Pet "davljenika" i devet međusobnih susreta koji bi mogli biti odlučujući

Borba za ostanak u eliti

Pet "davljenika" i devet međusobnih susreta koji bi mogli biti odlučujući

A. Beganović

Osam kola do kraja, 24 boda u igri i pet klubova u borbi za goli premijerligaški život.

Mostarski Zrinjski će biti novi prvak Bosne i Hercegovine, a ko će napustiti društvo najboljih najvjerovatnije se neće znati do posljednjeg kola.

Pet klubova je ugroženo i to tri koja su upala u Premijer ligu (Posušje, Leotar, Rudar Prijedor), jedan koji na terenu u prošloj sezoni nije osigurao ostanak (Radnik Bijeljina), te tuzlanska Sloboda čiji čelnici su prije godinu dana govorili i borbi za Evropu u bliskoj budućnosti.

U najgoroj situaciji nalazi se prijedorski Rudar koji ima 18 bodova i koji za pobjedu ne zna od 25. septembra prošle godine kada je na domaćem terenu rezultatom 2:1 savladao Radnik iz Bijeljine.

Dva boda više od Rudara na svom kontu ima upravo Radnik, no igre koje pružaju izabranici Velibora Đurića u posljednje vrijeme bude optimizam među navijačima kluba iz Semberije. Ima Radnik i ekipu koja može osigurati ostanak u društvu najboljih, no svaki neplanirani gubitak bodova može nekadašnjeg osvajača Kupa BiH skupo koštati.

U sigurnoj zoni trenutno je Leotar iz Trebinja sa 21 osvojenim bodom. No, igre koje pružaju fudbaleri ekipe iz Trebinja nisu obećavajuće, a iznad opasne zone su ponajviše zahvaljujući više sretnoj nego spretnoj pobjedi protiv Rudara u Prijedoru u 21. kolu. Vodio je Rudar 1:0, diktirao je tempo igre na tom susretu, no Leotar je u samoj završnici golovima u 88. i 90. minuti stigao do tri boda koja ga na kraju mogu ostaviti u društvu najboljih.

Za svoj status strahuju i Posušje, te Sloboda, no ipak imaju određenu bodovnu zalihu pa u samu završnicu sezone ulaze i sa manjom dozom pritiska. Pogotovo se to odnosi na Posušje koje u nastavku sezone igra dopadljivo, osvaja bodove i stiče simpatije ljubitelja fudbala u našoj zemlji.

Osvojena 24 boda još uvijek ne garantuju Posušju mirnu završnicu, no eventualna pobjeda za vikend protiv Slobode na domaćem terenu, značila bi klubu iz Hercegovine mnogo.

Sloboda ima 25 bodova i malo ko je nakon uvodnih kola očekivao Tuzlake u borbi za ostanak u eliti. No, stvari su se promijenile. Sloboda je u seriji od 12 utakmica bez pobjede, a kako igraju Tuzlaci, teško da će taj niz uskoro prekinuti.

No, njihova je sreća što su u uvodnom dijelu sezone osvojili solidan broj bodova, pa za razliku od Rudara, Radnika i Leotara, ipak, koliko-toliko mirnije ulaze u završnicu. Ali, nije Sloboda "sigurna", a naredna tri kola u kojima će snage odmjeriti sa Posušjem (gost), Leotarom (domaćin) i Rudarom (gost) daće odgovore na mnoga pitanja.

Osim Slobodinih duela sa "ugroženim" do kraja sezone će biti još mnogo njihovih međusobnih duela i upravo bi ti mečevi mogli biti odlučujući. Pobjeda u međusobnom duelu često znači i više od tri boda, tako da nas sasvim sigurno očekuje mnogo uzbuđenja do kraja sezone.

kolo domaćin gost
26. Posušje Sloboda
27. Sloboda Leotar
28. Rudar Sloboda
28. Radnik Posušje
29. Posušje Leotar
30. Radnik Leotar
30. Rudar Posušje
31. Leotar Rudar
32. Radnik Rudar
Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Manager
Vico kaže Sloboda sigurno ispada i Posušje ukoliko Rudar Prijedor sredi finansije. Dakle radi se na tome da ne ispadne ni jedan 'srpski' klub, to je kaže njegova obaveza ove sezone, a i budućih sezona, kad sam već zajahao veli.
2 0
FahroKonjHodzic
sloboda nedjeluje dobro nemogu nikog da pobijede
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi