Pokrivač o bolesti, Dinamu, Džeki, Pjaniću... 'Kada se Modrić vratio iz Bosne, bio je drugi igrač'
Pokrivač je u razgovoru za SportSport.ba govorio o brojnim temama, a između ostalog se dotakao svoje bolesti, vremena u Dinamu, reprezentacije BiH...

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske govorio za SportSport.ba

Pokrivač o bolesti, Dinamu, Džeki, Pjaniću... 'Kada se Modrić vratio iz Bosne, bio je drugi igrač' · Intervju

Tanka je linija između sreće i tuge. Vrlo tanka. To najbolje znaju ljudi poput Nikole Pokrivača.

Nikola je u svoj vakat živio san svakog momka kojeg s prozora vidite kako u školskom dvorištu šutira loptu i, nakon što postigne gol, viče 'Ronaldo, Ronaldooo'. Uspio se iz Varteksa probiti do Dinamo Zagreba sa 22 godine, a onda su uslijedili transferi u Monaco, Red Bull Salzburg...

Tokom 2015. godine, kada je imao 30 godina i razmišljao gdje i kako zaraditi još koji dinar za penzionerske dane uslijedila je vijest koja mu je iz glave izbrisala i pomenue dinare, fudbal, a Boga mi i penziju. Pokrivač je saznao da boluje od raka.

Na početku razgovora za SportSport.ba poručuje da mu je bilo najteže kada je tek čuo za ove vijesti, a nije mu bilo lako ni kada je morao u izolaciju na čitavih 50 dana.

"Sa bolešću sam se borio tri puta, mislim da je sve trajalo oko tri godine. Hvala Bogu, prošla je godina i pol dana otkad mi je majka dala presađenu koštanu srž i od tada nisam imao nikakvih problema". U to vrijeme je bio u izolaciji. Niko ga 50 dana nije mogao dodirnuti, a mogli su ga vidjeti samo preko stakla. "To je trajalo 50 dana, niko nije mogao dolaziti kod mene. Samo sam ljude mogao vidjeti preko stakla. Ipak, najteže mi je bilo kada sam tek saznao za bolest, jer nisam znao može li se izliječiti. Bilo je jako teško u jednom trenutku...", prisjeća se Pokrivač.

Krenuli smo potom i sa malo vedrijim temama. Prva asocijacija na njega su dani u Dinamo Zagrebu. Svlačionicu je dijelo sa nekim od najboljih igrača današnjice kao što su Luka Modrić ili Mario Mandžukić.

"Pa, sigurno da sam imao sreću što sam tada igrao u Dinamu. Te sezone kada sam ja bio u klubu osvojili smo titulu sa 20-ak bodova više od Hajduka koji je bio drugi i dobili smo Ajax u Amsterdamu. Na kraju sezone je stigla ponuda Monaca koju ni ja, ni klub nismo mogli odbiti. Menadžer mi je rekao da je došla ponuda, a ja se nisam puno dvoumio i prihvatio sam je. Igrao sam kasnije i u Austriji, Kazahstanu, ponovo Hrvatskoj, ali Ligue 1 je zaista najjača. To je liga petice, a osjećaj je kao da svake sedmice igraš Ligu prvaka. Moram pohvaliti i Red Bull. Vrlo organizovan klub, imaju sjajnu infrstrukturu, uslove. Možda liga jedino nije toliko jaka".

Vratimo se na Dinamo i Luku Modrića. Danas je najbolji igrač svijeta, da li si to očekivao u onaj vakat?

"Ma, to nije niko mogao očekivati. Mislim, jeste on bio dobar, odskakao je od svoje generacije. Bio je ispred svih sa svoje 22 godine. Iako je bio manjeg rasta i sitnije građe, uspijevao je sve to da nadoknadi nekim drugim stvarima. Posebno mi je zbog njega drago jer je uspio bez ičije pomoći", kaže Nikola pa se prisjeća i vremena kada je Modrić igrao Premijer ligu BiH: "On je bio u Dinamu i vidjelo se da je veliki talenat, ali Premijer liga BiH ga je ojačala. Tamo je postao tako da kažem čvršći, liga mu je mnogo pomogla u tome. Nakon što se vratio u Dijamo sa te posudbe bio je drugi igrač, gotov proizvod što bi rekli, spreman za prve postave. Gdje god ga je trener stavljao na terenu bio je najbolji".

Zlatko Dalić najbolji trener, Modrić najbolji igrač

"Igrao sam s dosta dobrih igrača tokom karijere, a treniralo me i dosta dobrih trenera. Od igrača bih izdvojio Brazilca Nenea koji je kasnije otišao u PSG, Flavija Romu... ali Luka je ipak najbolji. Što se tiče trenera, Zlatko Dalić mi je bio prvi u Varaždinu. Tada sam imao 17 godina. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni mene. Slavena Bilića ne smijem zaboraviti, on me pozvao na to Evropsko prvenstvo 2008. godine". Sjetio se Austrije i Švicarske te poraza od Turske u četvrtini finala.

"Bio sam najsretniji čovjek na svijetu kada sam dobio poziv na Euro u Austriji i Švicarskoj, a nakon poraza od Turske sam bio najtužniji. Pa, kako se to nekome može desiti, da jedne minute povede, a druge primi gol i to sve u posljednjim sekundama četvrtfinala Eura? Mislim da se to poslije nas nikome nije desilo. Ali,eto, valjda se to donekle i vratilo na posljednjem Mundijalu u Rusiji".

Gojak, Hajrović, Džeko, Pjanić, Prosinečki

Svoj bivši klub Dinamo Zagreb gleda uživo kad god ima priliku, pa je dobro upoznat o kvalitetima bh. dvojca Amer Gojak - Izet Hajrović. Za obojicu ima samo riječi hvale.

"Naravno da pratim igre Dinama. Ponekad odem i uživo pogledati utakmicu. Baš sam gledao ovu protiv Spartaka iz Trnave u kojoj je ja mislim Gojak i postigao gol. Što se tiče Izeta, o njemu ne treba puno govoriti. Prošao je velike klubove, mislim da je trenutno među tri najbolja igrača Dinama".

Neizostavna tema je bila reprezentacija Bosne i Hercegovine. Čini se da Pokrivač ima ogromnu vjeru u naš nacionalni tim. Za početak je pohvalio selektora Roberta Prosinečkog.

"Šta čovjek može reći loše o Robertu? Bio mi je pomoćnik kad je selektor Hrvatske bio Slaven Bilić. Pokazao se kao dobar trener, vidjeli smo da je i sa Azerbejdžanom pravio dobre rezultate. Sada je s Bosnom završio prvi u Ligi nacija, a mislim da je to samo početak dobrih rezultata. Drago mi je da mu se sada i zdravstveno stanje poboljšalo, želim mu zaista sve najbolje".

"Bosna i Hercegovina ima stvarno vrhunske igrače u svojim redovima. Dosta je reći Džeko i Pjanić. Ne bih sada nabrajao da nekoga ne izostavim. Protiv koga god da igra za mene je Bosna favorit. Znamo svi kako igramo fudbal mi sa ovih prostora, a to je Hrvatska najbolje pokazala na Mundijalu", rekao je na kraju zargovora za SportSport.ba.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Danas pomoćnik u Rudešu

Nikola se nedavno još jednom vratio svojoj najvećoj ljubavi - fudbalu. Igračka karijera je definitivno gotova, ali zato se 'bacio' u trenerske vode. Postao je pomoćnik u ekipi Rudeša i to na poziv trenera Tomislava Ivkovića. Inače, ovaj klub je trenutno posljednji u HNL-u, a Ivković je već četvrti trener koji ga vodi ove sezone.

Kada su u pitanju ciljevi u budućnosti, Nikola je upisao program za B licencu u Nogometnoj akademiji i očito ćemo ga u narednim godinama također gledati na fudbalskom travnjaku, ali pored terena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi