Porodica organizuje novu potragu za Emilianom Salom: Ne želimo odustati!
Navijači Nantesa i Cardiffa se opraštaju od Sale. Teško je vjerovati da bi iko mogao preživjeti pad aviona po ovakvim vremenskim uslovima (Foto: EPA)

Nakon što je policija odustala od potrage

Porodica organizuje novu potragu za Emilianom Salom: Ne želimo odustati!

Midhat Šljivak

Engleska policija okončala je jučer potragu za nestalim avionom u kojem su bili argentinski fudbaler Emiliano Sala (28) i pilot Dave Ibbotson.

Avionu se gubi svaki trag od ponedjeljka uvečer, a nakon trodnevne potrage koja nije dala nikakve rezultate, odlučeno je da se ona i okončna.

Međutim, porodica Sala ne želi odustati od potrage. Krenuli su u organizaciju privatne potrage za Emilianom, koja bi mogla početi već sutra.

"Udvostručit ćemo napore u potrazi jer ne želimo odustati, baš kao što Emiliano ne bi odustao", rekao je nejgov prijatelj Martin Molteni.

Kapetan obalne straže David Barker jučer je saopštio da su šanse da ima preživjelih ekstremno male.

"Moj tim je upravo održao sastanak kako bi se rezimirala akcija potrage i spašavanja koja je trajala od momenta nestanka aviona, u ponedjaljak navečer.

Uprkos naporima, promatranju iz zraka i pomoći sa otoka Engleskog kanala, kao i iz Engleske i Francuske, pretraženoj površini od 1.700 kvadratnih milja i provjeravanju podataka mobilnih operatera i satelitskih slika, nismo bili u mogućnosti pronaći ni trag avionu, pilotu ili putniku.

Konstatno se tragalo 24 sata, uz ukupno 80 sati letova sa tri aviona i pet helikoptera. Uključena su i dva čamca, a pomagali su i različiti brodovi koji su plovili ovim područjem.

Razmotrili smo sve informacije koje smo imali, poput saznanja o vrsti opreme za spašavanje koja je bila u avionu, te smo donijeli tešku odluku da prekinemo potragu.

Rodbina nestalih je obavještena o ovakvom razvoju situacije, a moje misli su sada uz porodicu pilota i putnika u ovim teškim trenucima... I posljednji avion koji je tragao letjelicom i onima koji su bili u njoj je sada sletio. Iako više ne tragamo aktivno, slučaj ostaje otvoren i slat ćemo poruke svim plovilima i letjelicama u prolazu da obrate pažnju na bilo kakav trag nestalog aviona. Takva praksa će se nastaviti do daljnjeg", saopštio je on

Pilot nije imao licencu za komercijalne letove

Dave Ibbotson (59) koji je prevozio Salu, nije imao licencu za komercijalne letove, ali to ga nije spriječilo da se nađe za upravljačkim kontrolama.

Također, otkriveno je kako je 59-godišnji pilot bio u popriličnim dugovima. Gušio se u dugu od 18.000 funti, pa je misterija oko nestanka još i veća.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Interesantno je da je carinsku kontrolu u Nantesu prošao drugi pilot Dave Henderson, koji se nije ukrcao na avion. Ostaje zagonetka zašto je došlo do zamjene pilota.

Također, prije nestanka sa radara pilot je tražio promjenu visine sa 1500 metara na 700 i nikome nije jasno zašto je uputio takav zahtjev.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi