Komisija za suce i suđenje analizirala prva tri kola na terenima Prve lige FBiH

Propusta je bilo, no to je sasvim normalno

Početak nove sezone Prve lige FBiH sasvim očekivano donio je i nova uzbuđenja.

Komisija za suce i suđenje analizirala prva tri kola na terenima Prve lige FBiH
Propusta je bilo na meču Mladost - Tomislav

Preostalo je da se danas još odigraju dvije utakmice 4. kola, te da kolo bude kompletirano.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Na vrhu su TOŠK, Igman i Bratstvo, a sasvim neočekivano donji dio tabele drže Mladost, Zvijezda, Rudar Kakanj, NK GOŠK...

Posla je bilo i za službena lica, koja su gotovo po običaju pod lupom javnosti poslije svakog kola.

Nezadovoljni ima i uvijek će ih biti, no jasno je da je u proteklom periodu mnogo urađeno na poboljšanju suđenja u prvoligaškom rangu, ali i same kvalitete lige. Govore to i sami rezultati, gosti bez ikakvih problema dolaze do bodova, što ranije nije bio slučaj.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Greške sudija se dešavaju, što je sasvim normalno. Greške se dešavaju i na najvećim nogometnim takmičenjima, ali svi se žele da ih je što manje, te ono najvažnije, da u tome nema namjere.

Komisija za suce i suđenje NS FBiH koji čine Semir Kaplan (predsjednik), Slavko Zovkić (dopredsjednik), te članovi Hajrudin Gobeljić (Cazin) i Josip Marijanović (Novi Travnik) radi kvalitetan posao, što je vidljivo 'golim okom'.

Protekle sedmice analizirana su prva tri kola, ustanovljeni propusti, te po pravilniku određene kazne za službena lica koja su učestvovala u istim.

Propusta je bilo na meču prvog kola između Rudara i GOŠK-a, a konkretno odnose se na glavnog sudiju Semira Sarajkića iz Sarajeva, te prvog pomoćnika Almira Huskića iz Bugojna. U drugom kolu bilo je dosta uzbuđenja, a kažnjena su službena lica sa tri meča.

Radi se o glavnom sudiji meča Mladost - Tomislav Sandiju Ljevi iz Mostara, te drugom pomoćniku Borisu Bilješku iz Novog Travnika.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Isto se odnosi i na duel Goražda i Jedinstva, tačnije glavnog sudiju Antonia Tomića iz Kreševa i drugog pomoćnika Alena Gluhu iz Sarajeva.

U drugom kolu propusti su zabilježeni i na meču Zvijezda i TOŠK-a, te je kažnjen glavni sudija Mario Pejić iz Gruda i drugi pomoćnik Adnan Ibrahimović iz Brčkog. Pejić je svirao nepostojeći jedanaesterac za domaći tim.

Kada je treće kolo u pitanju, propusta je bilo na meču Radnik i Mladost, a kažnjen je glavni sudija Jure Delić iz Mostara.

U Komisiji za suce i suđenje zadovoljni su nakon tri kola, svjesni da su greške sudija sastavni dio posla, no da se nadaju da će iz kola u kolo ih biti sve manje.

Što je najvažnije, odgovorni posao rade transparentno i povlaštenih nema, čega su svjesni i sami klubovi, ali i navijači, te svi ostali koji prate prvoligaška zbivanja.

Najbolji je to put za bolje sutra bh. nogometa i svi se nadaju da će tako biti i u narednom periodu.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa