Prijedlog je na stolu: Gledamo li od 2024. godine novi sistem takmičenja u Ligi prvaka?
(Foto: EPA)

ECA želi promjene

Prijedlog je na stolu: Gledamo li od 2024. godine novi sistem takmičenja u Ligi prvaka?

Midhat Šljivak

Liga prvaka je takmičenje koje je uvijek privlačilo ogromnu pažnju.

Trofej pobjednika Lige prvaka vjerovatno je uz titulu prvaka svijeta i najprestižniji, a u budućnosti bismo mogli gledati potpuno novi sistem takmičenja u društvu najboljih evropskih timova.

Asocijacija evropskih klubova (ECA) predložila je promjenu formata takmičenja od 2024. godine, a on bi nam donio mnogo više utakmica.

Naravno, sve se čini zbog novca, a klubovi bi morali odigrati čak 21 utakmicu kako bi osvojili trofej najboljeg tima Evrope.

Predloženi sistem takmičenja od strane ECA izgleda ovako. Grupna faza Lige prvaka bila bi formirana od četiri grupe sa po osam timova.

Četiri najbolja tima iz tih grupa bi prošla u Top 16 fazu takmičenja, peti iz grupe bi imali sigurno učešće u Ligi prvaka, dok bi šestoplasirane i sedmoplasirane ekipe igrali play-off za opstanak u Ligi prvaka.

Posljednjeplasirane ekipe bi u ovom sistemu takmičenja. svoj put nastavile u play-offu Evropske lige.

Prihvatanje ovakvog sistema donijelo bi dodatne prihode od TV prava, izdvojilo bi još više velike klubove, dok bi fudbaleri bili izloženi još većim naporima nego što je to slučaj sad.

Također, promjene bi se desile i u Evropskoj ligi. Ona bi imala osam grupa sa po četiri tima, ali samo bi prvoplasirani ostvarili plasman u Top 16 fazu, gdje bi im se pridružili timovi koji su ispali iz grupne faze Lige prvaka.

Timovi koji bi završili na drugoj i trećoj poziciji u grupnoj fazi Evropske lige, razgiravali bi za popunjavanje Top 16 faze, dok bi četvrtoplasirane ekipe ispale.

Interesantno je da bi učesnici četvrtfinala imali zagarantovano mjesto u narednom izdanju Evropske lige, dok bi polufinalisti ovog takmičenja dobili mjesto u Ligi prvaka.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zaista interesantan prijedlog ECA koji će ovaj prijedlog iznijeti na svom sastanku naredni mjesec, no većina velikih klubova je za sada protiv ovog sistema.

UEFA međutim također smatra da je došlo vrijeme za određene promjene i vidjet ćemo šta će se u ovom slučaju na kraju desiti.

Top Komentari

zbii
Ovaj sistem je odvratan
2 0
gAZijAaaaaaa
Hoce li ovi manji klubovi sto igraju CETVRTKOM, moci uci preko LIGE EVROPE u Ligu Sampiona?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti