"Bit će teško zaustaviti Džeku, on je svjetska klasa"

Fudbaler bečke Austrije za SportSport.ba

"Bit će teško zaustaviti Džeku, on je svjetska klasa"

Sutra su na rasporedu utakmice 3. kola grupne faze Evropske lige, a nama bi jedan od zanimljivijih mečeva trebao biti onaj u Rimu gdje će snage odmjeriti Austrija i Roma. 

Uoči utakmice u velikoj formi se nalazi naš Edin Džeko koji će nastojati da svoj golgeterski učinak dodatno poboljša, a zadatak da ga zaustavi imat će fudbaler koji je porijeklom iz BiH. Riječ je o 26-godišnjem Petru Filipoviću iz Brčkog koji je ovog ljeta potpisao za bečki klub nakon što je prethodno igrao za Ried, Slaven Belupo, Cibaliju i St. Pauli dok se takmičio u Bundesligi. 

"Igrati Evropsku ligu je velika stvar i jedno lijepo iskustvo. Svoje takmičenje smo dobro otvorili i u dvije utakmice smo osvojili četiri boda, koliko ima i Roma, tako da se nadam da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima", javio se Filipović iz Beča za SportSport.ba i potom se osvrnuo na sutrašnju utakmicu.

"Znamo svi da je Roma veliki favorit i da će biti teška utakmica. Ipak, mi smo optimistični i dat ćemo sve od sebe da ostvarimo povoljan rezultat. Roma u svom rosteru ima igrače svjetske klase poput Salaha, Tottija i jednog Džeke kojeg će biti teško zaustaviti. Protiv takvih fudbalera moraš biti tokom cijele utakmice skoncentrisan", kaže Filipović koji je rođen u Hamburgu. 

Filipović je u Austriju Beč stigao u ljetnom prijelaznom roku. Imao je još mnoštvo ponuda, ali... 

"Super je, za sada. Zadovoljan sam novom sredinom, klub je odličan kao i grad Beč, a također i atmosfera u svlačionici je na visokom nivou. Kada sam napuštao Ried imao sam najbolji osjećaj prema bečkoj Austriji jer su se najviše trudili da me dovedu. To je na kraju i presudilo. 

Njegov tim nije najbolje započeo novu sezonu. Trenutno je četvrti na tabeli, sa devet bodova manje u odnosu na prvoplasirani Sturm. 

"Imamo veliko opterećenje trenutno, mnogo utakmica se igra zbog takmičenja u Evropi, Kupu i prvenstvu. Naš konačni cilj je da završimo među najbolje tri momčadi i da i sljedeće godine igramo na evropskom scenu. Vjerujem da imamo kvalitet da to i ostvarimo u konačnici." 

Sa 20 godina Filipović je debitovao u Bundesligi za St. Pauli. 

"U tom klubu sam bio od malih nogu i kasnije debitovao za prvu momčad. Bio sam jako zadovoljan kako su se stvari razvijale, ali poslije nije bilo onako kako sam zamišljao. Najveći razlog leži u povredama poslije kojih nisam ušao u formu u kojoj jedan mladi igrač mora biti ako želi igrati Bundesligi. Sada sam zadovoljan, vraćam se polako na svoje i nadam se da ću dodatno napredovati," govori naš sagovornik. 

Iako je porijeklom iz BiH, Filipović je u bio pozivan u U21 reprezentaciju Hrvatske.

"Da, bio sam pozivan kada sam igrao za St. Pauli, ali nisam se naigrao upravo iz razloga što su me pratile povrede", ističe Filipović. 

Na pitanje da li razmišlja da u budućnosti, ukoliko bude pružao dobre partije, zaigra pod zastavom BiH, odgovorio je: 

"Do sada nisam nikada imao konkretne kontakte sa ljudima iz BiH. Meni je u cilju da skrenem pažnju selektora i zaista bi bila velika čast u budućnosti zaigrati za BiH", kazao je na kraju razgovora Filipović i dodao da svako ljeto kada je na pauzi posjećuje svoje Brčko.

Filipović je po vokaciji odbrambeni igrač, a inače ove sezone je u deset prvenstvenih utakmica postigao jedan gol i upisao isto toliko asistencija. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi