Pragmatičnost, a šta je to? Može li Guardiola konačno dohakati Kloppu
U nedjelju će se na Anfieldu nastaviti rivalstvo po mnogo čemu dva najzanimljivija trenera današnjice: Najveći izazov im je da počnu više ličiti jedan na drugoga

Nijemac uspješniji u međusobnim duelima

Pragmatičnost, a šta je to? Može li Guardiola konačno dohakati Kloppu

Možda Guardiola ne misli tako, ali definitivno postoji rivalstvo između njega i Jurgena Kloppa. Uoči gostovanja Manchester Cityja u nedjelju na Anfieldu, Pep nije puno pričao o rivalitetu, no neke stvari se ne mogu sakriti: Nijemac je više i od Mourinha i bilo koga stvorio problema trofejnom treneru Cityja i bez dileme mu je najbolnija tačka

Pa iako nisu na istoj talasnoj dužini što se trofeja tiče (Klopp je svoj posljednji od ukupno tri osvojio daleke 2012., dok je Guardiola osvojio osam titula prvaka i dvije Lige prvaka za deset godina treniranja ), u posljednjih 13 međusobnih okršaja uspješniji je Liverpoolov strateg.

U Njemačkoj, dolazak Guardiole u Bayern Munich 2013. godine poklopio se sa Borussijinim slabljenjem jer su odlasci klkjučnih igrača i povrede počeli da nagrizaju tim, a opozicione ekipe pronašle su način da se oslobode pritisaka BVB-a.

Kloppovi igrači su međutim i dalje mogli da pobijede čudnu utakmicu protiv Bavaraca - njihov vrhunski Umschaltspiel (Tranzicija) bezobzirno je iskorištavao najmanji propust u Bayernovoj igri sa velikom posjedom, ali nije slučajno da su sva tri Kloppova trijumfa došla u Superkupu u ranoj sezoni, kada su Guardiolovi igrači bili još nespremni.

Nijedan od ovih poraza nije zaista povrijedio Guardiolu. Nastavio je dominaciju, dok je Dortmund postajao sve slabiji i nemoćni da se odupre bavarskoj mašineriji.

Tačnije, prevrat se desio u menadžersko-operativnom smislu, šefovi Milionera bili su mnogo ljuti zbog toga što im je Bayern preoteo dvojicu ponajboljih igrača (Mario Gotze i Robert Lewandwoski). Ali neprijateljstvo se nikad nije proširilo među dva trenera. Guardiola i Klopp su ostali neobično uljudni i pošteni u svojim odnosima.

Njihov različit fudbalski i trenerski background kao i kontrastne filozofije činili su samo da se poveća profesionalno poštovanje koje su osjećali jedan prema drugom, iako je nedostatak dodirne tačke ili emocionalne veze onemogućio da se njihov odnos razvije više od kolegijalnog.

Finansijska i kvalitativna neravnoteža između dva tima koja oni vode nastavila se i u engleskoj Premier ligi 2016. godini, no rezultatski, nijedan drugi tim nije napravio Manchester Cityju u više navrata toliko problema kao Liverpool u posljednje dve sezone, a sve je kulminiralo u četvrtfinalu Lige šampiona ovog proljeća. Pokazalo se da je Guardiolin pristup vrlo ranjiv protiv visokog presinga i vertikane Kloppove igre.

Ove sezone upravo je njegov tim viđen kao jedini sposoban da razbije Guardiolinu "dosadu" satkanu od sosfisticiranih bjesomučnih dodavanja ultratalentovanih fudbalerai. Liverpool je napravio džinovske korake naprijed na svim dijelovima terena, i uprkos porazu u Napulju sredinom sedmice, ne bi bilo veliko iznenađenje ako bi im se neke stvari vratile protiv šampiona - ukoliko naprave nekoliko gelrilskih napada.

Opasnost od ponavljanja historije stoga bi trebao biti dovoljno jasan znak za Guardiolu da barem razmotri najdramatičniju mjeru: uspostavljanje pragmatičnijeg pristupa. Hoće li to uraditi? Teško, ali bit će zanimljivo vidjeti.

"Uspjeh bez igranja na način na koji volite da igrate ne znači ništa za mene", ponovio je nedavno.

Ali u Bayernu, on je dvaput osjećao potrebu da kompromituje sopstvene principe kada se suočio sa Kloppom.

1. U svojoj prvoj utakmici u Bundesligi u Dortmundu, on je zaobilazio presing domaće ekipe dugim loptama preko Javija Martineza, ovaj ih je slao naprijed ingeniozno poput lažne desetke prije nego što je protivnik slomljen izmjenama u drugom poluvrmeenu. Na taj način Guardiola je pobijedio 3:0.

2. Kasnije te sezone, u finalu DFB Pokala 2014, Bayern, koji je odigrao nepristojno reakcionu utakmicu ostvario je sretnu pobjedu od 2:0 i to nakon produžetaka. Tjeranje Guardiole da privremeno odustane od njegovih ideala bila je pirova pobjeda Kloppa. Više bi sigurno volio da Španac u nedjelju zaigra na svoj uobičajeni način, a da Liverpool naravno pobijedi, nego što bi mu bilo drago da se Guardiola zbog njega mijenja.

Bez obzira na ishod ovog uzbudljivog sukoba dva suprotstavljena ali jednako prijatna stila - posjed uz omalovažavanje nasuprot metodici eksplozivnosti - veći izazov za oba trenera leži u tome da postanu malo više slični jedan drugome.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dok Kloppove ambicije da se domogne naslova zahtijevaju kontinuirano poboljšanje Liverpoolove kombinatorike i posjeda, Guardiola bi zauzvrat morao da podučava svoje igrače da će povremeno biti bez lopte, a i tada treba biti jak i organiziran.

Guardioal bi se na Kloppa mogao ugledati i u smislu sposobnosti upravljanja ljudskim resursima. Bez snažne emocionalne veze koju je uspostavio u Barceloni - gdje su igrači u potpunosti prihvatali i njega i njegove ideje - puno je teže ostvariti san o globalnoj dominaciji tima sa Etihada.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi