Borba za opstanak i više od toga u Prvoj ligi FBiH
Kovčić na meču Bratstvo - Vis Simm Bau

Čeka se odluka o licenci FK Mladost

Borba za opstanak i više od toga u Prvoj ligi FBiH

S. Mlaćo

Završena je sezona u Prvoj ligi FBiH.

Prvak se već odavno znao, Posušje je suvereno stiglo do naslova prvaka i u ovom hercegovačkom gradiću će se naredne sezone igrati Premijer liga.

Uzbudljivo je bilo u borbi za opstanak, a zanimljivo da još uvijek ništa nije gotovo.

Mladost je neočekivano ostala bez licence za Premijer ligu, te bi ukoliko se ova odluka potvrdi, tim iz Doboja kod Kaknja trebao nastupati u Prvoj ligi FBiH.

U tom slučaju u niži rang, odnosno Prvu ligu FBiH će pored Slavena napustiti i HNK Čapljina.

Bitka za opstanak vodila se do samog kraja, a svi su lakše 'disali' kada se pojavila informacija da FK Olimpik svoj put nastavlja od najnižeg ranga.

Oglasi

Na licencu Mladosti niko nije ni pomislio, Slaven je odavno prežaljen i sve ostale teorije su pale u vodu. Ipak, informacija sa sjednica Drugostopene komisije za licenciranje vratila je stvari na početak.

A onda su krenule 'sumnjive' radnje, pa i čudni rezultati.

Sve se zakuhalo u Orašju gdje je Orašje pod imperativom osvajanja bodova ugostilo GOŠK. Završilo je 3:3, a domaći su imali dva jedanaesterca, dok je gostima pokazan i crveni karton.

Gosti su poslije meča bili razočarani, kazali da su žestoko oštećeni, te da se u Orašju kroji tabela Prve lige FBiH i da niko nisu mogli do pobjede jer bi Orašje u tom slučaju bilo na korak do nižeg ranga.

Oglasi

Optužili su i prvog čovjeka Komisije za suce i suđenje Slavku Zovkića te naveli da za bh. nogomet nikada neće doći bolji dani dok navedeni se pitaju bilo šta u Savezu. Zovkić je iz Orašja.

A pitaju se mnogo. Posljednje kolo donijelo je tri zanimljiva meča. Čapljina je pod imperativom osvajanja tri boda u Travniku pratila i dešavanja u Bihaću u Gračanici. Čapljincima je uz pobjedu trebao poraz Orašja u Bihaću, te pobjeda Bratstva nad Vis Simm Bau.

Čapljina je slavila na Piroti protiv oslabljenog domaćina (0:2), Jedinstvo nadigralo Orašje (2:1), a Bratstvo je poraženo od Vis Simm Bau na svom terenu sa čak 4:0.

Burno je bilo u Gračanici, trener Nikić najavio je odmah odlazak, a treba istaći da je ovo bila prva proljetna gostujuća pobjeda tima iz Maglaja koji je razočarao ove sezone. Na drugoj strani Bratstvo je bilo u nizu od čak devet utakmica bez poraza, a onda je poniženo na svom terenu.

Iz Gračanice se više nisu oglašavali, požurili su na ljetnu pauzu, a pojedini akteri meča imali su zamjerki i na suđenje Juraja Kovčića iz mjesta Prud kod Orašja.

Oglasi

Da, istog onog Orašja odakle dolazi čovjek koji delegira sudije, te istog onog Orašja kojem je za opstanak trebalo samo da Simm Bau osvoji bod ili tri, te se u tom slučaju izbjegne tabela od tri tima sa istim brojem bodova, što bi za popularne Labudove sa Save značilo put u najniži rang. Ostale utakmice i rezultati odmah su pali u isti plan.

Kovčić se nije proslavio, kao ni u ostalim utakmicama, no nije kažnjen, čak naprotiv.  Ostaje nada da će u Savezu brzo reagovati i poduzeti korake nakon kojih se može nadati regularnijem takmičenju u novoj sezoni.

Sve ostalo, biće korak unazad, a pogrešnih koraka u NS FBiH bilo je mnogo u proteklom periodu.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dovoljno je samo spomenuti aferu "VAR" u kojoj su uhapšeni brojni dužnosnici saveza, sudije, delegati, članovi raznih komisija koji se itekako mnogo pitaju, što pokazuje i slučaj u posljednja dva kola ove sezone.

Možda je i neki novi "VAR" itekako potreban.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi