Portugal bez Ronalda šokirao Francuze i postao prvak Evrope!
Foto: EPA

Eder pogodio u produžetku

Portugal bez Ronalda šokirao Francuze i postao prvak Evrope!

Edmir Škorić

Nakon mjesec dana, završeno je Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a selekcija Portugala je po prvi put osvojila prvenstvo najboljih zemalja Starog kontinenta nakon što je, poslije 120 minuta igre, pobijedila s 1:0. 

Očekivano, dosta oprezna igra s obje strane i dosta neizvjesno. Francuska jeste bila favorit, ali Santosov Portugal je na ovom prvenstvu pokazao da iz ničega može napraviti nešto i proći dalje, pa i osvojiti Euro.

Prvu pravu šansu na utakmici imao je Griezmann, koji je u 10. minuti glavom pucao, a Rui Patricio sjajnom intervencijom spasio svoj gol. 

I onda dolazi nesretna 17. minuta u kojoj je povredu zadobio Cristiano Ronaldo, koji je prvo nastavio da igra, a onda ipak u suzama izašao s terena. Zamijenio ga je Ricardo Quaresma u 23. minuti.

Nova prijetnja Trikolora u 34. minuti, ali Patricio siguran na udarac Mousse Sissoka. 

Bez Ronalda je Portugal bio prisiljen da se brani do kraja, dok su Francuzi bili neumoljivi i željeli su pod svaku cijenu doći do trofeja, pa i u regularnih 90 minuta.

Na ubačaj Comana u 66. minuti, zamalo je sjajni Griezmann došao do novog gola, no ovaj put je bio neprecizan glavom. 

Nastavljeni su napadi izabranika Didiera Deschampsa i umalo da u 76. minuti Giroud pogodi, ali je opet spasio sjajni Patricio. S druge strane, Portugal je bio orijentisan isključivo na odbranu svog gola i rijetko je pomišljao da napadne.

Sve do 80. minute, kada je Lloris jedva odbranio centaršut Nanija, a u nastavku akcije Quaresma je pucao ravno u francuskog golmana. U 84. minuti Sissoko je raspalio projektil, opet brani Patricio. 

Rezervista Gignac je u 93. minuti savladao Patricija, no okvir gola spašava Portugal. U prvom produžetku ništa, u drugom puno toga. Guerreiro je u 108. minuti pogodio prečku iz slobodnjaka i to kao da je bila najava onoga što će se desiti minutu kasnije, kada je Eder sjajnim udarcem sa oko 23 metra matirao Llorisa.

Više nije bilo spasa za Francuze, koji nisu pred svojim navijačima stigli do trećeg trofeja Evropskog prvenstva, dok Ronaldo i društvo slave prvi naslov prvaka Evrope. Nisu uspjeli 2004. godine, Grčka im je srušila snove, a sada im se sve vratilo.


 Vidi video! Vidi video!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi