Ko je u minusu, a ko u plusu u odnosu na prošlu sezonu i da li je sezona regularna?

Konačno svi timovi sa istim brojem utakmica

Ko je u minusu, a ko u plusu u odnosu na prošlu sezonu i da li je sezona regularna?

Adnan Beganović

Svi klubovi u Premijer ligi odigrali su po 15 utakmica pa je došlo vrijeme i da se uporedi učinak iz ove i prošle sezone. Također, s obzirom da do drugog dijela sezone tereni koji se rade neće biti završeni, postavlja se pitanje i o regularnosti samog takmičenja.

Sredinom jula počela je nova premijerligaška sezona, a tek krajem oktobra po prvi put svi klubovi imaju isti broj odigranih mečeva. Da, dobro ste pročitali. Konačno je pogled na tabelu realan.

Zrinjki je vodeći sa 32 osvojena boda, slijedi ga Široki Brijeg sa četiri manje, dok je Željezničar trećeplasirani sa 25 osvojenih bodova. Na samom dnu se nalazi Sloboda sa 13, dok Posušje i Leotar imaju po dva boda više.

A, kako konačno svi klubovi imaju isti broj odigranih utakmica može se "baciti" pogled i na prošlu sezonu, odnosno na stanje tabele nakon odigranih 15 kola.

Pet klubova u plusu

Više bodova u ovoj u odnosu na prošlu sezonu nakon 15 odigranih kola osvojilo je pet klubova i to Široki Brijeg, Posušje, Željezničar, Borac i Velež.

Najveći plus ostvario je trenutno drugoplasirani Široki Brijeg koji je nakon 15 kola u prošloj sezoni na svom kontu imao 20 bodova, što znači da je u ovoj sezoni osvojio osam više. No, jedna tvar je jako zanimljiva. Naime, Široki Brijeg je nakon 15 kola u prošloj sezoni imao manje poraza (tri), nego u ovoj (pet), ali je zato u prošloj imao samo četiri pobjede a u aktuelnoj osam.

Oglasi

Svoj bodovni saldo u odnosu na prošlu sezonu uvećao je i Željezničar. Plavi s Grbavice su u 15 kola prošle sezone osvojili 18 bodova, a u 15 kola aktuelne sedam više.

Pored Širokog Brijega više bodova u 15 kola aktuelne sezone u odnosu na prošlu osvojila su i dva hercegovačka kluba Posušje i Velež. Posušje je u prošloj sezoni nakon 15 kola na svom kontu imala 11, a u aktuelnoj sezoni ima četiri više, dok su Rođeni u prošloj imali 16, a sada 19 bodova.

Zanimljivo je da Velež ima isti broj pobjeda u ovoj i prošloj sezoni nakon 15 odigranih utakmica - četiri. No, u prošloj su Rođeni imali sedam poraza i četiri remija, a sada imaju četiri poraza i sedam remija.

I posljednji klub koji je u aktuelnoj osvojio više bodova nego u prošloj je Borac iz Banja Luke. Naime, u 15 utakmica aktuelne sezone Velikan iz Platonove je osvojio 24, a u prošloj sezoni 23 boda.

Oglasi

Četiri kluba u minusu, jedan sa istim skorom

U najvećem minusu u odnosu na prošlu sezonu je Tuzla City. Ekipa koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala u Evropi trenutno je šestoplasirana sa 21 bodom, a u prošloj sezoni je imala 31 bod nakon 15 odigranih utakmica. U velikom minusu gledajući broj osvojenih bodova u ovoj i prošloj sezoni je još jedan klub iz Tuzle - Sloboda. Naime, Sloboda je na svom kontu nakon 15 kola u prošloj sezoni imala 22 boda, dok sada ima samo 13 i trenutno je posljednjeplasirana ekipa prvenstva.

Zanimljivo je i da je aktuelni prvak Zrinjski iz Mostara u minusu u odnosu na prošlu sezonu, no to ga nije spriječilo da nakon 15 kola predvodi premijerligašku karavanu. Zrinjski je u prošloj sezoni u 15 utakmica osvojio 36, a u aktuelnoj 32 boda.

Jedan bod manje u aktuelnoj u odnosu na prošlu sezonu osvojili su i fudbaleri Leotara. U prošloj su nakon 15 kola na svom kontu imali 16, a u aktuelnoj imaju bod manje.

I na kraju, samo jedan klub ima isti broj osvojenih bodova u aktuelnoj i prošloj sezoni nakon 15 utakmica, a to je Sarajevo. Premijerligaš s Koševa je i u ovoj i prošloj sezoni u 15 utakmica uspio osvojiti 22 boda. A da stvar bude zanimljivija u obje sezone bordo momci su ostvarili po šest pobjeda, četiri remija i pet poraza.

Sedam klubova gosti i na domaćim utakmicama

Projekat rekonstrukcije premijerligaških terena izazvao je val oduševljenja u bosanskohercegovačkoj javnosti jer upravo su tereni dugi niz godina jedan od najvećih problema u domaćem klupskom fudbalu.

Oglasi

I svakako da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kao nosilac projekta zaslužuje sve pohvale, ali i kritike jer rokovi za rekonstrukciju terena u Mostaru (Velež), Sarajevu (Sarajevo) Tuzli (Sloboda i Tuzla City) i Banjoj Luci (Borac) nisu ispoštovani pa su klubovi čiji se tereni rade umjesto par utakmica primorani kompletan dosadašnji dio sezone kao domaćini igrati na gostujućim terenima (svi nabrojani osim Sarajeva koje je prva dva domaća susreta igralo na Koševu, od početka sezone igraju domaće utakmice na gostujućim terenima).

Ukoliko dodamo i da većina obavljaju treninge tamo gdje ih ne bi obavljali da su ispoštovani rokovi za rekonstrukciju terena te da su svi izgubili velike novčane iznose zbog domaćih utakmica na gostujućim terenima s pravom se može postaviti pitanje da li je aktuelna sezona regularna.

Pomenuti klubovi, zajedno sa Slogom i Igmanom iz Konjica koji svoje domaće utakmice također ne igraju na svojim terenima su sasvim sigurno u podređenom položaju na preostalih pet klubova, a zanimljivo je i da tri prvoplasirne pozicije na tabeli drže Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar, klubovi koji domaće utakmice igraju na svojim terenima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, svakako je bitno naglasiti i da su ove tri ekipe u dosadašnjem dijelu sezone pokazale najviše, no realno teško da bi imali isti broj osvojenih bodova da nemaju problema kakvih imaju gore navedeni klubovi.

U svakom slučaju, kako god da završi aktuelna sezona o njoj će se godinama pričati kao o sezoni u kojoj svi klubovi nisu imali jednake uslove za igru.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

starmac
Sezona 100% neregularna!
6 2
imeiime
Otkako su sda i snsd vratili borac i ono njesto iz vrapcica u PL, liga je 100% neregularna. Te politicke skalamerije treba ugasiti!
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi