Politika upetljala prste: Barcelona seli u Premier ligu?
Foto: EPA

Katalonski ministar sporta ne odbacuje ovakav scenario

Politika upetljala prste: Barcelona seli u Premier ligu?

Okršaje Barcelone i nekog od engleskih velikana možemo, ako se "karte poklope", vidjeti nekoliko puta godišnje u nekom od evropskih klupskih takmičenja. Ipak, ovakve duele bi u budućnosti mogli gledati puno češće.

Barcelona bi, navodno, uskoro mogla preseliti u englesku Premier ligu. Naravno, u ovakav razvoj situacije je jako teško povjerovati, ali katalonski ministar sporta ističe da je to ipak moguće.

Razlog za selidbu Barce, ali i njenih katalonskih susjeda, Espanyola i Girone, jeste referendum za nezavisnost Katalonije koji je zakazan za vikend.

Španska vlada je proglasila ovaj refernedum nelegalnim, ali ukoliko stanovnici Katalonije, ipak, izglasaju nezavisnost, fudbalski klubovi iz ove pokrajine bi mogli biti izbačeni La Lige. Upravo takav scenario je prokomentarisao i katalonski ministar sporta, Gerard Fiuerasto.

"U slučaju izglasavanja nezavisnosti katalonski timovi iz La Lige - Barcelona, Espanylol i Girona - će morati odlučiti gdje žele igrati. Da li žele nastupati u španskom prvenstvu ili u nekoj od susjednih zemalja poput Italije i Francuske, ili pak u engleskoj Premier ligi, izjavio je Fiuerasto, pa dodao:

Potražite više informacija na temu La Liga:

"U Španiji sada imamo klubove iz drugih zemalja koji igraju u španskim nacionalnim ligama. Poput fudbalskih i košarkaških klubova iz Andore. Monaco igra u Francuskoj, u Engleskoj igraju Velške ekipe. Mislim da UEFA nema ništa protiv da još nekoliko klubova zaigra u ligi neke druge države."

Zaista je teško zamisliti Barcelonu u nekoj drugoj ligi ili špansku La Ligu bez El Clasica, ali kada politika "upetlja prste" sve je moguće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi