Prošla je 31 godina od velikog Veležovog uspjeha

Osvojen Kup Maršala Tita

Prošla je 31 godina od velikog Veležovog uspjeha

M. Maksimović

Na današnji dan, 1986. godine, Velež je po drugi put osvojio Kup Maršala Tita.

Gotovo 15.000 navijača iz Mostara, koji su dolazili organizovano vozovima u Beograd, posvjedočili su historijskom trijumfu Rođenih nad Dinamom rezultatom 3:1.

Put do finala nije bio lagan. U četvrtfinalu protivnik je bio Partizan koji je imao prednost sve do samog kraja kada je Skočajić pogodio za 1:1. Nakon penala, Velež je bio bolji, i prošao u polufinale. Naredni protivnik je bio OFK Beograd, koji se u Mostaru nije dobro proveo. Na kraju, bilo je 3:0, a vjerovatno utakmicu života odigrao je Avdo Kalajdžić, koji je bio dvostruki strijelac. Na njegovu žalost, crveni karton ga je koštao nastupa u finalu.

Pred sami polazak za Beograd, Mišo Marić je napisao, Kemal Monteno komponovao, a Željko Samardžić otpjevao himnu “Rođeni, Rođeni“. Navijači su bili spremni za finale. Protivnik je bio Dinamo iz Zagreba, koji je u polufinalu deklasirao Crvenu Zvezdu sa viskoih 4:0.

Utakmica se igrala u Beogradu, na stadionu JNA pred 40.000 gledalaca.

Rođeni su utakmicu odigrali u sastavu : Petranović, Prskalo, G. Jurić, Bijedić, Matijević, Šišić, Kajtaz, Skočajić, P. Jurić, Karabeg (74. Gudelj), Tuce. Trener je bio Dušan Bajević.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Junak utakmice bio je Nenad Bijedić, koji je priliku za igru dobio neigranjem Avde Kalajdžića. Bila je to utakmica koja je Bijedića zauvijek upisala u historiju Veleža.

Na kraju, Rođeni su slavili s 3:1, a dvostruki strijel bio je upravo Bijedić, dok je jedan pogodak dodao i Predrag Jurić. Za Dinamo je pogodio Marko Mlinarić.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi