Pokucao na kućna vrata Fergusonu i zatražio probu u Manchester Unitedu

Odustajanje nije riječ koju poznaje

Pokucao na kućna vrata Fergusonu i zatražio probu u Manchester Unitedu

Endin Čaušević

Max Lonsdale je na ljeto 2011. godine dobio ispisnicu u niželigažu Macclesfield Townu još kao omladinac, ali tada nije postupio kao većina njegovih vršnjaka i odustao od fudbala.

Lonsdale je odlučio da ne želi tako lako da odustane od fudbala ni nije dozvolio da ga pokoleba potez njegovog kluba koji mu je poručio da više ne računa na njega i da može dobiti svoje papire.

On je s porodicom živio u Španiji većinu djetinjstva i igrao je za omladinske kategorije Malage, a kada je proslavio 13. rođendan vratio se s porodicom u Englesku.

Lonsdale se tada priključiot Macclesfieldu i bio je u ovom timu pet godina. Ipak, kada je napunio 18 godina i trebao da postane član prvog tima tada je dobio jedan od najvećih šamara u životu.

Stipendija je prestala jer je postao punoljetan, a klub je odlučio da mu neće dati novi ugovor. Odlučili su se za drugog igrača iako je on bio dvije godine zaredom igrač sezone u juniorskom timu ovog niželigaža.

Međutim, tada nije krenuo stopama kojim bi krenula većina njegovih vršnjaka, te nije tako lako odustao od svog najvećeg sna. Lonsdale je tada napravio potez zbog kojeg mu i danas čestitaju na hrabrosti.

Naime, odlučio je da nađe adresu gdje živi Sir Alex Ferguson i na kraju je pokucao na vrata legendarnog stručnjaka koji je tada još uvijek bio trener Manchester Uniteda.

"Znao sam gdje Ferguson živi i otišao sam da pričam s njim. Pokucao sam na vrata i čekao da mi otvori. Nisam htio da šaljem DVD ili slično kada sam već mogao da lično to završim. Žena mu je bila kući i kada sam se predstavio pustila me da uđem".

"Ferguson nije bio kući jer je išao na neki put. Dala mi je njegov broj i ja sam ga nazvao. Objasnio sam zašto sam mu dolazio na kućna vrata i prvo što me pitao bilo je 'Kako si dođavola došao do mog broja?'".

"Počeo sam da mu sve objašnjavam i on me pozvao ponovo da dođem do njegove kuće. Otišao sam i govorio mu o karijeri i svemu što mi se desilo. Imao sa i DVD i pokazao svoje poteze. Tri dana kasnije nazvao me jedan od trenera Uniteda i pozvao na probu".

"Nisam mogao da vjerujem šta se dešava. Fergusonu se svidjela moja hrabrost i samo zbog toga sam dobio šansu. Htio je da vidi šta nudim i dao mi je probu na dvije sedmice. Kasnije je produžena na skoro dva mjeseca i igrao sam pet mečeva za rezervni tim Uniteda. Tada su ekipi bili Paul Pogba i Jesse Lingard".

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Putovao sam po cijeloj Engleskoj i to je bilo nevjerovatno. Iskreno mislio sam da ću dobiti ugovor i bilo je nekih naznaka za to, ali se nije desilo. Nisu mi na kraju dali dovoljno prostora i to me slomilo. Tražili su od Doncastera da me dovedu i da igram za njih, ali fudbal je ostao sam san. Sjećam se na treninge sam dolazio s Fiestom i parkirao pored Range Rovera, Ferrarija, Porschea... To je bilo najbolje iskustvo u životu".

Londsdale je impresionirao sve u Doncasteru i bio na korak od ugovora, ali je onda na jednoj prijateljskoj utakmici doživio stravišnu povredu zbog koje se nikada nije vratio na teren. Ovaj 26-godišnjak danas radi u jednoj firmi kao menadžer, te fudbal igra samo rekreativno sa svojim prijateljima.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi