Nekoliko sudijskih odluka za analizu, novi incident Bilbije i travnjak za deset na stadionu Rođeni
Povratak Premijer lige BiH sa sobom je donio i povratak sudijskih lakrdija, sramotnih parola pojedinih navijačkih skupina (čitaj Lešinara u ovom slučaju), dok evropski mediji bruje o tome za šta je žuti karton dobio Renato Josipović.

Rezime 20. kola Premijer lige BiH

Nekoliko sudijskih odluka za analizu, novi incident Bilbije i travnjak za deset na stadionu Rođeni · Riječ, dvije...

E. Ganibegović

Nakon višemjesečne pauze vratila nam se Premijer liga Bosne i Hercegovine. U minula tri dana odigrane su utakmice 20. kola. Sigurno najljepša po prikazanoj igri i atmosferi za izdvojiti je ona između Igmana i Željezničara u Konjicu, a na ostalih pet smo svašta vidjeli.

Poslije odigranih šest utakmica 20. kola Premijer lige stanje na tabeli nije bitno promijenjeno. Zrinjski drži vrh, Borac se izjednačio sa Širokim Brijegom na drugom mjestu, sarajevski rivali su doživjeli poraze, borba za ostanak je nikad uzbudljivija, dok se Mirsad Ramić (Igman) i Nemanja Bilbija (Zrinjski) sa po 11 golova nastavljaju utrkivati na listi najboljih strijelaca lige.

Borac - Široki Brijeg 1:0

Ovom utakmicom otvoren je proljetni dio sezone i odmah cirkus. Domaći tim je slavio pogotkom Jakova Blagaića iz 94. minute. Bio je bolji Borac, imao je više od igre, nekoliko dobrih prilika, no strahovali su domaći sve do sudijske nadoknade.

A gosti su s Gradskog stadiona u Banjoj Luci otišli itekako ljuti i razočarani. Kako zbog poraza, tako i zbog dijeljenja pravde Mirze Kazlagića, što su indirektno pokazali i time što su "preskočili" davanje izjava nakon meča, ali po starom običaju, službeno su ostali nijemi. 

No, za razliku od kluba, navijači su na društvenim mrežama bili glasni, te su poslije utakmice bili složni u tome da je njihova ekipa debelo oštećena, a Kazlagić je dospio i na naslovnice evropskih medija, konkretno uglednog poljskog portala sport.pl.

Naime, viđena je jedna nevjerovatna situacija. "Navijači" Borca su gađali bakljom golmana Širokog Brijega Renata Josipovića, on je za dlaku izbjegao strašan ishod i kada se pomjerio s mjesta događaja radi vlastite sigurnosti te upoznao sudiju da dešavanjima, dobio je kaznu u vidu žutog kartona. 

Oglasi

Nije to bio jedini članak na sport.pl o ovoj utakmici. Pisali su i o transparentu domaće publike koja je dala podršku Rusiji. "Slava Rusiji", pisalo je na transparentu, a Poljaci su iznenađeni takvom slikom s meča u našoj zemlji. "Skandalozan baner 'Slava Rusiji'. Sramota za cijelu Evropu", naslov je koji je osvanuo na pomenutom portalu.

Vidjet ćemo da li će i kakve kazne dobiti FK Borac za ponašanje svojih navijača, ali i kako će biti ocijenjen Mirza Kazlagić od strane kontrolora suđenja. 

Igman - Željezničar 3:1

Kolo je nastavljeno u subotu spektaklom u Konjicu. Definitivno utakmica o kojoj će se dugo pričati, a naročito u Konjicu. Igman je konačno završio radove na svom stadionu i odigrao je prvu utakmicu u svom gradu. Protivnik je bio ni manje ni više nego Željezničar, a miljenici domaće publike slavili su s 3:1.

Oglasi

Stadion u Konjicu bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Puna je bila glavna tribina na kojoj su zajedno navijali domaći i gostujući navijači bez i jednog jedinog incidenta, a krcata je bila i manja montažna tribina na kojoj su bili smješteni Manijaci. Također, utakmica se pratila i s okolnih uzvišenja.

Plave s Grbavice, koji su razočarali u Konjicu, presjekla je povreda Armina Hodžića koji je morao napustiti teren u 25. minuti. Nakon toga Igman preuzima inicijativu i kruniše je pogotkom Mirsada Ramića u 34. minuti susreta.

U jeku napada gostiju sijevnula je jedna kontra u 70. minuti, a rezervista Mersudin Ahmetović duplira vodstvo domaćeg tima. Sulejman Krpić je u 89. minuti dao nadu Željezničaru, ali je ona ugašena već nakon dvije minute kada Petar Bojo pogađa sa penala za konačnih 3:1. 

Oglasi

Željezničar je tako napravio kiks na početku drugog dijela sezone i udaljio se od Evrope, dok je Igman i pored pobjede ostao na posljednjem mjestu s 20 bodova koliko ima u ovom kolu pokradena Sloboda. 

Sloga - Sloboda 2:2

Modriča je bila domaćin susreta dobojske Sloge i tuzlanske Slobode. Krajnji rezultat bio je 2:2, a gosti itekako imaju razloga da budu nezadovoljni, kako zbog rezultata, tako i zbog suđenja na toj utakmici.

Dva puta je Sloboda vodila, preko Vranješa i Šuberta, da bi u 85. minuti show ukrao Frano Jelić koji je svojom lošom odlukom direktno utjecao na krajnji ishod utakmice.

Nakon jednog kornera Nikolić postiže pogodak poslije očiglednog faula nad Semirom Bukvićem, no sudija Frano Jelić se oglušio na sve i pokazao na centar.

Bukvić je ostao da leži na travi, dok se u prijenosu utakmice moglo čuti kako urla na sudiju: "Lopta mi je u rukama, on me udara, a ti ne sviraš. Šta hoćeš, nećeš da pobijedimo? Kako te nije stid?".

Oglasi

Nije dobio nikakav odgovor, morao je da nastavi meč, a Sloboda da se pomiri s činjenicom da je ostala bez jako važna dva boda, koja možda mogu biti presudna u konačnici kada se bude odlučivalo ko će u niži rang.

Na snimku kojeg mozete pogledati klikom ovdje jasno se vidi da je Bukvić fauliran. Svugdje na svijetu je ovo prekršaj nad golmanom, osim u Bosni i Hercegovini. Frano Jelić je bio blizu, nekoliko metara od događaja tako da je ovu situaciju morao vidjeti. Ako ne on, onda njegov pomoćnik.

Nakon utakmice se prvo oglasio Stojan Vranješ i na Instagramu poslao zagonetnu, ali s druge strane i veoma jasnu poruku.

"Protiv sistema", poručio je Stojan Vranješ uz pjesmu Beogradskog Sindikata 'Moja sudbina' i snimak svog pogotka s današnjeg susreta.

Vranješ je očigledno odlučio nešto da kaže. Za mnoge je sasvim dovoljno rekao riječima koje je napisao, a i sami stihovi pjesme dosta kažu. Oni glase:

Oglasi

"Zašto pljujem ovaj sistem, valjda zato što je zao. Što od mene bježi lopov, kad od mene nije krao".

"Kako to da ispadne da uvijek nešto ja kontriram, da se osjećam revoltiran svaki put kada se pogledam. I opet vidim u ogledalu dijete, naivno, pred drugima..."

Jučer se, nakon prospavane noći, oglasio i sam FK Sloboda. Objavili su fotografiju Frane Jelića uz opis: "Jučerašnji igrač utakmice."

Shvatili su ubrzo u Slobodi da bi mogli biti kažnjeni, pa su promijenili fotografiju i stavili onu na kojoj se nalazi, pored Jelića, golman Semir Bukvić.

Jučerašnji igrač utakmice ! #MismoSloboda #samoSloboda #wwin #mtel #bhtelecom

Posted by FK Sloboda Tuzla on Sunday, February 26, 2023

Ostaje da se vidi i kako će biti ocijenjen Frano Jelić. Ono što je najgore po Slobodu - dva boda im niko neće vratiti kako god da se ovo na kraju završi.

Posušje - Leotar 1:1

Nedjeljni program otvoren je utakmicom Posušja i Leotara na nikad mokrijem Mokrom docu. Kiša je stvorila velike probleme u Hercegovini i učinila travnjak skoro pa totalno neuslovnim za igru.

I pored toga akteri susreta su se potrudili da odigraju dobru utakmicu. Već nakon osam minuta viđena su dva pogotka. Boban je pogodio za domaće, da bi izjednačenje gostima donio Handžić.

Vidjeli smo do kraja susreta još mnogo prilika, tresao se i okvir gola gostiju nakon udarca Rozića, ali i na ovoj utakmici jedna sporna sudijska odluka i to na štetu domaćina.

Jednog igrača Leotara lopta je u njegovom kaznenom prostoru pogodila u ruku, no glavni sudija Sabrija Topalović iz Zenice tu nije vidio ništa sporno, te nije dosudio penal za Posušje.

Tuzla City - Velež 0:1

Utakmica koja nije obilježena nikakvim incidentima, no njeno odigravanje bilo je pod velikim znakom pitanja. Srebrenik je bio zatrpan snijegom, ali su domaćini i organizatori utakmice koje zaista treba pohvaliti, uložili maksimalne napore da očiste teren i da se utakmica i odigra u planiranom terminu.

Jasno, uslovi su bili jako teški. Osim što je teren bio u lošem stanju, temperatura je iznosila tek jedan stepen C iznad nule, a na kraju se bolje snašao mostarski tim i pogotkom Haskića u 77. minuti stigao do vrijedna tri boda.

Pobjeda Veleža još više dobija za značaju kada se u obzir uzme i to da je dan prije meča na putu za Srebrenik autobus u kojem su se prevozili fudbaleri FK Velež učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj su izgubljena dva života. Naime, pod autobus je podletilo putničko vozilo čiji vozač je izgubio kontrolu i prešao je na stranu kojom je išao autobus.

Sarajevo - Zrinjski 0:2

Generalno, jedna solidna derbi utakmica u kojoj je Zrinjski iako na nekih 50 posto svojih mogućnosti bio bolji protivnik i stigao do zaslužene pobjede. Tičinović je postigao prelijep pogodak u prvom poluvremenu, da bi u drugom asistirao Nemanji Bilbiji za konačnih 0:2.

Ono što treba pohvaliti jeste travnjak na stadionu Rođeni i opšti je dojam, da se i pored kašnjena u radovima, isplatilo čekati, te da je odrađen fenomenalan posao. Uslovi su bili nemogući s obzirom na to da je padala jaka kiša tokom utakmice, no na travnjaku nije viđena ni najmanja lokva. Upravo se razlika hibridnog i običnog terena mogla vidjeti poredeći sa stanjem stadiona u Posušju istog dana. Travnjak je "položio" desetkom i može se konstatovati da će projekat obnove travnjaka kada bude do kraja realizovan, donijeti mnogo dobrih stvari bosanskohercegovačkom fudbalu.

Međutim, i ova utakmica je obilježena određenim nelogičnostima i skandalima. Samo nekoliko dana prije ove utakmice koja se igrala na stadionu Rođeni gdje je Sarajevo bilo domaćin s obzirom na to da se travnjak na Koševu još radi, Takmičarska komisija N/FSBiH je na prijedlog Komiteta za bezbjednost donijela odluku da se meč igra pred praznim tribinama (kao i meč Sarajevo - Željezničar u TC N/FSBiH u Zenici 8. marta). Izazvalo je to buru negodovanja kod navijača oba tima. 

Također, viđen je incident nakon utakmice, a glavni protagonista bio je najbolji strijelac u historiji Premijer lige BiH, Nemanja Bilbija. 

Nakon što je u prvom dijelu sezone imao još jedan ispad i napad bijesa u Trebinju kada je došlo do psovanja majki jer nije bilo tople vode na stadionu nakon utakmice, ovoga puta su stradala vrata u hodniku stadiona Rođeni, a sve je zabilježio i delegat susreta Jasmin Memišević.

Odmah pri ulasku u svlačionicu Bilbija je po običaju imao neke zamjerke, a nakon što su fudbaleri Zrinjskog upozoreni da ne lupaju i eventualno ne oštećuju inventar strasti su se smirile, no do novog koškanja došlo je prilikom Bilbijinog izlaska iz svlačionice.

Kapiten Zrinjskog je ušao u verbalni sukob sa uposlenicima FK Velež koji su mu poručili da nije bilo potrebe da udara u vrata i na taj način ih ošteti. Ubrzo su stigli i zaštitari te odveli Bilbiju koji je pri tome galamio kako nije oštetio ulazna vrata u svlačionicu te je uposlenicima Veleža govorio da lažu.

Ostaje da se vidi da li će Disciplinska komisija N/FSBiH nakon ovoga kazniti Nemanju Bilbiju i HŠK Zrinjski. Ovakve scene nikako nisu dobra reklama za prvaka Bosne i Hercegovine. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naredno kolo na programu je za vikend, a sastaju se:

Široki Brijeg - Sarajevo;
Zrinjski - Posušje;
Velež - Borac;
Željezničar - Sloboda;
Leotar - Igman i 
Tuzla City - Sloga. 

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MosaNjazri
Hahahahaha pa **** vas otac napaćeni,krepajte više od te zavisti svi majku vam ****m,neuspjehe svojih"velikana" iz sarajeva prikrivate ovakvim vijestima. Krepajte debili!!!
0 5
SamoZrinjski
I bol u srcima dnovinara retardiranoga portala jer je Zrinja jak ko nato
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi