"Sada se vidi zašto sam zvao Tina u reprezentaciju"
FOTO: EPA

Safet Sušić za SportSport.ba

"Sada se vidi zašto sam zvao Tina u reprezentaciju"

Evian, koji se takmiči u francuskoj Ligue 2, odlučio je nakon serije katastrofalnih rezultata uručiti otkaz bivšem selektoru bh. reprezentacije Safetu Sušiću. 

Nekoliko dana nakon poraza od Creteila (4:1) na zvaničnoj klupskoj stranici je objavljena informacija da je Sušić razriješen dužnosti, a to je ujedno bilo i za očekivati nakon što je klub pod njegovim vodstvom ostvario pet poraza i jedan remi u posljednjih šest utakmica. 

Sušić se u razgovoru za SportSport.ba opravdao riječima da trener nije jedini krivac kada stvari krenu po zlu. 

"Iskreno, otkaz u Evianu mi nije teško pao. Kada stvari krenu naopako ne može samo trener biti krivac, ali fudbal je takav i nakon što sam razgovarao sa čelnicima kluba odlučili smo da je sporazumni raskid saradnje najbolje rješenje za obje strane. Ja sam očekivao da će doći do toga, jer smo bili u rezultatskoj krizi i to je u logičan slijed događaja", kazao nam je Sušić. 

Za razliku od većine slobodnih trenera Sušić neće odmah tragati za novim poslom. Cilj mu je prvo obaviti privatne obaveze.

"Ne razmišljam o nekoj novoj sredini i u ovom trenutku me ne interesuje to. Ne vjerujem da ću prije ljeta pronaći novi klub, jer prvo želim završiti neke privatne obaveze i naravno odmoriti se. Kasnije ću vidjeti kako i šta dalje." 

Nezaobilazna tema u razgovoru sa Sušićem bila je reprezentacija BiH koja će borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji (2018) voditi zajedno sa Estonijom, Grčkom, Kiprom i Belgijom.

"Ranije sam rekao da treba biti realan i reći da je Belgija jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Apsolutni je favorit. Mi svoju šansu trebamo tražiti kroz drugo mjesto za koje ćemo se boriti za Grčkom. Bit će teško, ali mislim da imamo dobre i kvalitetne igrače sa kojim se može napraviti dobar tim koji bi razveselio brojne navijače. Možemo očekivati drugo mjesto," naglasio je.

Interesovalo nas je i šta legendarni Sušić misli o svom bratiću Tini koji se u posljednje vrijeme sve više povezuje sa klubovima poput West Ham Uniteda, Leicestera, Stokea i Milana. 

"Nisam samo ja sretan što je Tino postao danas kvalitetan igrač. U to su se mogli uvjeriti svi oni koji su dijelili svlačionicu s njim i isto vam mogu potvrditi i Džeko i Pjanić. Na njemu je pritisak bio zbog prezimena, ali i danas stojim iza svojih riječi da sam ga zvao u reprezentaciju isključivo zbog kvaliteta", kazao je Sušić i potom se osvrnuo na pomenute špekulacije. 

"Što se tiče špekulacija, stvarno ne znam ništa o tome. Pričao sam sa bratom Seadom prije deset dana o tome i znam da je bilo nekih razgovora, ali nisam upoznat s nekim detaljnim informacijama." 

Sušić je na kraju dodao da je izbor Lionela Messija za najboljeg fudbalera svijeta više nego realan. 

"Nisam pratio ceremoniju, ali sam vidio da je Lionel Messi očekivano ponovo najbolji. Da sam ja učestvovao u izboru imao bih dilemu samo oko Cristiana Ronalda i Neymara. Sve u svemu, Messi je za mene najbolji fudbaler svih vremena i preostaje mu još da osvoji Svjetsko prvenstvo sa Argentinom", zaključio je najuspješniji bh. selektor za SportSport.ba.

Vrijedi spomenuti da je Sušiću posao u francuskom Evianu bio deveti u dosadašnjoj trenerskoj karijeri, a još je vodio Cannes, Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragucu, Rizerspor, Ankaraspor, Hilal i reprezentaciju BiH.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi