"Nevaljali" navijači Lazija idu u Aušvic
Foto: EPA

Klub kreće u borbu protiv desničarske ideologije

"Nevaljali" navijači Lazija idu u Aušvic

Teme:

Poznato je da među navijačima Lazija postoji i određeni broj grupa i pojedinaca naklonjenih ekstremnim densičarkim političkim opcijama u Italiji, kao i onih koji, manje ili više, otvoreno podržavaju fašistički ideologiju.

Upravo zbog toga se predsjednik Lazija Claudio Lotito odlučio na zanimljiv potez. Naime, on će, u cilju brobe protiv ovakvih vidova ekstremizma među simpatizerima kluba, svake godine plaćati put u Aušvic za 200 navijača.

Lotito smatra da bi ovakav potez doprinijeo edukaciji navijača Lazija, te da bi nakon posjete memorijalnom centru izgrađenom na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora simpatizeri rimskog kluba trebali shvatiti kakva su zla činjena u ime ideologije koju podupiru.

Predsjednik Lazija je o ovoj ideji govorio nakon što je posjetio rimsku sinagogu, a i njegova posjeta je imala za cilj pokazati da se rukovodstvo ne slaže s razmišljanjima najekstrmnijih navijačkih grupa njegovog kluba.

Naime, ekstremna grupa navijača Lazija je poznata po isticanju antisemitskih poruka, a tokom utakmice protiv Cagliarija su na južnoj tribini stadiona Olimpico postavljali slike Anne Frank, jedne od najpoznatijih žrtava Holokausta, u dresu gradskog rivala Rome, kako bi istakli da se radi o jevrejskom klubu.

Upravo zbog antisemitskih i rasitičkih parola je navijačima Lazija bio zabranjen pristup na sjevernu tribinu, na kojoj se inače nalaze. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da ćemo svake godine organizovati put u Aušvic za 200 navijača Lazija, kako bi se oni tamo obrazovali, ali i kako bi se pobrinuli da se neke stvari iz prošlosti ne zaborave...Oni trebaju znati šta se tamo dešavalo. Ne možete olako shvaćati stvari poput rasmizma i 'igrati' se činjenicama", poručio je Lotito, te se osvrnuo na incident sa slikama Anne Frank:

"Pregledat ćemo snimke sa nadzornih kamera kako bismo utvrdili ko je to uradio. Iznenađuje me što se to desilo baš nakon što smo prošle sedmice apelovali da se takve stvari ne rade."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti