Proljeće pred Plemićima puno upitnika, prvi odgovori znat će se nakon nedjelje i okršaja na Pecari
Pred Blažom Sliškovićem veliki je posao koji počinje u nedjelju na širokobriješkoj Pecari.

Hoće li Zrinjski uspjeti nadoknaditi odlaske Bilbije i Todorovića?

Proljeće pred Plemićima puno upitnika, prvi odgovori znat će se nakon nedjelje i okršaja na Pecari · Komentar

U redovima HŠK Zrinjski sve je spremno za nastavak prvenstva, točnije za veliki hercegovački derbi kojim će u nedjelju HŠK Zrinjski i NK Široki otvoriti nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Bilo je dosta prometno na stadionu pod Bijelim Brijegom tijekom zimske pauze. Klub je napustilo čak 11 nogometaša što se dobrano uklopilo u priču koju je strateg Mostaraca Blaž Slišković najavljivao već neko vrijeme a ona se odnosila na „čišćenje“ svlačionice.

Iz HŠK Zrinjski otišli su Toni Jović, Nemanja Bilbija, Ognjen Todorović, Josip Miketek, Ismar Hairlahović, Ante Vrljičak, Neven Laštro, Šime Gržan, Stefan Barić, Srđan Stanić i Bruno Šutalo. U suprotnom smjeru, tj. na stadionu pod Bijelim Brijegom skrasilo se sedam novih lica. Golman Vasilije Kolak, stoperi Nikola Rodin, Renato Gojković, Tomislav Barbarić, veznjak Ivan Čurjurić, krilo Abid Mujagić te napadači Staniša Mandić i Nermin Hajdarević koji je vraćen s posudbe iz NK GOŠK.

Iako je i više nego prerano govoriti o učinku momaka koji su pojačali Zrinjski u zimskom prelaznom roku dojam je da je HŠK Zrinjski više profitirao buđenjem nekih nogometaša koji su u proteklom periodu stagnirali ili nisu pokazivali ono što doista mogu, nego dolaskom ovih sedam igrača.

Najveće pitanje i ono što najviše muči navijače i simpatizere bh. prvaka je pitanje tko će i kako nadomjestiti odlaske Nemanje Bilbije i Ognjena Todorovića. Tijekom ovih priprema mladi norveški reprezentativac Eman Marković koji igra na poziciji desnog krila prometnuo se u fudbalera od kojeg bi mnogo toga u igri Plemića moglo ovisiti.

Mladi Marković se Sliškoviću nametnuo s nekoliko fantastičnih golova, prodornošću i razumijevanjem igre, a činjenica da je i u zadnjem kolu jesenjeg dijela prvenstva Zrinjskom pogotkom protiv Krupe osigurao koliko toliko snošljivih -5 bodova u odnosu na FK Sarajevo govori da bi ovaj mladić u proljetnom dijelu prvenstva mogao biti prva opcija na upražnjenom mjestu koje je godinama sjajno pokrivao Ognjen Todorović.

Prinova iz Mladosti Abid Mujagić pred sobom će imati još neko vrijeme da pokaže da je pojačanje, a ne samo jedan od momaka koji će popunjavati roster. Miloš Filipović, nekoć najbolji igrač lige, također je na mahove pokazao znakove buđenja ali je to još puno ispod njegovih mogućnosti pa možemo konstatirati da će u takvom odnosu snaga biti dosta minuta i za Mujagića i Emana Markovića.

Bekrić i Stojkić najveći dobitnici priprema

Samir Bekrić je također na ovim pripremama pokazao da je igrač koji će itekako na svojim plećima nositi igru Plemića narednog proljeća, a neuništivi Samir je pokazao da su njegove 34 godine samo broj i ništa drugo jer je svojim zalaganjem i svojim predstavama ostavio puno bolji dojam nego većina njegovih dobrano mlađih suigrača.

Pričalo se i da je povratak Damira Šovšića veliko pojačanje za Zrinjski no Šovšić je jučer ponovno zaradio ozljedu zbog koje će sigurno biti izvan konkurencije za Pecaru te će svi oni kojima je ovaj klub pri srcu na listu čekanja opet staviti svoj dojam da li je ovaj rođeni Goraždanin pojačanje za Plemiće ili će njegovo ime stati u rubriku „Promašaji“.

Tu je i Zadranin Čurjurić koji je proteklu polusezonu solidno odigrao za FK Željezničar te u pobjedi Želje nad Zrinjskim u Mostaru uputio i sjajnu asistenciju za Krpića koji je zapečatio sudbinu Plemića. Iako na pripremama nije ostavio neki poseban dojam radi se o nogometašu koji će nedvojbeno imati minutažu u ovom sastavu Zrinjskog, a vrati li formu koja ga je jedno vrijeme krasila u Željezničaru mogao bi biti pojačanje za Plemiće. Ne treba smetnuti ni da je Semir Pezer potpuno oporavljen, a radi se o nogometašu koji zna svoj posao i kojeg Blaž Slišković posebno cijeni a ono što je pokazao na generalci protiv Igmana pokazuje da je ozljeda prošlost i da će Pezer i pouzdani Marko Perišić voditi veliku borbu za poziciju u timu.

Što reći za napadača Dalibora Veselinovića, igrača sa sjajnom reputacijom, igrača koji u svom CV-u ima tako ogroman klub kao što je Anderlecht. U Zrinjski je došao potpuno nespreman što se i naglasilo pa se čekalo da se Veselinović dobro spremi. Prošlo je od tog trenutka dovoljno vremena, vremena u kojem bi se spremili i ljudi u lošijem stanju nego je to bio Veselinović, ali na ovim pripremama Dalibor nikoga nije uvjerio da će biti prevaga za HŠK Zrinjski pa je klub samo par dana prije utakmice sa Širokim promptno reagirao i doveo Stanišu Mandića.

I Mandić je igrač koji u Zrinjski dolazi s blistavom prošlošću, no njegov gol u finalu juniorskog SP kontra Brazila zbio se davne 2015. godine a Staniša, iako je bio „dečko koji obećava“ u međuvremenu nije napravio bogzna što veliko, osim što je promjenom državljanstva i promjenom nacionalnog tima ( Srbiju je zamijenio Crnom Gorom) digao puno prašine. Otada je skupio i 4 nastupa za seniorsku selekciju Crne Gore u kojima također nije napravio ništa posebno a u Zrinjski je stigao na jednogodišnju posudbu iz norveškog Sogndala.

Jasno je da je Mandić igrač koji zna igrati nogomet ali to već neko vrijeme nije pokazivao na nekoj osobitoj razini, a sigurno je da će u Mostaru dobiti šansu da razbudi svoju pomalo usnulu karijeru.

Ni forma Amera Bekića koji igra po sustavu „hladno-hladno-hladno-toplo-hladno-hladno“ ne ulijeva neku veliku sigurnost stručnom stožeru Zrinjskog, a nekako smo dojma da šanse za mladog Nermina Hajdarevića neće biti previše, no Blaž Slišković je trener koji voli dati prigodu mladim igračima pa ne treba iznenaditi ako popularni „Bucko“ u nekim utakmicama, suprotno očekivanjima, dobije šansu i od prve minute.

Kapetan Plemića Pero Stojkić također je jedan od dobitnika ovih priprema. Mučio se kapetan u prvom dijelu sezone s formom, s ozljedama i njegovo mjesto je zauzeo solidni Dario Rugašević. Bilo je dosta govorkanja kako su Stojkić i ozbiljan nogomet raskrstili no ove pripreme su donijele njegov preporod i gotovo je sigurno da će Pero zauzeti svoje mjesto u početnih 11 na Širokom, kao da će i kapetanska vrpca ostati omotana oko njegove ruke. S druge strane terena, na desnom boku, Marin Galić je zasigurno u prednosti nad Advanom Kadušićem, ukoliko će kriterij biti sve ono pokazano na ovim pripremama.

Stoperski par zasad će ostati nepromijenjen. Slobodan Jakovljević i Hrvoje Barišić godinama su stub obrane Zrinjskog a oni će i na Pecari od prve minute biti u misiji prve crte obrane ispred golmana. Tomislav Barbarić još uvijek nije u optimalnoj natjecateljskoj formi i trebat će mu neko vrijeme da uđe u ravnopravnu borbu za mjesto na terenu.

Renato Gojković pokazao je određene kvalitete i rutinu ali će svoju šansu čekati s klupe za pričuvne nogometaše dok se mladi Čapljinac Nikola Rodin još uvijek privikava na premijerligaški način treniranja i bar u ovom narednom periodu ne vidimo da će biti ozbiljna opcija za Sliškovića na stoperskoj poziciji.

Vasilije Kolak jedno je od pojačanja koje je ostavilo odličan dojam na struku mostarskog tima. Dojučerašnji golman konjičkog Igmana dostojna je konkurencija Antoniu Soldi i Ivanu Brkiću. Pozicija golmana njegovim dolaskom mogla bi biti slatka muka za Sliškovića ali ujedno i nepravda prema jednom od ove trojice koji će morati preseliti na tribinu jer se radi o uistinu tri odlična golmana koji bi imali mjesta među vratnicama bilo kojeg premijerligaškog tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Baka Slišković iskusni je lisac koji je nebrojeno puta pogodio svojim odlukama. Istina glasi da će jako teško biti nadomjestiti učinak Nemanje Bilbije koji je praktički sam nosio Zrinjski u prvom dijelu vadeći Plemiće iz situacija koje su se činile bezizlazne i koji je zabijao onda kada je gol za njegove suigrače bio mislena imenica. Laičkim okom gledano, Ognjena Todorovića će biti lakše nadomjestiti, ali Todorovićev učinak, čak i kada nije bio u realizatorskoj formi za Zrinjski je bio ogroman.

Fond igrača koje Slišković ima opet je dovoljan da se dođe do prave postave, no za to će trebati vremena. No, pitanje je, ukoliko FK Sarajevo nastavi s formom iz prvog dijela sezone, hoće li tog vremena uopće i biti. Nedjeljno popodne na Širokom Brijegu dat će odgovore na dosta pitanja. Ne sve, ali na većinu sigurno da.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi