Pauzu za vrijeme Mundijala iskoristili za Kup utakmicu i doživjeli blamažu
FOTO: EPA

Nije išlo kako su planirali

Pauzu za vrijeme Mundijala iskoristili za Kup utakmicu i doživjeli blamažu

Haris Zilić

U klupskom fudbalu trenutno je pauza zbog održavanja Svjetskog prvenstva u Kataru, ali neki klubovi su odlučili da iskoriste ovaj period da odigraju Kup utakmice iako su im neki od prvotimaca u Kataru.

Takvu odluku je donio i portugalski Porto i nije se ispostavila kao najbolja.

Velikan sa Dragaa sinoć je u prvom kolu grupne faze Liga Kupa remizirao na svom terenu protiv niželigaša Mafre rezultatom 2:2.

Mafra je vodila na poluvremenu sa 0:2 tako da se Porto u nastavku spašavao velikog poniženja, ali bez obzira na to ovaj remi sa niželigašem je svakako blamaža za Porto ako imamo u vidu dominaciju koju imaju Porto, Benfica i Sporting u portugalskom klupskom fudbalu.

Strijelci za Porto bili su Pepe u 48. i Martinez u 70. minuti, dok su sa goste pogađali Fati u 16. minuti i Guiherme iz penala u 42. minuti susreta.

Pored Porta i Mafre u grupi A Liga Kupa nalaze se još Chaves i Vizela koji su također remizirali u međusobnom duelu prvog kola rezultatom 1:1.

Oglasi

Drugo kolo je na rasporedu 5. i 8.12., Porto će 8.12. gostovati ekipi Chavesa i vidjet ćemo da li će im se pridružiti neko sa prvenstva u Kataru, odnosno kako će njihove reprezentacije proći u grupnoj fazi.

Porto u Kataru ima šest fudbaler iz prve postave, a to su: Mehdi Taremi (Iran), Stephen Eustaquio (Kanada), Marko Grujić (Srbija), Pepe, Diogo Costa, Otavio (Portugal).

Rizik bez vodećih fudbalera nije se ispaltio Portu, a i neki drugi fudbaleri nisu baš dobro iskoristili svoju minutažu.

Interesantno da Porto u svojim vitrinama nema osvojen Liga Kup Portugala što je prosto nevjerovatno.

Porto je 30 puta bio prvak države, 18 puta osvajač Kupa i 23 puta osvajač Super Kupa, ali Liga Kup još uvijek nema.

Liga Kupa se igra od 2007. godine, a prvi pobjednik je bila Vitoria Setubal.

Najtrofejniji klub u Liga kupu je Benfica sa sedam trofeja, Sporting ima četiri, Braga dva, Vitoria Setubal i Moreirense po jedan trofej.

Porto je gubio čak četiri finala Liga Kupa po čemu je rekorder, a to je bilo 2010., 2013., 2019. i 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi