"RK Čelik Zenica nema ideju o razvoju rukometa"

Saopćenje za medije RK "Čelik Junior"

"RK Čelik Zenica nema ideju o razvoju rukometa"

D. Kurbegović

Nakon posljednje utakmice prvog dijela u rukometnoj Premijer ligi BiH, trener RK Čelik iz Zenice, Bojan Crnomarković osim stanja u klubu dotakao se i drugog kluba u gradu "Čelik Juniora" u kojima ih je optužio da ne daju svojoj talentovanoj djeci da napreduju u RK Čelik, gdje je on trener i da nemaju volje za saradnju, nego se ponašaju primitivno.

Danas je na adresu našeg portala stiglo saopćenje iz RK "Čelik Junior", koje prenosimo u cijelosti:

"U posljednje vrijeme se često postavlja pitanje o saradnji dva rukometna kluba koja egzistiraju u našem gradu, a s obzirom na to da se također iznose i neistine, naša dužnost je da vas upoznamo s temom u cijelosti.

U gradu imamo RK Čelik - Zenica, klub sa historijom preko 65 godina, te mlađi ŠR Čelik Junior koji postoji 7 godina. S obzirom na to da smo mlađi, krenut ćemo od starijeg, premijerligaša.

RK Čelik - Zenica i Uprava ovog kluba se nalaze u sljedećoj situaciju: nemaju omladinski pogon, nemaju ideju o opstanku u sadašnjem, jadnom stanju, a tek nemaju ideju o razvoju rukometa. Plan im se svodi na iduću sedmicu, a o dugogodišnjem planu je smiješno i pričati. U posljednjih 6-7 godina, kroz klub je prodefilovalo 50-ak igrača sa strane (15 internacionalaca, 10 loših, 15 povrijeđenih i svega nekoliko igrača vrijednih pomena). Zenička djeca u klubu se broje na prste jedne ruke. Naravno, nisu momci krivi, niti su došli sami. Doveo ih je neko. Uprava i struka. Važno je reći da je u istom vremenskom periodu kroz klub prošlo 10-ak ''stručnjaka'' (također sa strane) koji su mahom najavljivali ''jedan novi i veliki Čelik''. Tako su se, uz iste najave, smjenjivali: Saračević, Filipović, Savčić, Antović, Skopljak, Uzeirović, Bašić, Crnomarković i drugi. Svi oni su bili tu za novac i to ne mali, odgovorno tvrdimo.  Također, odgovorno tvrdimo da je sadašnje stanje u RK Čelik-u koštalo naš grad za proteklih 6-7 godina između 800.000 KM - 1.000.000 KM,a rezultat je više nego katastrofalan. 

Pored NK Čelik, ovakvim ophođenjem prema klubu, grad bi vrlo brzo mogao dobiti još jednog polumrtvog velikana. Dakle, nisu samo u nogometu boravili ''fintaši''.

Sada o nama, školi rukometa ''Čelik Junior''.

Predpioniri, pioniri i kadeti se  takmiče u Omladinskoj ligi BiH ispred RSBiH. Izvinjavamo se što ''nemamo'' juniorsku ekipu. Oni svi odreda igraju za prvi tim, a koji se takmiči u Prvoj ligi BiH. Vrijedno pomena je da ponovo postoji i ženski rukometni tim (rade paralelno s muškim timovima).

Godišnje, gradsku kasu koštamo manje nego ''stručnjak'' Crnomarković mjesećno (njega smo namjerno imenovali, jer je još uvijek na budžetu, nadamo se da neće još dugo.). Sve svoje obaveze i troškove ispunjavamo, te se finansiramo isključivo od članarina, prijatelja i sponzora.

U trenažnom procesu imamo preko 100 dječaka i 20 djevojčica, od kojih članarinu plaćaju samo najmlađe kategorije (Vrlo rado bi mijenjali s gosp. Crnomarkovićem, našu tromjesečnu naplatu za njegovu mjesečnu platu).

Možemo se pohvaliti da predstavljamo svoj grad u najboljem svjetlu, kako u BiH, tako i u inostranstvu. Godišnje posjećujemo 5-6 međunarodnih takmičenja širom Europe. Iz svojih redova smo iznjedrili 4 kadetska reprezentativca koja nastupaju za naš seniorski sastav, te 1 reprezentativku koja nastupa za kadetsku i juniorsku Reprezentaciju BiH.

Vrijedno je napomenuti da prvi tim našeg kluba čine momci u rasponu od 15 godina do 21 godine.

O saradnji ova dva kluba možemo reći samo da smo nekoliko puta kazali: ''Uredu, može saradnja. Kako?'', ali s druge strane su dolazili ili medijski istupi (nedorečeni) ili populističke izjave. 

Dakle, istina i činjenice su sljedeće: nikada, niko iz RK Čelik nije razgovarao s predstavnicima ŠR ''Čelik Junior''. Tako, ponovo dolazimo do već pomenutog ''stratega'' na klupi davljenika i izjave za medije poslije utakmice s ekipom Hercegovine. Laž je da je kontaktiran neko iz našeg kluba. Istina je da su kontaktirani pojedini igrači, ali po hodnicima i privatno. Laž je da smo odbili saradnju, jer nam ista i nije ponuđena zvanično. Istina i činjenica je da dotični gospodin ima problem rezultata, te da se isti mora nekako opravdati. Istina i činjenica je da se treneri i igrači u RK Čelik zadržavaju kratko, tako da se nadamo skorom odlasku ''velikog stručnjaka''. Čovjeka koji vodi ekipu s preko 100 omladinaca naziva ''malograđanima'' i ''primitivcima'', jer štite svoj rad i svoju djecu od ublehaša i fintaroša.

A o saradnji?

Neki drugi put, s nekim drugim ljudima. Za kraj su poručili iz ovoga kluba u svom saopćenju za medije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi