Do juče nezamislivo: FK Sarajevo u borbi s regionalnim klubovima na transfer tržištu
FK Sarajevo se po jednom parametru izdvojio od ostatka lige - praksa bh. klubova je da dovode igrače sa slobodnim papirima, a Bordo tim je, za promjenu i osvježenje, počeo i da plaća obeštećenja.

Bordo tim odlično posluje

Do juče nezamislivo: FK Sarajevo u borbi s regionalnim klubovima na transfer tržištu

Eldar Ganibegović

U toku je zimska pauza u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Zimski prijelazni rok u Bosni i Hercegovini još uvijek traje, odnosno klubovi se još uvijek mogu pojačavati. Mnogi timovi ući će u proljetni dio sezone sa (znatno) drugačijim igračkim kadrom u odnosu na prvih 19 kola, a jedan od njih je i FK Sarajevo.

Tokom zimskog prijelaznog roka klub s Koševa napustilo je osam fudbalera (dvojica otišla na posudbu), a isto toliko ih je i došlo, za sada.

Gledajući transfere koje je pravio FK Sarajevo, uviđamo jednu neobičnu stvar za klubove u Bosni i Hercegovini. Naime, Bordo tim je za nekoliko igrača platio obeštećenja. Sjajna stvar, s obzirom na to da je praksa bh. klubova da dovode igrače sa slobodnim papirima. Može se reći da je to i jedan od glavnih kriterija koje igrač mora zadovoljiti da bi bio kandidat za dolazak u neki bh. klub. 

Čelnici FK Sarajevo odlučili su da razbiju taj stereotip. Ekipa je igrala toplo-hladno u prvom dijelu sezone, više hladno nego toplo, pa su trenutno peti na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine i to s negativnom gol-razlikom (-3), a ispali su i u osmini finala Kupa. Istina, od velikana Čelika, ali, također istina, od trećeligaša Čelika, te je taj poraz bio ravan katastrofi i nakon njega je trener Feđa Dudić digao sidro i napustio klub.

Stoga, u FK Sarajevo odlučili su da je vrijeme za promjene i u igračkom kadru. U klub su stigla četiri posve anonimna igrača za prosječnog gledaoca fudbala u Bosni i Hercegovini, a stigla su i neka provjerena, za bh. prilike zvučna imena. Za četvoricu od njih FK Sarajevo je platilo obeštećenje. U ovom članku koristit ćemo se podacima s Transfermarkta, te je moguće da ima odstupanja u ciframa koje navedemo.

Ove zime u FK Sarajevo je na posudbu iz Wisle Kraków stigao Ivan Borna Jelić Balta, a kao slobodni igrači došli su Slaviša Radović, Ilija Martinović i Francis Kyeremeh. 

Oglasi

Sada dolazimo do igrača koje je Sarajevo kupilo. Iz NK Olimpija stigao je Almedin Ziljkić. Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine koji već ima izgrađenu reputaciju u Premijer ligi plaćen je slovenačkom velikanu 100 hiljada eura. 

Giorgi Guliashvili, 21-godišnji gruzijski napadač, doveden je iz Saburtala za 120 hiljada eura, dok je još jedan ofanzivac, Brazilac Renan Oliveira, plaćen ukrajinskom Kolosu iz Kovalivke 170 hiljada eura. 

Najskuplje plaćeno pojačanje predstavljeno je jutros. Novi reprezentativac Bosne i Hercegovine (debitovao na posljednjem meču, protiv Rumunije) i igrač s izgrađenim imenom na bh. terenima - Besim Šerbečić. Plaćen je Aalesundu oko 200 hiljada eura, te se tako vraća u Sarajevo gdje je već proveo jedan dio karijere kao posuđen igrač.

IGRAČ STIGAO IZ OBEŠTEĆENJE
Besim Šerbečić Aalesund (NOR) 200.000 €
Renan Oliveira Kolos (UKR) 170.000 €
Giorgi Guliashvili Saburtalo (GEO) 120.000 €
Almedin Ziljkić NK Olimpija (SLO) 100.000 €
Francis Kyeremeh Žalgiris (LIT) /
Ilija Martinović Pakhtakor (UZB) /
Slaviša Radović  Liepaja (LIE) /
Ivan Borna Jelić Balta Wisla (POL) Posudba

Dakle, FK Sarajevo je u zimskom prijelaznom roku uložio u dovođenje novih fudbalera ukupno oko 590 hiljada eura. U vremenu kada se jedan fudbaler dovede za 222 miliona eura to i nije neka cifra, no za prilike u Bosni i Hercegovini definitivno je korak naprijed i FK Sarajevo polako postaje regionalni faktor kada je u pitanju kupovina, ali i prodaja igrača o kojoj tek treba napisati nekoliko redova. 

Naime, sve igrače koje su kupili u ovom prijelaznom roku, čelnici FK Sarajevo mogli su to uraditi od novca za koji su prodali dijete kluba i jednog od najboljih igrača posljednjih godina, Andreja Đokanovića. On je prije nekoliko dana ozvaničio svoj prelazak u turski Ankaragücü za 760 hiljada eura. To znači da je Sarajevo u plusu ukoliko gledamo ovaj prijelazni rok.

Oglasi

Vratimo li se na početak sezone, taj plus je još i veći. Nemanja Tomašević je doveden iz TSC-a za simboličnih 30 hiljada eura, ali su zato prihodi od dva izlazna transfera bili sjajni. Nihad Mujakić je otišao, također u Ankaragücü, za 500 hiljada eura, dok je Halid Šabanović prodat francuskom Angersu za 300 hiljada evropskih novčanica. 

IGRAČ OTIŠAO U OBEŠTEĆENJE
Andrej Đokanović Ankaragücü (TUR) 760.000 €
Nihad Mujakić Ankaragücü (TUR) 500.000 €
Halid Šabanović Angers SCO (FRA) 300.000 €

Prostim matematičkim radnjama dolazi se do zaključka da je FK Sarajevo od početka ove sezone, kada je u pitanju tržište, u plusu od 940 hiljada eura što je, mora se ponovo reći, za bh. prilike, odlična svota.

PRIHOD 1.560.000 €
RASHOD 620.000 €
UKUPNI BILANS +940.000 €

Definitivno, poslovanje za svaku pohvalu, a za svaku pohvalu su i neki raniji rezultati FK Sarajevo kada su u pitanju prodaje igrača, od kojih su većina djeca kluba. Osim što se FK Sarajevo može pohvaliti najvećom prodajom u historiji bh. fudbala (Gojko Cimirot u PAOK za 1,68 miliona eura 2015. godine), klub s Koševa je u ranijim prijelaznim rokovima napravio nekoliko sjajnih prodaja:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Amar Rahmanović u Konyaspor (375.000 €), Marko Mihojević u PAOK (350.000 €), Nedim Hadžić u Leixões (300.000 €), Rijad Sadiku u Mouscron (300.000 €), Vladan Kovačević u Rakow (300.000 €), Selmir Pidro u St. Louis CITY (300.000 €), Benjamin Tatar u Abhu (290.000 €), Miloš Stanojević u Ankaragücü (200.000 €) Numan Kurdić u RWDM (150.000 €), Alen Mustafić u Slovan (120.000 €), Hamza Čataković u AS Trencin (120.000 €) i tako dalje. To znači da je FK Sarajevo u posljednjih pet godina na izlaznim transferima zaradio 4.365.000 eura, odnosno nešto manje od 9 miliona konvertibilnih maraka. 

Za nadati se da će se ovakav trend i nastaviti, te da će ga slijediti i ostali klubovi čime bi kvalitet fudbala u Bosni i Hercegovini definitivno otišao nivo ili više njih iznad. Također, nadamo se kako će Sarajevo, ali i drugi bh. klubovi iznjedravati više igrača za prodaju i kvalitetnije evropske lige, te da će rekord Gojka Cimirota ubrzo biti srušen. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DESCHY
I šta su uradili ??? jedan Željo bez marke ispred njih 5 bodova, jos se Željo pojačao Jasarevicem kojeg je Sarajevo htjelo svim silama dovesti prije par godina, doveli Krpica koji im je uvalio 4 gola u tri derbija i Armina Hadzica, a spominje se i Ordagic Sarajevo ima para, ali losu politiku, organizaciju, lutaju jednostavno a pri tome od Tana pa do Tama i Mirvica svi peru lovu preko kluba dok se navijaci svake polusezone nadaju necemu, evo i sada avioni i kamioni najavljuju sve i svasta a na ljeto ce biti tjeranje svakoga
7 16
veliki73
Pranje para gosp Mirvica
3 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi