"Prvi meč sa Ukrajinom može odrediti tok kvalifikacija"

Toni Karačić, selektor U19 reprezentacije

"Prvi meč sa Ukrajinom može odrediti tok kvalifikacija"

Juniorska reprezentacija BiH je u sklopu priprema za Elitni krug kvalifikacija odigrala dva suseta sa odgovarajućom selekcijom SAD-a u kojim su ostvarili pobjedu (3:1) i poraz (0:1).

"Druga utakmica je bila lošija od prve u kojoj takođe nismo bili taktički i tehnički na nivou na kojem možemo biti. Ovaj put nam je nedostajalo sedam igrača i bili smo lošiji od SAD-a za jedan gol. Ipak, ove dvije utakmice su nam dobro poslužile da što spremnije dočekamo Elitni krug kvalifikacija", rekao je o dvomeču sa SAD-om selektor Toni Karačić, a potom se osvrnuo na kompletne pripreme naše "U-19" reprezentacije.

"Ova četiri pripremna meča poslužila svrsi. U dvomeču sa Albanijom nismo mogli da računamo na dosta igrača jer nismo igrali u UEFA terminu, ali smo vidjeli neke nove momke koji su se dobro pokazali i dali širinu ovoj reprezentaciji. SAD su bile kvalitetniji protivnik od Albanije, a u prvom meču smo imali na raspolaganju skoro sve igrače. Nedostajali su samo Radovac i Ćorović. Možemo biti zadovoljni onim što su igrači pokazali u pripremnim utakmicama i jasno je da su zasluženo u Elitnom krugu kvalifikacija."

Karačić smatra da bi prvi meč mogao odrediti plasman u kvalifikacijama.

"Prva utakmica je jako bitna. Možda je hendikep pošto je igramo baš protiv Ukrajine koja je izuzetno jaka reprezentacija, a zbog kartona nećemo moći da računamo na Memiju i Mihojevića koji su standardni reprezentativci.Blaga prednost na našoj strani što ćemo kvalifikacije igrati na domaćem terenu. Igrači su, što je jako bitno, u pripremnim utakmicama pokazali da su u optimalnoj formi. Nadam se da će nas zaobići ozljede, a prva utakmica sa Ukrajinom bi mogla odrediti dalji tok kvalifikacija i ako u njoj napravimo dobar rezultat imaćemo velike šanse da se plasiramo među osam najboljih u Evropi."

Selektor bh juniora se osvrnuo i na ostale protivnike u grupi.

"Crna Gora takođe ima jako dobar fond igrača, sa nekoliko kvalitetnih individualaca. Ni oni nisu zalutali u ovu fazu kvalifikacija, s pravom su tu i ovo im je jedna od najboljih generacija kada je riječ o omladinskom fudbalu. U Poljskoj se radi dosta kvaliteno, ulaže se mnogo u razvoj fudbala. Imaju sistem rada koji će u budućnosti sigurno pokazati rezultate, a u ovim kvalifikacijama njihova juniorska selekcija će biti izuzetno kvalitetan protivnik."

Turnir Elitne runde kvalifikacija biće održan od 14. do 19. maja na stadionima "Pod Bijelim brijegom" i "Vrapčići" u Mostaru, te u Širokom Brijegu na "Pecari".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.