"Ako se politika neće miješati, rado bih preuzeo Zmajeve"
Sportski žurnal

Dragomir Okuka za SportSport.ba

"Ako se politika neće miješati, rado bih preuzeo Zmajeve"

Proteklih dana u bh. medijima mnogo se špekuliše o tome ko bi mogao naslijediti Mehmeda Baždarevića na klupi "A" nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Amar Osim je nakon povlačenja Mehe Kodre bio apostrofiran kao glavni kandidat, ali je nekadašnji trener Željezničara dobio jaku konkurenciju u 63-godišnjem Dragomiru Okuki s kojim su u Beogradu obavljeni pregovori. 

Stručnjak iz Kalinovika, koji se prije agresio na Bosnu i Hercegovinu proslavio igrajući za mostarski Velež, na sastanku s članovima Komisije za izbor novog selektora predočio je svoj program rada i izrazio spremnost da preuzme naš nacionalni tim. To je Okuka potvrdio i u razgovoru za SportSport.ba. 

"Ljudi iz Bosne i Hercegovine su dolazili u Beograd da razgovaramo i mogu slobodno reći da imam volju i želju da naslijedim Mehmeda Baždarevića. Oni imaju određene kriterije i većinu toga ispunjavam, ali da odmah kažem, nije mi namjera da se preko medija namećem i reklamiram. Spreman sam doći pod uslovom da na prvom mjestu bude moja stručnost, a ne da se miješa politika. U Bosni i Hercegovini to je čest slučaj, znam kako stvari tamo funkcionišu", kazao nam je Okuka. 

Okuka je za mjesto kormilara reprezentacije naše zemlje 'figurirao' i prije nego što je imenovan Mehmed Baždarević.

"I kada je smijenjen Safet Sušić postojala je mogućnost da dođem u Bosnu i Hercegovinu, ali sam od prvog momenta shvatio da se politika umiješala u cijelu priču. Provlačilo se to što sam bio trener Obilića, što sam sarađivao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a meni to nije potrebno. Ni sada ne želim da me uvlače u to. Sa Seadom Kajtazom sam igrao, Zvjezdana Misimovića sam sretao dok sam radio u Kini i oni vrlo dobro znaju kakav sam."

Dodao je Okuka da je jako vezan za Bosnu i Hercegovine, tu je uostalom i rođen.

"Često dolazim u Nevesinje i Mostar, čitav moj život je Bosna i Hercegovina. Lijepe uspomene me vežu za period dok sam tamo živio, ali nažalost dogodili su se nesretni ratovi koji su sve poremetili. To je jedna ružna prošlost", ističe Okuka. 

U proteklom periodu je, kako kaže, pratio igre Zmajeva. 

"Otkako sam prošle godine napustio Kinu posvetio sam se otvaranju restorana u Beogradu, a ujedno imao sam i vremena za fudbal. Pratio sam, naravno, reprezentaciju Bosne i Hercegovine i šteta je što nije izboren plasman na Svjetsko prvenstvo. Malo je nedostajalo. O igračima ne treba trošiti riječi, dovoljno je samo vidjeti da su tu jedan Edin Džeko, pa Asmir Begović, Senad Lulić, Sead Kolašinac, Muhamed Bešić...", riječi su Okuke na kraju razgovora.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Inače, Okuka je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Obilić, Budućnost iz Podgorice, Vojvodinu, Legiju, Wislu, Omoniju, Lokomotiv iz Sofije, Kavalu, te kineske klubove Jiangsu Suning, Changchun Yatai i Tianjin Tedu. Jedno vrijeme je također bio i selektor mlade reprezentacije Srbije. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi