"Fudbal se pretvara u igru za više klase društva"

Na Otoku protesti navijača zbog visokih cijena ulaznica

"Fudbal se pretvara u igru za više klase društva"

S. Bošković

Fanovi klubova iz Premiershipa napravit će niz protesta ovog vikenda kao vid borbe protiv cijene ulaznica u najskupljoj ligi na svijetu.

Protestima će se pridružiti i fanovi škotske lige, koji također smatraju da su cijene preskupe i to u sklopu kampanje "Dvadeset je dosta".

Protesti su se zahuktali kad su nedavni podaci pokazali da prosječna gostujućih ulaznica košta oko 54 funte, te će tražiti od klubova da stave maksimalnu cijenu na gostujuće utakmice 20 funti.

Glasnogovornik agencije koja je rangirala 25 liga svijeta po skupoći lige smatra da bi se cijene trebale smanjiti.

"U proteklih 25 godina novac je ušao u fudbal, te obogatio igrače, vlasnike, sponzore i agente. Mislimo da je vrijeme da i fanovi vide neku korist od toga i to kroz smanjenje cijene ulaznica".

"Zbog toga će fanovi diljem zemlje protestirati pod sloganom "Dvadeset je dosta", tražeći maksimalnu cijenu 20 funti za odlazak na gostujuće utakmice vikendom".

Fanovi škotske lige također osjećaju da previše daju za ulaznice. Smatraju da je nepravedno da fanovi Celtica moraju platiti više za gostujuće utakmice, nego što to moraju fanovi kluba Ross County.

Samo dvije lige pored Premiershipa u svijetu imaju prosječnu cijenu ulaznica od preko 50 funti za gostujuće navijače, a to su španska La Liga i talijanska Serija A.

Ipak, Premier liga dolazi na četvrto mjesto kad se u cijenu odlaska na gostujući susret uračunaju putni troškovi, smještaj, te hrana i piće. Ispred njih su po tome Njemačka, Italija i Portugal.

Nakon ovih podataka najutjecajnija organizicija navijača u Evropi također poziva na promjene.

Direktorica Udruženja navijača fudbala u Evropi, Daniela Wurbs je izjavila: "Fanovi širom Evrope užasnuti su kad vide cijene ulaznica u Engleskoj, posebno onih u Premier ligi".

"To nas sve tjera na još veći otpor prema cijenama ulaznica i tjera nas da se ujedinimo u kampanju smanjenja cijene ulaznica u Engleskoj".

Fanovi Manchester Ciityja i Liverpoola prije dvije godine protestirali su na Emiratesu nakon što su im bile naplaćene ulaznice u visini od 62 funte.

Arne Stedin, urednik online magazina Dortmunda, vjeruje da su fanovi Bundeslige ostali bez riječi kad su vidjeli cijene u Engleskoj.

"U Njemačkoj često gledamo cijene u Engleskoj i strahujemo da se to isto ne desi ovdje".

Chris Millar, član navijačke grupe Bournemoutha "Glasni i Ponosni", rekao je: "U prosjeku plaćamo 15 funti više da gledamo naš klub u gostima nego što smo to radili dok smo igrali u Championshipu. To je preko 300 funti više u sezoni".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Millar, čija će grupa također učestvovati u protestu je dodao: "Fudbal se pretvara u igru za više klase društva. Nema nikakvih nagrada za fanove. Klubovi nas samo nastavljaju iskorištavati. Imate fanove Bournemoutha koji su godina i godinama davali vlastiti novac kako bi spasili klub. Sad ne možemo da uživamo u uspjehu".

Nekad su na tribina Premiershipa boravili obični radnici, no njih danas ima sve manje i manje upravo zbog visokih cijena ulaznica, te sebi oni ne mogu priuštiti odlazak na utakmicu. Ne gostujuću, nego ni na onu domaću. Na stadionima je sve više turista i onih bogatih koji su sposobni platiti astronomske cijene. 

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti