Porijeklom iz Travnika, igra u Bundesligi, a san mu je nositi dres "kraljevskog kluba"

Kadetski reprezentativac Robert Voloder

Porijeklom iz Travnika, igra u Bundesligi, a san mu je nositi dres "kraljevskog kluba" · Intervju

Adnan Beganović, foto: E. Haračić

Porijeklom je iz Travnika, rođen je u Njemačkoj, igra za Koln i brani boje kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegovo ime je Robert Voloder i zajedno sa Stefanom Rankićem predstavlja posljednji bedem pred golom našeg kadetskog tima.

Potraga za boljim životom Robertovog oca je odvela u Njemačku gdje je upoznao sadašnju suprugu i Robertovu majku. Robertova jedina igračka u djetinstvu bila je lopta, a sa šest godina počeo je trenirati u jednom od lokalnih klubova.

“U porodici nije niko igrao profesionalno fudbal, no otkako znam za sebe družio sam se sa loptom tako da nije čudo što sam danas ovdje s vama”, uz osmijeh na početku razgovora ističe mladi stoper naše kadetske reprezentacije.

“Sa šest godina sam počeo trenirati u jednom lokalnom klubu da bi dvije godine nakon toga prešao u Eintracht. Pamtim lijepe trenutke iz ova dva kluba, a danas sam član Kolna”.

U nastavku razgovora Voloder govori o životu jednog mladog fudbalera Kolna.

“Vidite, radi se o organizovanom klubu. Igramo u prvom rangu njemačkog fudbala i da tako kažem, gotovo svaki sat nam je isplaniran. Živim u klupskom internatu, idem u školu i solidan sam učenik. U Kolnu ukoliko ne idete u školu nema treniranja, ako su vam loše ocjene idete na razgovor. Jednostavno, škola je veoma bitna u odgoju fudbalera u Kolnu”, ističe mladi stoper.

Mladi bh. stoper prati Bundesligu, no njegov omiljeni igrač brani boje Reala.

“Pratim Bundesligu, pratim i svoj Koln, no uzor mi je ipak jedan Španac. Radi se o stoperu Reala, Ramosu. Radi njega ne propuštam utakmice “kraljevskog kluba”, pratim kako on igra i upijam svaki njegov potez”, riječi su Volodera.

Za Bosnu i Hercegovinu je debitovao u Makedoniji prije nekih pola godine, a kako sam kaže, primljen je na fantastičan način.

“Debitovao sam u Makedoniji. Trebalo je neko vrijeme da se prilagodim, no imao sam veliku podršku od svojih saigrača, Doista su me primili na sjajan način i mogu im se samo zahvaliti. Najviše se družim sa Hasićem i svojim “Švabama”. Moram vam reći i da sam iznenađen podrškom koju nam pružaju navijači. Doista mi to mnogo znači i daje mi dodatnu snagu. Lijep je osjećaj”, rekao je Voloder, pa se zatim osvrnuo i na protekle dvije utakmice na Evropskom prvenstvu, te na odlučujuću sa Irskom.

“Vidjeli ste naša dva različita lica. Nekako mi se čini da smo Dansku bolje poznavali jer smo protiv njih igrali i u kvalifikacijama, dok smo Belgiju “studirali”, no nije to isto kao igrati protiv nekog. Bitno je da držimo sve u svojim rukama. Pokušat ćemo dobiti Irce, bio bi to veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Opasni su u napadu i mi ćemo u odbrani imati mnogo posla.”

Kao i svaki mladi fudbaler tako i Voloder ima svoje snove vezane za fudbalsku karijeru.

“U Kolnu mi je odlično, imam ugovor do 2019. godine i kada istekne vidjet ćemo šta dalje. San? Da imam ga, zaigrati u Realu, no polako. Ne traba žuriti, bitno je da razvoj ide u pravom smjeru”, zaključio je Voloder.

Top Komentari

rifresh
ma koliko zvucalo grubo ali danas je takva situacija da se mora primjetiti da ova kadetska reprezentacija u nogometu je multi nacionalna :) mozda upravo i zbog toga i jesu na prvenstvu.
13 0
Rat_rijeci
I krivac za tri pogotka jucer.
1 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi