Nizozemska nakon preokreta savladala borbenu Poljsku
FOTO: EPA

Prva utakmice grupe D na EURO-u

Nizozemska nakon preokreta savladala borbenu Poljsku

Haris Zilić

U prvom kolu grupe D na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj u Hamburgu su danas snage odmjerile selekcije Poljske i Nizozemske, a konačan rezultat vrlo zanimljive utakmice glasio je 2:1 za Nizozemce. 

Već u prvoj minuti sjajna prilika za Nizozemsku, Gakpo je odlično šutirao, ali Szczesny još bolje interveniše.

U početku je Nizozemska napadala, imala prilike, ali Poljska je ta koja se prva radovala. Nakon jednog kornera u 16. minuti Buksa je bio najbolji u skoku i pogodio za 1:0.

Oranje s ekspresno vraćaju u meč. U 29. minuti je Gakpo bio precizniji i to je bilo 1:1 na semaforu stadiona u Hamburgu.

Do kraja prvog poluvremena još dvije dobre prilike za Nizozemsku, preko Gakpa i Rejindersa, ali Szczesny je ponovo bio na visini zadatka.

U prvoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, Depay je izašao sam na golmana selekcije Poljske, ali šutirao je pored gola.

Oglasi

U drugom poluvremenu prvu veliku priliku propuštaju Nizozemci u 54. minuti. Sjajna je to bila polukontra, lopta dolazi do Simonsa koji je šutirao iz prve, no lopta ide pored gola golmana Szczesnya.

Zaprijetili su Poljaci u 59. minuti. Kiwior se odlučio za jedan udarac sa 25 metara, lopta je imala nezgodnu putanju, međutim golman Verbruggen je uspio odbraniti.

Nizozemci su bili konkretniji u drugom poluvremenu, nova prilika u 65. minuti, pokušao je Dumfries, lopta odlazi pored lijeve stative poljskog gola. Isti igrač u novoj prilici u 70. minuti, ali sad Szczesny zaustavlja njegov pokušaj.

U 84. minuti slavlje Nizozemske, Lopta dolazi do rezerviste Weghorsta koji je prvi kontakt s loptom pretvorio u pogodak ni sjajni Szczesny ništa nije mogao i to je bilo 2:1 za Oranje.

Poljaci su propustili veliku priliku u 90. minuti preko Swiderskog, njegov udarac odbranio je Verbruggen i ostalo je do kraja utakmice 2:1 za Nizozemce.

EURO 2024, grupa D, 1. kolo:

Poljska - Nizozemska 1:1 (Buksa 16'/Gakpo 29', Weghorst 84')

POLJSKA: Szczesny, Salamon, Bednarek, Kiwior, Romanczuk, Zalewski, Zielinski, Frankowski, Szymanski, Urbanski, Buksa.

NIZOZEMSKA: Verbruggen, De Vrij, Van Dijk, Dumfries, Ake, Rejinders, Veerman, Schouten, Gakpo, Simons, Depay.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi