Premijer liga se probudila iz zimskog sna!
(Foto: T. Hebib) Novina u PL BiH u proljetnom dijelu sezone su i lopte. Umjesto Adidasovih, utakmice PL će se na proljeće igrati loptama proizvođača Select

Danas počinje drugio dio sezone bh. šampionata

Premijer liga se probudila iz zimskog sna!

Pauza je gotova. Pripreme su obavljene, novi igrači registrovani i drugio dio sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine može početi, a sa njim i konačni rasplet.

Fudbalske lopte (Select je zamijenio Adidas) će se danas, nakon skoro tri mjeseca pauze, ponovo zakotrljati premijerligaškim terenima, na utakmicama 20. kola domaćeg šampionata.

Utakmice 20., 21. i 22. kola mogu biti od ključne važnosti, s obzirom da će Premijer liga nakon njih ući u svoj treći krug, a pozicije na tabeli pred isti uticat će na status domaćina u ostatku prvenstva.

Ipak, daleko je još treći krug, pa se valja vratiti na utakmice 20. kola kojima će zvanično početi drugi dio prvenstva.

Vikend i 20. kolo nam odmah nude dva derbija. Prvi se igra danas od 17:30 sati na Bilinom polju gdje će se sastati stari znanci, NK Čelik i FK Sloboda.

Dva derbija

Čelik je dosta mijenjao ekipu tokom zime, pa je za sada nepoznanica kako će Zeničani izgledati u nastavku. Treba dodati da Čelik nije uspio realizovati neka željena pojačanja, ali i da je tokom januara i februara na Bilino polje stiglo nekoliko fudbalera koji bi mogli pozitivno uticati na igru ekipe i borbu za opstanak.

Sloboda, sa druge strane, nije previše mijenjala. Nekoliko igrača je otišlo, ali je kostur ekipe zadržan, a Tuzlacima, koji su blizu pozicija koje obećavaju Evropu, će u drugom dijelu sezone pomagati i Petar Dodig, Sabit Alispahić i Anel Topuzović.

U današnjem sudaru na Bilinom polju se teško može pronaći favorit, ali je jedno sigurno - čeka nas zanimljiv duel.

Sutra (17:00) je, pak, na rasporedu hercegovački derbi, duel Širokog i Zrinjskog na Pecari.

Pomenuti susret nosi ogroman značaj jer bi mogao puno toga reći prije svega o Zrinjskom. Naime, Plemići su pod imprativom pobjede s obzirom da ne smiju dopustiti Sarajevu da im odmakne, žele li naravno ponovo odbraniti titulu. Također, biće zanimljivo vidjeti kako će Zrinjski funkcionisati i da li će uspjeti nadomjestiti Bilbiju i Todorovića.

Široki neće biti nimalo lagan zalogaj, naprotiv. Sedloski je tokom zime dobio nekoliko zanimljivih pojačanja, koja bi uz već dobro poznata imena na Pacari trebala osigurati Širokom poziciju u Evropi.

"Kad pogledam trenutno stanje na tabeli mnogi će reći da je borba za prvo mjesto samo između Sarajeva i nas. Tako je pogrešno razmišljati. Vjerujem da će se i Željo i Široki uključiti u tu borbu. Ovih 5 bodova može dosta značiti za Sarajevo a i ne mora. Dosta bodova je u igri do kraja. Mi nećemo odustati od cilja da obranimo titulu i uđemo u finale Kupa. Koliko smo spremni za to pokazat će se na terenu. Normalno da ćemo iščekivati i koji kiks suparnika. Veoma je rano govoriti o raspletu, možda ćemo moći nakon nekih 5, 6 kola. Sve je otvoreno i mislim da će i ovo prvenstvo kao i ona dva prethodna biti neizvjesno do samog kraja", poručio je trener Zrinjskog Blaž Slišković pred današnji meč sa Širokim.

Osim dva derbija 20. kola, veliku pažnju privlači i današnji susret u Tuzli. Lider FK Sarajevo gostuje kod Tuzla Cityja koji će se do kraja boriti za opstanak.

Lider u Tuzli nastavlja pohod na titulu

Sarajevo je u fokusu, a glavno pitanje je: Da li je ekipa Husrefa Musemića zadržala momentum iz prvog dijela sezone?

Na Koševu se ekipa ove zime nije puno mijenjala, a nije bilo ni potrebe. Ipak, došlo je nekoliko novih igrača, a značajnu promjenu u odnosu na prvi dio sezone predstavlja i činjenica da se u Sarajevu više ne računa na Adukora.

Logično, lider prvenstva je veliki favorit u Tuzli i sigurno je da će svim silama ići na pobjedu. I kladionica MOZZART je spremila odlične kvote za ovaj duel.

“Naša želja je da nastavimo tamo gdje smo stali, hoćemo li u tome uspjeti vidjećemo. Pauza je bila relativno duga, ali mislim da smo se dobro spremili, imali smo dobre uslove u rad. Znamo da Tuzla City ima određene kadrovske probleme i nekoliko povrijeđenih igrača, tako da nas to neće zavarati", istakao je Musemić pred gostovanje Tuzla Cityju.

Sutra od 14:30 na rasporedu je i duel Radnika i Željeznčara u Bijeljini.

Željezničar je u proteklom periodu pretrpio pravi potres. Krajem prošle godine su Plavi dobili novo rukovodstvo i novog trenera, da bi tokom zime pretrpili značajne kadrovske promjene u ekipi.

Iako je Željezničar zaostao kada je utrka za titulu u pitanju, Plavi nemaju mjesta za opuštanje. Nova garnitura ljudi u Željezničaru mora pokazati da nije tek tako došla na Grbavicu, a prvi veliki ispit je Bijeljina i uvijek neugodni Radnik.

Istina, i Bijeljinci su dosta mijenjali, te tek treba vidjeti kako će izgledati u nastavku sezone. Tako je Žižovićeva ekipa u proteklom periodu ostala bez kompletne zadnje linije, a kako će se snaći novi igrači tek ostaje da se vidi.

Kladionica MOZZART je spremila odlične kvote i za duel Radnika i Željezničara, a posebno je primamljiva ona na Plave sa Grbavice!

Treba se osvrnuti i na Mladost koja je ove zime dovela nekoliko zanimljivih pojačanja, igrača koji su nepoznanica bh. publici, a neka od njih bismo mogli vidjeti u akciji već danas protiv GOŠK-a koji će do kraja sezone voditi grčevitu borbu za opstanak.

Nekoliko zanimljivih imena je stiglo i u Zvijezdu 09 koja je igrala sve bolje i bolje kako je sezona odmicala, a danas će pokušati dodatno popraviti bodovni saldo protiv Krupe. Sa druge strane, Krupa nema prostora za "manevar", potrebni su joj bodovi, bodovi i samo bodovi...

Premijer liga BiH, 20. kolo - subota:

FK Mladost DK - NK GOŠK 14:30
FK Krupa - FK Zvijezd 09 14:30
FK Tuzla City - FK Sarajevo 14:30
NK Čelik - FK Sloboda 17:30

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nedjelja:

FK Radnik - FK Željezničar 14:30
NK Široki Brijeg - HŠK Zrinjski 17:00

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Đuka
Ti si prvak šugave zemlje, ti si dio mostarskih snova, ti dolaziš sa zapadne strane i volim te bola. Volim te bola!
0 7
19211921
konacno, dosadilo vise gledat kvalitetan fudbal i normalne lige...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi