Problemi u Tuzlanskom kantonu: Žele podijeliti ligu na dva dijela, klubovi prijete istupanjem!

Prvenstvo još nije počelo

Problemi u Tuzlanskom kantonu: Žele podijeliti ligu na dva dijela, klubovi prijete istupanjem!

E. Škorić

I dok su mnoga prvenstva u BiH uveliko počela, uključujući Premijer ligu, entinetske lige i neke Druge lige, u Tuzlanskom kantonu se i dalje čeka. Iako je u nedjelju trebala krenuti nova sezona Prve lige TK, još uvijek nije. Zašto?

Naime, rukovodstvo Nogometnog saveza TK ima želju i plan da ligu najprije proširi, a zatim i podijeli na dvije grupe, što je opet protivno pravilima Statuta i Skupština NSTK navodno nije imala dovoljno glasova da realizuje zamišljenu ideju. Mada, ne odustaje od iste, zbog čega prvenstvo i kasni, a klubovi iskazuju nezadovoljstvo. Većina klubova protivi se podjeli lige na dvije grupe. Najglasniji u tome je NK Rijeka Šerići.

"Gospodo privatnici, političari, sportski radnici i svi ostali, NK "Rijeka" je institucija u kojoj je angažovano više desetina volontera i nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa nama i našom 58-o godišnjom tradicijom! Kažnjavajte nas, valjajte nas na racun drugih ali mi odustati nećemo! Jedna Prva liga TK ili istupanje iz takmičenja i tužbe! Igraće Rijeka ili jedinstvenu Prvi ligu TK ili prijateljske utakmice jer ugasit je nećete kao što je četnici ugasili u ratu nisu kad smo pod granatama igrali i borit se protiv režima sami ili sa drugim istomišljenicima! Jednom mora doći kraj nepravdi", saopćili su iz NK Rijeka.

Na sjednici održanoj 13. jula ove godine Komisija za takmičenje u NSTK dostavila je prijedlog sastava svih kantonalnih liga, a Prvu ligu TK želi podijeliti na Prva kantonalna "Jug" i Prva kantonalna "Sjever".

Tako bi u jednoj ligi (Jug) igrali Sloga Tojšići, Rijeka, Mladost Kikači, Mladost G. Živinice, Omazići, DSK, Željezničar Dobošnica, Mramor, Polet, Mladost 78, Slartina i Vrana.

U ligi Sjever nastupali bi Čelić, Doboj-Isotk, Trešnjevka, Vražići 92, Mladost V. Brijesnica, Polet, Omaldinac 68, Ingram, Jedinstvo Lukavica, Pribava, Jedinstvo 1952 Vučkovci i Trebava.

Klubovi koji su protiv dijeljenja lige smatraju da bi taj potez samo štetio i da bi se na taj način uništio kvalitet nogometa u ovom rangu takmičenja, a istodobno bi se narušila regularnost jer je "preko noći" napravljena velika promjena koja bi trebala da bude najavljena barem godinu dana ranije. Sve ovo, smatraju protivnici ovakvog plana, napravljeno je da se spase ekipe koje po propozicijama ispadaju i da se osigura plasman nekim ekipama koje to ne zaslužuju.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

Svi su svjesni da je ovakva odluka u suprotnosti sa Statutom NS TK, Pravilnikom o nogometnim takmičenjima BiH i Propozicijama. Klubovi već troše novac na pripreme, održavaju terene, plaćaju opremu, a još uvijek ne znaju gdje će se takmičiti i kada. Neki klubovi su već najavili istupanje iz lige ukoliko vrh tuzlanskog nogometa izglasa podjelu lige.

Top Komentari

Nuksi
Kriminalnijeg saveza nema do Ruande, to i ptice na grani znaju zašto se štite neki klubovi velike su usluge u pitanju i veliki novci
4 0
crvenocrni11
Mitke Arnautovic je najvece zlo u savezu, najkorumpiraniji i najkriminalniji savez na svijetu, ne znam sta ceka policija, sipa i ostali organi, zasto ne ispitaju kupovine i prodaje, namjestanja utakmica i sudija...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti