Premiership je vjerovao da Zidane nije dovoljno dobar
Foto: EPA

Dva kluba iz Engleske ga odbila

Premiership je vjerovao da Zidane nije dovoljno dobar

E. Čaušević

Zinedine Zidane je sigurno jedno od najpoznatijih imena u historiji fudbala jer je kao igrač osvojio sve što je mogao, a na dobrom je putu da to ostvari i kao trener.

Fudbalska priča francuskog čarobnjaka je dobro poznata svim istinskim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Zidane je ponukao u Cannesu gdje je debitovao 1989. godine, a tri godine kasnije prešao je u Bordeaux. U ovom klubu igrao je do 1996. godine i svojim igrama je pokazao da se radi o velikom talentu što je na kraju prepoznao Juventus koji ga je kupio od ove francuske ekipe.

Međutim, malo ko zna da je Zidane dok je igrao u Bordeauxu bio na korak od toga da svoju karijeru nastavi u engleskom Premiershipu. Fudbalski čarobnjak je bio pred potpisom za Blackburn, ali je tadašnji predsjednik ovog kluba Jack Walker odlučio da neće kupiti ovog igrača i poručio je svima da mu pored Tima Sherwooda ne treba tamo neki Zidane.

Desetak godina kasnije Walker je shvatio da je odbio jednog od najboljih igrača svih vremena, ali je bilo prekasno da ispravi svoju grešku. No, Blackburn nije bio jedini engleski klub koji je smatrao da Zinedine Zidane nije dovoljno dobar igrač. Istu sudbinu Zidane je doživio godinu dana kasnije kada je trebao ići u Newcastle jer su čelnici kluba smatrali da on nije dovoljno dobar da igra u Premiershipu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zizu je kasnije otišao u Juventus gdje je igrao do 2001. godine, a onda je postao član nezaboravnik Galaktikosa iz Real Madrida. S ovim klubovima je osvojio sve što je mogao, a isto to je uradio i s reprezentacijom Francuske s kojom je 1998. godine osvojio Svjetsko, a dvije godine kasnije i Evropsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi