Prije tačno 10 godina je sve počelo: "Mama, ne brini, više nećemo biti gladni"

Lukaku 24. maja 2009. debitovao za Anderlecht

Prije tačno 10 godina je sve počelo: "Mama, ne brini, više nećemo biti gladni"

E. Škorić

Na današnji dan 2009. godine svijet je upoznao Romelua Lukakua.

Lukaku je 13. maja 2009. napunio 16 godina i potpisao je profesionalni ugovor s Anderlechtom do 2012. godine, a već 24. maja je debitovao u meču play-offa ta prvaka Belgije protiv Standarda.

Pomiješale su se tada sreća i tuga. Golom Witsela je Standard osvojio titulu, ali je Lukaku sretan što je u 69. minuti dobio priliku da zaigra. Ušao je tada umjesto Victora Bernandeza kako bi pomogao napadu, ali Anderlecht je ipak izgubio titulu.

Lukaku je postao redovan član Anderlechtove momčadi tokom sezone 2009/10, a svoj prvi gol zabio je 28. avgusta 2009. protiv Zultea Waregema i to kao rezervista.

"Nakon što sam postigao gol, zaronio sam u more sreće. Pomisliš kako možeš letjeti i osvojiti cijeli svijet", izjavio je tada Lukaku, počevši da raste u igrača koji će godinama kasnije igrati u dresu engleskog velikana Manchester Uniteda i biti prvi izbor u napadu Belgije.

Sezonu 2009/10 je završio kao prvi strijelac sa 15 golova, osvojio je i titulu, a tokom sezone 2010/11 postigao je 20 golova, da bi u avgustu 2011. godine prešao u Chelsea za 12 miliona eura, što je na kraju uz razne bonuse otišlo i na 20 miliona.

Poptisao je petogodišnji ugovor, a debitovao je protiv Norwich Cityja zamijenivši Fernanda Torresa. Igrao je zatim za WBA kao posuđen igrač, pa u Evertonu, da bi u julu 2017. godine za skoro 90 miliona funti prešao u Manchester United, s kojim je potpisao petogodišnji ugovor.

Guardian ga je 2014. proglasio kao jednim od 10 najtalentovanijih igrača u Evropi, a poznat je kao izuzetno visok i snažan igrač kojeg je teško zaustaviti i koji se fantastično gradi.

Poznat je i po teškom životu kojeg je imao prije slave. Opće je poznato da je mamu nazvao nakon potpisa za Anderlechta i tada joj rekao:

"Mama, ne brini, preživjet ćemo. Nećemo više biti gladni, jer sam potpisao profesionalni ugovor s Anderlechtom!".

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi