Počeo Euro 2016.: Eurogol Payeta presudio Rumunima

Francuzi slavili sa 2:1

Počeo Euro 2016.: Eurogol Payeta presudio Rumunima

Na Stade de Franceu večerašnjom utakmicom između Francuske i Rumunije i zvanično je započelo Evropsko prvenstvo u fudbalu. 

Francuzi su pred sami početak utakmice pripremili brilijantnu koreiografiju. Sve je bilo okrunjeno nadlijetanjem aviona koji su iza sebe ostavljali boje zastave Francuske, a razloga za slavlje je bilo i nakon utakmice jer su izabranici Didiera Deschampsa uspjeli savladati Rumuniju rezultatom 2:1.

Rumuni su hrabro otvorili utakmicu. Nakon prvog kornera nastala je panika ispred gola Francuske kada je Stanciu iz blizine pogodio Llorisa, ali srećom po domaće, lopta nije završila u golu. 

Nakon prvih deset minuta Rumunija je djelovala malo stabilnije, međutim u nastavku utakmice se Francuska 'sastala s loptom' i počela opasno prijetiti. Prvo je u 11. minuti udarac Girouda završio pored stative, da bi Griezman tri minute kasnije udarcem glavom pogodio stativu. Tome je prethodio centaršut Sagne sa desne strane i nespretna intervencija Chirichesa. 

Francuska je u potpunosti bila preuzela posjed lopte i na sve načine je pokušavala doći do gola. Na novu ozbiljniju šansu se čekalo do 36. minute, kada je Payet sjajno uposlio Griezmanna ispred gola Tatarusanua. Napadač Francuske je pucao nisko po podu, a lopta je prohujala pored lijeve stative. 

Imali su Francuzi u sudijskoj nadoknadi novu šansu za dođu do prednosti, no Giroud je neprecizno pucao glavom iznad prečke i rezultat se nije mijenjao.

Na otvaranju drugog poluvremena Rumunija je imala veliku šansu. Stancu je u padu atraktivno pucao, Lloris je loptu samo ispratio pogledom, ali srećom po njega lopta je otišla pored lijeve stative. 

Odgovor Francuza stigao je u 57. minuti kada je Giroud poslije Payetovog ubačaja iz kornera pogodio za vodstvo protiv Rumunije. Golu je prethodila sjajna solo akcija Payeta na lijevoj strani šesnaesterca kada je veznjak West Hama promiješao odbranu i uposlio Pogbu čiji udarac zaustavlja Tatarusanu.

Vodstvo domaćih je trajalo samo osam minuta. Nakon prekrašaja Evre sudac je pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator bio je Stancu.

Rumuni se nisu dali, odgovornom igrom zaustavljali su napade domaćih, sve do posljednjih minuta. A onda se ukazao, po ko zna koji put ove sezone, genijalni Dimitri Payet i fenomenalnim pogotkom donio tri boda Francuskoj. 

Evropsko prvenstvo, grupa A:

Francuska - Rumunija 2:1

Francuska: Lloris, Sagna, Koscielny, Rami, Evra, Kanté, Matuidi, Pogba (Martial 77'), Griezmann (Coman 57'), Payet (Sissoko 91'), Giroud.

Rumunija: Tătăruşanu, Săpunaru, Grigore, Chiricheş, Raţ, Hoban, Pintilii, Stanciu (Chipciu 72'), Popa (Torje 82'), Stancu, Andone (Alibec 61').



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi