Zabranjen ulaz na stadion na kojem se igrala Liga prvaka: "Tužno je to sve"

Zapušten i prepušten sam sebi

Zabranjen ulaz na stadion na kojem se igrala Liga prvaka: "Tužno je to sve"

H. Zilić

Izgradnjom modernih stadiona, većina kultnih i legendarnih fudbalskih izdanja lagano odlaze u historiju, a neki se preupušteni sami sebi pa danas izgledaju u tužnom i zapuštenom stanju.

Prije 15 godina na stadionu Evžena Rošickeho igrala se Liga prvaka.

Slavia Prag je u toj sezoni bila domaćin na kultnom stadionu, igrala je mečeve protiv Steaue, Seville i Arsenala, a danas je zabranjen ulaz na pomenuti stadion.

Krajem 2022. godine u inspekciji stadiona uočeni su ozbiljniji kvarovi na reflektroima, kao i nestabilna čelična konstrukcija što je rezultiralo zatvaranjem.

Posljednjih godina na stadionu su bila manja atletska takmičenja, kao i neke lokalne utakmice, dok ozbiljnijih događaja nije bilo više od deceniju. Stadion se nije pazio, zapušten je i rezultiralo je zatvaranjem.

"Tužno je ovo sve. Stadion ima veliku simboliku za Češku", naveli su iz lokalnog atletskog kluba Prag.

Oglasi

Stadion Evžen Rošickeho, također skraćeno Strahov, višenamjenski je stadion u Pragu.

Godine 1978. na pomeuntom stadionu je održano Evropsko prvenstvo u atletici, a dugi niz godina to je bilo mjesto održavanja glavnog godišnjeg međunarodnog atletskog mitinga u Pragu "Josef Odložil" koji je bio među najpopularnijim mitinzima u Evropi.

Sudbina ovog stadiona je neizvjesna.

Slavia Prag domaće utakmice sada igra na Fortuna Areni novom modernom stadionu u Pragu koji je izgrađen 2008. godine, dorađen 2012. godine i ima kapacitet od 19.370 sjedećih mjesta.

Potražite više informacija na temu 1. Liga:

Gradski rival Slavije ekipa Sparte Prag igra domaće utakmice na svom Letna stadionu kapaciteta 18.887 sjedećih mjesta tako da nema ozbiljnih mečeva na stadionu Evžena Rošickeho.

Upravo je utakmica Slavije i Sparte 1962. godine oborila rekord pomenutog stadiona, a meč je posmatralo 60.000 gledatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi