Propozicije takmičenja za Premijer ligu kažu jedno, a Propozicije takmičenja za Prvu ligu RS drugo

Šta će biti ako Krupa ne dobije licencu?

Propozicije takmičenja za Premijer ligu kažu jedno, a Propozicije takmičenja za Prvu ligu RS drugo

A. Beganović

Ko će igrati u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u narednoj sezoni ukoliko prvak Prve lige Republike Srpske, Krupa, ne dobije licencu. Propozicije takmičenja za Premijer ligu su jasne, no problem prave Propozicije takmičenja za Prvu ligu RS.

Završena je još jedna premijerligaška sezona. Zrinjski je odbranio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a Plemići su osvojili i Kup naše zemlje. Sasvim zasluženo i njihovim trofejima nema se šta prigovoriti.

Borac, Željezničar i Sarajevo uz pomenuti Zrinjski predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u evropskim takmičenjima, a društvo najboljih napustili su Leotar i Sloboda.

Tako kaže tabela, no u posljednje vrijeme mnogo se špekuliše o statusu Leotara koji se zapravo povezuje sa statusom Krupe, ekipe koja je ponovo suvereno stigla do trofeja u Prvoj ligi Republike Srpske.

No, kako je Krupa u protekle dvije sezone rezultatski osigurala da igra u društvu najboljih, gdje joj je objektivno i mjesto, no zatim odustajala od na terenu izborenih nastupa u Premijer ligi, bosanskohercegovačka javnost se pita kakvu će sada odluku donijeti čelni ljudi kluba iz Kanjona Tijesno. Čak i pored toga što su nedavno istakli da će igrati u Premijer ligi ukoliko dobiju licencu.

A, šta će se desiti u slučaju da ne dobiju licencu? To je zapravo pitanje na koje se danas traži odgovor i koje bi moglo izazvati mnogo polemike u narednimn danima jer Propozicije takmičenja Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Republike Srpske se nikako ne slažu.

Oglasi

O čemu se radi? Naime, u Propozicijama Premijer lige Bosne i Hercegovine jasno stoji da društvo najboljih bosanskohercegovačkih klubova napuštaju dvije posljednjeplasirane ekipe, u ovom slučaju su to Sloboda i Leotar.

"Na kraju takmičarske 2022/23. sezone, iz m:tel Premijer lige BiH ispadaju dva (2) najslabije plasirana kluba", između ostalog navodi član 2. Propozicija takmičenja Premijer lige za sezonu 2022/2023.

Dakle, dileme ne bi trebalo biti. Ali, ukoliko "zavirite" u Propozicije takmičenja Prve lige Republike Srpske za sezonu 2022/2023 vidjet ćete nešto drugo.

"U slučaju neispunjenja licence za popunu mjesta u Premijer ligi BiH, baraž (Izvršni odbor FSRS određuje format posebnom odlukom) igraju prva sljedeća ekipa na tabeli Prve lige koja ispunjava uslove iz Pravilnika o licenciranju klubova Premijer lige FSBiH i ekipa iz Republike Srpske ukoliko ispada iz Premijer lige BiH, a nalazi se na pretposljednjem mjestu na tabeli.

Ako nijedna ekipa iz Republike Srpske, kao pretposljednja na tabeli, ne ispada iz Premijer lige, u tom slučaju plasman u viši rang ostvaruje prva naredna ekipa po tabeli, koja ispunjava uslove iz Pravilnika o licenciranju klubova Premijer lige", navodi se u Propozicijama takmičenja Prve lige Republike Srspke za sezonu 2022/2023.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Drugim riječima, kao što se može vidjeti, Propozicije takmičenja za Premijer ligu BiH i Prvu ligu RS nisu usklađene, tako da bi u slučaju da Krupa ne dobije licencu, sasvim sigurno i pravne službe zainteresiranih klubova ali i Saveza imale pune ruke posla.

Šta je starije - Propozicije takmičenja za Premijer ligu BiH ili Propozicije takmičenja za Prvu ligu RS? Nekako je logično da Propozicije takmičenja za Premijer ligu budu sveto slovo na papiru jer se radi o elitnom rangu takmičenja i njemu bi se trabali prilagođavati ovi niži. No, svakako bi nabolje za fudbal bilo da Krupa dobije licencu, pa da se u narednim danima ne traži odgovor na gore postavljeno pitanje. A, uoči nove sezone Pravilnici da se usklade.

Promo

Top Komentari

Sanska_Prangija
Sta ako n.p trebaju ispasti dva kluba iz tkzvn r.s-a? Ili dva iz federacije? Malo mi to sve nelogicno.. Prvi iz obe donje lige idu u premierligu, ako bi recimo sloboda i eto n.p posusje ispali iz premier lige, onda bi u prvu ligu federacije upala dva kluba a digao bi se samo jedan?
0 1
user1676286668
Ovo je smiješno čuj rs da se pita za takmičenje jbt ti fudbal
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi