Prvo mjesto nije toliko bitno: Martinez i Southgate naopačke okreću sastave
Nekada je pravo bitno jeste li prvi ili drugi u grupi, a nekada je sasvim svejedno.

Posljednji meč grupne faze

Prvo mjesto nije toliko bitno: Martinez i Southgate naopačke okreću sastave

Englezi i Belgijanci se očito neće potuči za prvo mjesto u grupi G, sudeći barem po postavama koje namjeravaju izvesti na teren Gareth Southgate i Roberto Martinez. 

Pomenute dvije reprezentacije su osigurale osminu finala nakon prva dva kola, a večeras će se odlučivati koja reprezentacija će kao prva iz grupe ići dalje. To nekada nije baš svejedno, a nekada baš i jeste.

Naprimjer, u grupi F, gdje su prolaz dalje obezbijedile ekipe Švedske i Meksika, veoma je bilo bitno ko će biti prvi jer je drugoplasiranoj reprezentaciji 90 posto u osmini finala namijenjen Brazil. I, naravno, to onda automatski 90 posto znači ispadanje u prvoj prepreci knock-out faze, a recimo ako budete prvi u toj grupi, u osmini finala vas čeka Švicarska ili Srbija, takva su barem predviđanja bila pred početak turnira, a na kraju se ispostavilo da su to Švicarci.

Naravno, nije svejedno igrate li protiv Švicarske ili Brazila u ovoj fazi, uz dužno poštovanje ekipe Vladimira Petkovića. Ipak, takav slučaj nije kod Engleza i Belgijanaca jer oni mogu igrati protiv Japana, Kolumbije ili Senegala. Možda je utisak da je Kolumbija najjača od pomenute tri reprezentacije, a Japan najslabiji. Ipak, u toj grupi se još ne zna ko će biti prvi, a ko drugi te ko uopšte neće proći dalje, pa su kalkulacije u ovom trenutku nepotrebne. Naravno, Belgijanci i Englezi će do večeras znati na koga tačno mogu ići, ali sigurno da razlika u kvalitetu pomenutih reprezentacija nije tolika da bi se nešto posebno kalkulisalo.

Upravo zbog toga nijedan od dvojice selektora večeras neće izvesti najjaču ekipu na teren. Southgate i Martinez su odlučili da naprave mnogo promjena, a ovako bi to trebalo da izgleda u Kaliningradu:

Engleska: Pickford; Jones, Stones, Cahill; Trippier, Dier, Delph, Loftus-Cheek, Rose; Vardy, Kane.

Belgija: Courtois; Alderweireld, Kompany, Vermaelen; Chadli, Dembele, Fellaini, T Hazard; Tielemans, Batshuayi, E Hazard.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dakle, Southgate će napraviti čak šest izmjena u odnosu na meč protiv Paname, a na klupi će ostati Maguire, Walker, Young, Henderson, Lingard i Sterling. S druge strane, Martinez će napraviti čak osam promjena, a na klupi će u odnosu na meč protiv Paname ostati Vertonghen, Boyata, Carrasco, Meunier, De Bruyne, Witsel, Mertens i Lukaku.

Podsjetimo, u slučaju remija sa prvog mjesta u osminu finala ide Engleska je ima dva žuta kartona do sada, a Belgija tri. Naravno, ovo će važiti samo ukoliko danas ekipe budu imale jednak broj kartona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi