Potpredsjednik Barce se morao prerušiti da dovede Ronalda: "Uzeo sam tacnu i koka-kolu..."
Ronaldo je u Barceloni odigrao samo jednu sezonu. Upisao je 37 nastupa u La Ligi te je postigao 34 gola.

Zanimljiva priča iz 1996. godine

Potpredsjednik Barce se morao prerušiti da dovede Ronalda: "Uzeo sam tacnu i koka-kolu..."

Teme:

Nakon što na ljeto 1996. godine nije uspjela da dovede Alana Shearera Barcelona je odlučila da traži alternativno rješenje te je dovela Brazilca Ronalda.

Tada se radilo o sjajnom mladom napadaču PSV-a koji je u 57 utakmica za holandksi klub postigao nestvarna 54 gola. Imao je samo 19 godina, a tadašnji trener Barcelone Sir Bobby Robson ga je preporučio predsjedniku kluba Josepu Nunezu.

"Imao je samo 19 godina i rekao sam upravi Barcelone da ga moramo imati jer ne kupujemo samo sjajnog igrača već i igrača za budućnost. On je imao potpuno drugačije osobine od svih centralnih napadača. Bio je nevjerovatan dribler kao što su bili George Best, Tom Finney ili Chris Waddle", rekao je Robson i nastavio:

"Neću vas lagati, moj prvi izbor je bio jedan engleski napadač u to vrijeme. Htio sam dovesti Alana Shearera. Trebali smo napadača i predsjednik me je pitao znam li nekog dobrog, a jasam mu odgovorio: 'Znam jednog Engleza, top je klasa'. Bilo je to odmah nakon Eura 96' i nazvao sam Rayja Harforda iz Blackburna. Ray mi je rekao da Shearer nije na prodaju. Shearer je kasnije otišao u Newcastle, a mi smo doveli Ronalda".

Tadašnji zamjenik predsjendika Barcelone Joan Gaspart je objasnio kako se PSV predomislio vezano za prodaju Ronalda i da je on odlučio da nešto hitno poduzme.

"Morao sam se čak i prerušiti kako bih ga uvjerio da potpiše", započeo je Gaspart koji je dodao da je dogovoren transfer za PSV-om koji je iznosio oko1 5 miliona eura, ali se holandska ekipa predomislila u međuvremenu te je javila Fudbalskom savezu Brazila (s čijom A reprezentacijom je tada bio Ronaldo) da ne želi prodati svog napadača.

Gaspert je tada hitno otputovao u Brazil te je pokušao doći do Ronalda, ali mu zaštitari nisu dali.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Bila su dva momka iz zaštitarske agencije koja mi nisu dala da priđem ni Ronaldu ni bilo kojem drugom igraču. Ipak, upoznao sam španskog konobara koji mi je dao svoju uniformu, tacnu i koka-kolu. Obukao sam se i ponio sve to. Zaštitarima sam rekao 'zdravo, gosti žele osvježavajuće piće'. Ovog puta su me pustili da prođem...Pokucao sam na Ronaldova vrata i rekao mu da otvori. Potpisao je ugovor odmah na krevetu hotelske sobe", završio je Gaspart.

Podsjetimo, Ronaldo je u Barceloni proveo samo jednu sezonu prije nego što je prešao u Inter.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi