Pochettino sve bliži prvom trofeju, ali djeluje razočarano

"Nisam siguran da ovakve titule osvajaju najbolji"

Pochettino sve bliži prvom trofeju, ali djeluje razočarano

Tottenham je već odavno ispao iz utrke za titulu prvaka Engleske. Pijetlovi su ispali i iz Lige prvaka nakon razočaravajućeg poraza od Juventusa u revanšu na Wembleyju, iako su se iz Torina vratili sa remijem i dva gola u gostima.

Londonska ekipa danas, međutim, igra susret četvrtfinala FA Kupa, u kojem je veliki favorit, protiv Swanseaja, te je i dalje u igri za barem jedan trofej. Ipak, za trenera Tottenhama Mauricija Pochettina to, jednostavno, nije to.

Pochettino svakako želi upisati pobjedu protiv Swanseaja, ali čak i da Tottenham dođe do trofeja, koji bi mu bio prvi u trenerskoj karijeri, on smatra da to ne bi bio odlučujući korak u "izgradnji kluba". Za argentinskog stručnjaka postoje samo dva načina da njegova ekipa izgradi pobjednički mentalitet, a to su osvajanje Premier lige ili Lige prvaka.

"Kada osvojite pravi turnir, kada morate igrati pod pritiskom i davati sve od sebe kroz 10 mjeseci - to su momenti kada počinjete učiti o pobjeđivanju. Osvajanje kupa može pomoći, ali da bi ste izgradili kulturu pobjeđivanja morate naporno raditi i napraviti mnogo koraka. Ne možete reći: Oh, evo kreiraćemo pobjednički mentalitet za dva mjeseca, u završnici FA kupa", istakao je Pochettino.

Mauricio Pochettino je kao igrač dva puta osvajao španski Kup Kralja sa Espanyolom, ali smatra da mu ti trofeji ni na koji način nisu doprinijeli u karijeri.

"Imali smo sreće. Možda i nismo zaslužili da pobjedimo. Ušao sam u historiju Espanyola jer sam osvojio trofej, ali ne mislim da je to donijelo veliku promjenu klubu. Za mene, ništa se tada nije promijenilo. Ništa. Nekada uspjeh ne doprinosi razvoju na bolje", poručio je trener Tottenhama.

"Nekada pobijedite zbog sreće u žrijebu ili možda igrate protiv ekipe koja je fokusirana na Ligu prvaka. Forma protivničkih igrača je još jedan faktor... Ne znam da li titule poput onih u FA Kupu ili Liga kupu osvajaju najbolji klubovi. Premier liga je pravi test jer vam je za osvajanje ovog takmičenja potrebna čitava ekipa, a ono traje 38 kola i 10 mjeseci."

"Čini mi se da su Liga kup, Kup Kralja i FA Kup takmičenja čija zvaršnica traje jako kratko i nekada odluči slučajnost... Postoje takmičenja koja je sjajno osvojiti, ali i ako izgubite ništa se ne mijenja", dodao je na kraju trener Tottenhama koji će danas od 13:15 sati na stadionu Liberty igrati susret četvrtfinala FA Kupa protiv Swanseaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi