Precious Ugwu spreman igrati za BiH: "Jezik znam, volim našu hranu i želim obući dres reprezentacije

Nogometaš Ajaxa za SportSport.ba

Precious Ugwu spreman igrati za BiH: "Jezik znam, volim našu hranu i želim obući dres reprezentacije · Ekskluzivno

E. Oštraković

Veliki je broj talentovanih mladih fudbalera koji svoje porijeklo imaju u Bosni i Hercegovini, a nastupaju za omladinske kategorije klubova širom Evrope. Jedan od njih je i talentovani Precious Ugwu.

Fudbaler je to za kojeg je čulo vrlo malo ljudi, a kako i ne bi kada je ovaj veliki talenat rođen 2006. godine. Ipak, to su najbolje godine kada se može prepoznati talenat kod nogometaša.

Precious Ugwu, koji igra na poziciji štopera, iza sebe ima fenomenalnu polusezonu u U-17 timu velikana iz Nizozemske, a riječ je o ekipi Ajaxa iz Amsterdama koji važi za ekipu koja je veliki rasadnik talenata.

Obzirom da Ugwu ide korak po korak u velikanu iz Nizozemske njegova naredna stepenica jeste ulazak u drugi tim Ajaxa koji se takmiči u drugom rangu ove zemlje.

Nakon toga, ukoliko se nastavi razvijati onako kako to zamišljaju u nizozemskom velikanu, sjajni mladi štoper trebao bi pokucati na vrata prvog tima.

Precious Ugwu je ekskluzivno za SportSport.ba otkrio da želi da nastupa za Bosnu i Hercegovinu, a usput smo iskoristili priliku i da malo porazgovaramo sa mladim fudbalerom Ajaxa.

"Da, želim da igram za Bosnu i Hercegovinu", kratko, ali jasno je potvrdio Ugwu za SportSport.ba.

Otkrio je i da nije upoznao niti jednog igrača naše reprezentacije, ali da ima veliku želju za tim.

"Nikada nisam upoznao nekog iz reprezentacije, ali naravno da bih želio. Najdraži igrač mi je Edin Džeko. Nadam se da ću ga uskoro imati priliku upoznati".

Zanimljivo je da iako ima šesnaest godina Ugwu zna da govori naš jezik.

"Znam govoriti naš jezik. Ne baš savršeno, pričam ga sa mamom. Pisati još nisam naučio, ali trudim se.

Ugwu kaže da često jede "našu" hranu, a otkrio je i koje mu je najdraže jelo.

"Mama mi stalno pravi našu hranu. Baš jučer su na meniju bili ćevapi i grah. Ipak, najdraže naše jelo mi je pita, sirnica naravno".

Iz saveza ga još niko nije kontaktirao, a otkrio je i da mu gode poruke koje dobija od navijača reprezentacije BiH na svom Instagram nalogu, koji ga pozivaju da igra za našu selekciju.

"Niko me još uvijek nije kontaktirao iz saveza, ali ukoliko bih dobio poziv, naravno da bih se odazvao. Kada je riječ o porukama koje dobijam, one mi gode. Stvarno je lijep osjećaj", završio je Ugwu.

Iako mu je primarna pozicija štopera, Ugwu se jako dobro snalazi i na poziciji zadnjeg veznog, ali i na desnom beku.

U omladinski tim Ajaxa Ugwu je stigao iz OSV Oostzaana 2014. godine, a ugovor sa velikanom iz Nizozemske veže ga do 2024. godine.

Dio koji sigurno sve zanima jeste kako je neko po imenu Precious Ugwu povezan sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, majka Preciusa je Mirela koja je odrasla u Njemačkoj, ali je porijeklom iz naše zemlje.

Upravo zbog toga Precious Ugwu ima pravo nastupiti za Zmajeve, a sada su na potezu čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine obzirom da je Ugwu potvrdio da želi da nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Njegov otac je Nigerijac, pa su o njemu kao o supertalentovanom štoperu pisali i brojni mediji u ovoj zemlji, a nadali su se da bi mogao igrati za njihovu reprezentaciju, ali on je svoju odluku donio.

Kada je riječ o državljanstvu, Precious ima njemačko i nizozemsko državljanstvo, pa je jasno da bi ovog nogometaša trebalo što prije dovesti "pod svoje", kako nam ga veće reprezentacije ne bi otele.

Zanimljivo je i to da je u oktobru ptošle godine dobio poziv za U-17 reprezentaciju Nizozemske sa kojom je učestvovao na turniru u Mađarskoj.

Top Komentari

umzm12123
Hahahahahahhahahhahahaha sad nema nista sporno jel hshahahahah
1 17
HBSC
Da nije smijesno bilo bi zalosno aahahhahahahhahhahahahhhahh
0 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti