Prekidi stvarnosti
Svašta se može naučiti iz primjera koje svako četiri godine ponude Mundijali

Čudnovate zgode Svjetskoga prvenstva

Prekidi stvarnosti · Komentar

Može se tumačiti ovaj naslov na najmanje dva načina. Osim što je beogradski bend Kanda Kodža i Nebojša jednu svoju pjesmu naslovio tako i u njoj se sigurno ništa ne dešava što ima veze sa Svjetskim prvenstvom.

Prekidi stvarnosti u kontekstu uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, senzacionalnog, grandioznog, iz domena snova te s druge strane kontekstu prekida kao najopasnijeg oružja u modernom fudbalu.

1.

U Hrvatskoj se slave Vatreni, Kockasti, Dalić... Modrić je najbolji igrač svih vremena, Mandžukić napadač, Rakitić je Raketa, Vida je poput Beckenbaura, Lovren više nije deblo i sve je to normalno.

Ali nije normalan - tako smatraju pojedini tamošnji autori, hroničari društvenih aktivnosti i poznavaoci nogometnih i inih prilika - nesrazmjer ovoga vrhunskoga dostignuća sa životnim standardom i dominantnim uzusima. Ukratko, sa svime što Hrvatsku čini životno besperspektivnom.

(Šta bi tek mislili i kakve bi tirade i bujice gorčine isplivavale iz takvih da kojom nesrećom žive u BiH)

Onda se ti osvrću na ponašanje predsjednice Kolinde, s kim je bila u loži, je li pravomoćno ili nije presuđen taj Vrbanović, onda je li ovo ili nije Mamićeva reprezentacija, a on im tamo dođe kao oličenje tog tranzicijskog kursa. Uglavnom, nije im bajno i stvarnost nije za poželjeti (Miljenko Jergović kaže da mladi odlaze ne zato što nema posla i sreće već zato što nema nade).

I onda se desi prekid stvarnosti. Pola države je na ulici, zagrljeni pjevaju, baklje se pale, cijelo "sve" gori. Zaborave se na nekoliko dana, sedmica, evo bogami i mjesec, sve teškoće, nepravde, opskurnosti "koje su samo u Hrvatskoj moguće i poželjne"...

Oni što su ispratili igrače transparentom "Dabogda sve izgubili" i oni koji su od amnezije oboljele Luku Modrića i Dejana Lovrena mrzili više sa svakim novim ročištem, veselili su se također kao i oni "koji žele samo da žive i rade, i samo vole i smiju se svemu ka' vicu". U istom košu su dakle i tajkuni, i predsjednica i Mamić i anđeli i demoni i svaki živi Hrvat. Moć fudbala - nogometa!

2.

Svjetsko prvenstvo potvrdilo je činjenicu koje je recimo Amar Osim bio svjestan još prije devet godina. Tada je od Zajka Zebe napravio najboljeg asistenta, a od Eldina Adilovića strijelca ove naše lige. Prvi centrira, drugi skoči i doviđenja. Ako nije u svakoj utakmici Željo postizao gol iz prekida jeste u svakoj drugoj.

Engleska je do polufinala došla zabijajući golove iz prekida. Pored Kanea, najviše ih je dao dojučer anonimni Maguire. Imali su solidne igrače, brze, potentne, ali džaba ti sve kada danas svi znaju igrati odbranu. Najlakše je naučiti biti organizovan, čvrst, disciplinovan. To mogu i Danska i Švedska i Island, ali kako ćeš zabiti gol.

Garry Southagate otišao je mahsuz u Sjedinjene Američke države da vidi kako američki fudbaleri, enefeelovci, rade blokove i prave prostor, shvativši da su prekidi jedini iole kontrolirani uvjeti u današnjem fudbalu. Takozvane standardne situacije. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tako je prolazila Danska, tako je Francuska eliminirala i Urugvaj i Belgiju. Kada bi zaboravili dva gola iz igre, Brazila je protiv Belgije koštao autogol nakon kornera... Jednostavno je i najpragmatičnije. Možeš ti u polju dominirati, ali ako ne zabiješ gol džaba što si bolji od nekog triput.

Onaj ko je dobar iz prekida u ogromnoj je prednosti, samo, eto, što jučer tu prednost Engleska nije iskoristila protiv Hrvatske. I to je dobro za fudbal. Da vidimo da se nekad može i iz igre zabiti gol. 

Top Komentari

PeppermintSA
Ovo je možda najgluplja kolumna koju je dotični analfabet napisao. Nevjerovatno.
20 3
Svojprisebi
pa nista ni s cim covjece. kad bi mi ko mogo objasnit sta je pjesnik htio da kaze sa ovim bilo bi dobro...
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi