Od 1. januara otvorena mogućnost privatizacije sportskih klubova u RS
Otvara se prostor da i FK Borac dobije novog vlasnika. Prvo to može biti opština, a onda može uslijediti prodaja privatnom licu

Na snagu stupa novi Zakon o sportu Republike Srpske

Od 1. januara otvorena mogućnost privatizacije sportskih klubova u RS

E. Haračić

Nemogućnost privatizacije sportskih kolektiva u BiH i njihove reorganizacije u privredna društva jedna je od glavnih kočnica razvoju sporta u našoj zemlji.

Decenijama se već govori o novom zakonu o sportu koji bi omogućio preregistraciju sportskih klubova koji se danas mogu organizovati isključivo u neprofitna udruženja građana. Preregistracija klubova u privredna društva otvorila bi put ka značajnijem ulasku privatnog kapitala u sport, te ozbiljnijem pristupu gdje bi vlasnik imao veći interes za postizanjem boljeg rezutlata i izvlačenjem profita iz klubova koji danas većinom posluju uz gubitke i čekaju da te gubitke namiri država.

S druge strane, promjena vlasništva klubova iz javnog u privatno, mač je s dvije oštrice i ukoliko proces ne bi bio dovoljno transparentan, kao i svaka privatizacija omogućio bi razne malverzacije i otvorio niz problema koji bi, ukoliko nešto krene stranputicom, mogao voditi i ka gašenju najvećih sportskih brendova u našoj zemlji.

Upravo zbog toga, nacrt Zakona o sportu godinama je guran u stranu, usvajanje višestruko odgađano, a klubovi ostavljeni u vakuumu između javnog i realnog sektora.

Ipak, stvari su se promijenile i novi Zakon o sportu u Republici Srpskoj usvojen je u avgustu ove godine, a na snagu će stupiti za nešto više od dvije sedmice, tačnije 1. januara 2021. godine.

Tako u članu 43. Zakona o sportu sada stoji:

"Radi obavljanja sportskih aktivnosti i sportskih djelatnosti, sportska organizacija se može osnovati kao udruženje ili kao privredno društvo."

Osnivač sportskog privrednog društva nastalog transformacijom je jedinica lokalne samouprave

Također, definisani su i načini transformacije sportskog udruženja u sportsko privredno društvo (od člana 90.), gdje stoji da pravo na transformaciju imaju sportska udruženja koja su upisana u sudski registar i sportski registar, te da transformacijom sportsko udruženje prenosi sva prava i obaveze na sportsko društvo iz člana 90. ovog zakona i nastavlja obavljati djelatnost u skladu sa zakonom kao sportsko privredno društvo.

Odluku o transformaciji donosi skupština udruženja uz prethodnu saglasnost skupštine jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi sjedište sportske organizacije, a ta odluka treba da sadrži razloge za transformaciju, te podatke o licu koje stupa na mjesto vlasnika kapitala i donosi sva neophodna akta za upis sportskog privrednog društva u registar poslovnih subjekata.

Svojstvo osnivača sportskog privrednog društva, na osnovu odluke stiče jedinica lokalne samouprave.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Registracijom i upisom u registar poslovnih subjekata transformacije sportskog udruženja u sportsko privredno društvo nastupaju sljedeće pravne posljedice:
1) sportsko udruženje kao udruženje građana prestaje sa radom bez sprovođenja postupka za utvrđivanje činjenica za prestanak rada koje su propisane zakonom kojim se uređuje rad udruženja i
2) imovina udruženja iz tačke 1) ovog stava, koje prestaje sa radom transformacijom u sportsko privredno društvo, uključujući i nenamirena potraživanja prema trećim licima prelazi na sportsko privredno društvo.
(3) Sportsko privredno društvo obavezno je u roku od 30 dana od dana izvršenog upisa u registar poslovnih subjekata sportskog privrednog društva, ovjerenu foto-kopiju rješenja o izvršenom upisu dostaviti registru udruženja građana radi donošenja konačnog rješenja o prestanku rada i brisanja navedenog udruženja iz registra.
(4) Sportsko privredno društvo nastalo transformacijom je pravni sljedbenik sportskog udruženja iz kojeg se transformisalo.
(5) Ministar, uz saglasnost ministra privrede i preduzetništva, donosi pravilnik kojim se detaljnije uređuje postupak transformacije iz sportskog udruženja u sportsko privredno društvo.

Kompletan tekst novog zakona pogledajte OVDJE.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ajax11
Nazalost nigdje i to je problem ! Šta ako taj privatnik nakom 2-3 godine digne ruke od kluba? Klub ondah mozes komotno zakljucati!
2 0
2323
Pa da..prvo ce Vico zasjesti u stolicu Saveza BIH a njegovi sateliti kupiti Borac za DZ..eto kako ide privatizacija-tajkunizacija ...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi