Potez NK Travnik najbolji pokazatelj bh. klubovima: "Mladi momci već sada pokazuju koliko vrijede"
Beganović je trener u stručnom štabu Vezira i sjajno poznaje trenutni igrački kadar

Adnan Beganović sretan zbog sjajnog otvaranje sezone

Potez NK Travnik najbolji pokazatelj bh. klubovima: "Mladi momci već sada pokazuju koliko vrijede"

S. Mlaćo

Pravi hit u novoj sezoni Prve lige FBiH je NK Travnik, trenutno najpozitivnija priča bh. nogometa.

Veziri nakon četiri kola zauzimaju treće mjesto sa osam osvojenih bodova i uz lidera Vis Simm Bau te Igman iz Konjica su jedina neporažena momčad u ligi.

Ipak, Veziri nisu tek priča o ekipi koja je dobro krenula u novu sezonu. Pozadina je mnogo drugačija, još pozitivnija, te u istom i vrijednija. Mlada momčad čiji kostur čine nogometaši do 21. godine pokazala je na startu sezone volju, htijenje i kvalitet, te na Piroti vlada veliko zadovoljstvo. Da, dobro ste pročitali, golobradi mladići u dresu nekadašnjeg premijerligaša srušili su brojne loše predrasude. Šansu vjerovatno i ne bi dobili nigdje drugo nego u svom gradu, svom klubu za koji igraju srcem, časno i pošteno od prve do zadnje minute. Onako kako neće nijedan 'stranac', uz dužno poštovanje svakome.

Ambiciozni mladi trener Adnan Beganović, prvi pomoćnik šefa struke Adnana Čorbe, priznaje u razgovoru za SportSport.ba da je veoma sretan dosadašnjim rezultatima, ali i politikom kluba koja se pokazala kao pravi potez.

"Iskreno, niko nije očekivao da budemo u samom vrhu. U rosteru imamo 15 omladinaca, odnosno 15 momaka koji su ponikli u Omladinskom pogonu NK Travnik i koje sam ja lično ispratio kroz kadete i juniore. Većina njih su i starteri, iznose veliki teret utakmica, a mi smo vjerovali u njih. Bili smo ipak i malo skeptični jer velika je stvar imati osam igrača do 21.godine, a u isto vrijeme znamo da to za naše podneblje i nije baš prihvatljivo", priča Beganović.

Uoči sezone na Piroti su imali jasan plan. Šansu dati mladim nogometašima i istrpiti ih u svakom pogledu. Golobradi mladići za sada priliku sjajno koriste i definitivno se pokazalo da je ovakav potez čelnika klub možda i najbolji putokaz i drugim klubovima da Prva liga FBiH treba biti prostor za mlade igrače.

"Od prvog dana mi treneri smo znali šta je pred nas stavila Uprava kluba, a to je afirmacija mladih igrača, te da baza budu naši omladinci. Prihvatili smo se posla, šef Adnan Čorbo je izuzetan stručnjak za rad sa mladim igračima. Sa šefom imam izvanredne odnose, to je čovjek od kojeg svaki dan mogu mnogo toga naučiti. On je i sjajan psiholog mladim igračima, a svakako treba pohvaliti i taj odnos momaka prema nama trenerima. Imamo jednu porodicu na treninzima i utakmica, te jedno zajedništvo koje nas čini posebnima. Krasi nas taj timski duh, a šef stalno ističe da je baš to ono po čemu se razlikujemo od drugih".

Srednjobosanski kanton, kao i sam Travnik uvijek je bio rasadnik velikih talenata. Mnogi su iz ovog kraja napravili bogate igračke karijere, a Beganović je optimista i za budućnost.

"Garantujem da u ovoj generaciji ima sigurno 4-5 igrača koji će u budućnosti igrati za velike klubove. Travnik je dao u prošlosti mnogo dobrih igrača, a mislim da je ovo poslije rata generacija sa najviše talentovanih igrača. Sada već sa 19-20 godina pokazuju koliko vrijede".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Veziri su bez pritiska i u nastavku sezone, ali žele nastaviti sa dobrim igrama. Novi ispit u subotu je protiv Goražda na Piroti.

"Pokušavamo da momke rasteretimo, da uživaju u nogometu i da se raduju svakoj utakmici. Rezultat nam je u drugom planu, a kada radiš pošteno i vjeruješ u ono što radiš, te kada momci dolaze na treninge da rade i napreduju, onda ništa nije nemoguće. Od prvog kola nemamo imperativ za pobjedu, za bodove, želimo samo da igramo kako treniramo i kako se odnosimo prema treninzima, pa šta bude bude", dodao je na kraju razgovora Beganović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi