Dame i gospodo, Luka Modrić

Prije 30 godina čuvao koze na Velebitu, a sutra igra finale Mundijala

Endin Čaušević

Pred reprezentacijom Hrvatske sutra je najvažnija utakmica u historiji ovog tima jer igraju finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske. U centru pažnje pred ovaj meč našao se Luka Modrić, odnosno nevjerovatna priča iz djetinjstva jednog od najboljih igrača u selekciji Vatrenih.

Hrvatska je uspjela da napravi nevjerovatan podvig plasmanom u finale Mundijala, a zvuči zaista nevjerovatno da ih samo jedna utakmica dijeli od toga da postanu prvaci svijeta. Jedan od najboljih igrača ovog tima je Luka Modrić koji je u gotovo svakoj utakmici bio proglašen za najboljeg igrača.

U hrvatskim medijima jutros se pojavila nevjerovatna priča o Modriću koji je na početku svoje karijere igrao i za Zrinjski iz Mostara. Naime, prije skoro 30 godina nekadašnji muzičar Pavle Balenović snimao je dokumentarac o vukovima na Velebitu, a do prije nekoliko mjeseci nije bio ni svjestan ko je dječak sa snimka koji je čuvao koze.

Porodica Modrić tada je živjela u jednom selu na Velebitu u blizini Zadra, ali su morali da napuste svoj tom tokom rata. Nakon što je Balenović objavio svoj dokumentarac na YouTubeu ostao je u šoku kada je jedan od korisnika napisao da je dječak na snimku fudbaler Real Madrida, Luka Modrić.

On je potom odlučio da objasni kako je nastavo ovaj dokumentarac i zbog čega je toliko bio opčinjen vukovima. Nakon što je razmislio koje ljude je tada upoznao na Velebitu shvatio je da se zaista radi o Luki Modriću čija porodica je tada živjela na ovoj planini. Dječak koji je prije skoro 30 godina čuvao koze na Velebitu igra u Real Madridu, a sutra će se boriti za titulu prvaka svijeta sa Hrvatskom.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Životinjama koje su se koristile tijekom snimanja nije nanesena nikakva bol. Obitelj Modrić, bili su pristojni i dobri ljudi. Posjetio sam ih kad god bih odlazio snimati divlje životinje, prirodu i život u planinama. Tako sam snimio i prijatelja i njegovog sina koji su prikupljali stado koza, zatvarajući tor i neke planirane scene prema planu za film. Ubrzo nakon 1990. godine rat je uništio njihov dom. Sve se odjednom promijenilo i više ih nisam vidio. Otišli su kao i mnogi ljudi iz tog kraja.. I onda sam tek prije samo nekoliko godina dobio informacije o tome tko je mali dječak koji je pomagao ocu u mojoj epizodi? Taj dječak postao je poznati hrvatski nogometni igrač Luka Modrić. Čitao sam kako je ostvario svoj dječački san. Ove snimke nije vidio (snimljene 1989 -1990.) jer su sada prvi put objavljene", pojasnio je Balenović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi