Najmoćniji čovjek u svijetu fudbala umjesto ribolova je izabrao tenis, a ostalo je historija
FOTO - EPA

Najmoćniji čovjek u svijetu fudbala umjesto ribolova je izabrao tenis, a ostalo je historija

A. Beganović

Nasser Al-Khelaïfi, prvi čovjek PSG-a nakon što je doveo Lionela Messija slovi za najuticajnijeg čovjeka u svijetu fudbala.

Ispričane su mnoge priče o Nasseru Al-Khelaifiju, no malo toga se zna o njegovoj prošlosti, a ono što je bitno naglasiti je da on nije vlasnik nego predsjednik PSG-a.

Al-Khelaifi dolazi iz jednostavne obitelji. On je sin ribara iz Dohe i ima četiri brata i sestru. Međutim, Al-Khelaifi nije bio zainteresiran za porodični posao nego se odlučio za drugo, sasvim drugačije polje - tenis.

Kao teniser, prvi je iz svoje zemlje (Katar) stigao na ATP listu na kojoj je 2002. godine bio na 995. mjestu. Bio je član Davis Cup tima Katara, a u svojoj karijeri imao je 32 pobjede i 84 poraza sa zaradom od oko 16.000 eura.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Zahvaljujući tenisu stekao je brojna prijateljstva, a jedno od njih uticalo je i na njegov život. Upravo je na teniskim terenima upoznao tadašnjeg prijestolonasljednika, a danas katarskog emira Tamim bin Hamad Al Thanija.

Upoznali su se kao mladi teniseri, sklopili su neraskidivo prijateljstvo, a nakon što je Nasser okončao tenisku karijeru diplomirao je ekonomiju. Prinčeva porodica ga je 2008. imenovala za predsjednika Katarske teniske federacije, a 2011. njegov prijatelj Al Thani mu je povjerio Katarska sportska ulaganja, a kasnije i upravljanje PSG-om od kojeg je stvorio jedan od najboljih klubova na svijetu.

Top Komentari

denimen9
Najmoćniji? Zna se ko je gazda nogometa od 2000. godine pa do danas... Florentino Super Liga Perez
4 11
K79
evo suze mi na oci kako dirljiva prica, cuj ribarev sin a otac mu je najvjerojatnije bio vlasnik firme koja se bavi ribolovom :D
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi