Refik Šabanadžović za SportSport.ba:

"Željo je u posljednjih 7-8 godina najbolji klub u BiH"

Sa nekadašnjim reprezentativcem SFR jugoslavije, fudbalerom Željezničara i Crvene zvezde, Refikom Šabandžovićem razgovarali smo na svečanosti "Put do Brazila", koja je sinoć održana u sarajevskom Domu mladih.

"Mislim da je ovo prava stvar za državu i za sve koji se bave sportom. Otići na Svjetsko prvenstvo je velika stvar, a pogotovo u Brazil. Nadam se da ćemo i tamo napraviti novi historijski rezultat", kazao je nekadašnji fudbaler Željezničara, koji je za Crvenom zvezdom bio prvak Evrope.

Šabanadžović je sa reprezentacijom bivše Jugoslavije igrao na Svjetskom prvenstvu, pa posjeduje iskustvo koje nema niti jedan od aktuelnih reprezentativaca naše zemlje kojima će ovo biti debitantski nastup na Mundijalu.

"Fudbaler moraju igrati opušteno. To su sve veliki igrači, koji igraju po velikim evropskim klubovima i imaju veliki kvalitet. Mislim da možemo otići u drugi krug što je veliki uspjeh, mada je veliki uspjeh što smo se uopšte plasirali na SP", istakao je Šabanadžović.

Fudbaler bez koga je bio nezamisliv vezni red Željezničara tokom 80-ih godina redovan je na utakmicama kluba sa Grbavice.

"Pratim i gledam utakmice stalno. Željo je u posljednjih 7-8 godina pokazao da je najbolji klub u BiH. Amar, pa sada Dino Đurbuzović, veoma dobro vode tim i nadam se da će tim putem nastaviti, nakon ove jesenje titule. Volio bih da uspijemo postići nešto bolje rezultate u Evropi, mada puno toga zavisi i od žrijeba", kazao je nekadašnji veznjak tima sa Grbavice.

Prvi strani investitor stigao je u FK Sarajevo, a Šabanadžović je svakako podržao taj potez.

"Mislim da je to dobra stvar. Ako pratimo Evropu, ako pratimo taj trend onda vidimo da je u Francuskoj kupljen Monaco, ako pogledamo koliko se u Engleskoj ulaže novca, ja mislim da je to prava stvar. Dabogda neko došao u Željezničar pa isto uložio novac, jer ovdje ima talenata samo nam fale malo bolji uslovi. Ipak sigurno je da ovdje ima pravih igrača, kako u seniorskim timovima, tako i u omladinskim pogonima, tako da sigurno treba ulagati novac u fudbal u Bosni i Hercegovini", rekao je popularni Šaban.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Šabanadžović je jedan od rijetkih koji su imali priliku doći trofej namijenjen pobjedniku Kupa evropskih šampiona, kojeg je naslijedila današnja Liga prvaka. Crvena vezda u kojoj je igrao Šabanadžović je 1991. na penale u Bariju savladala Marseille i tako postala jedini klub sa prostora bivše Jugoslavije koji je uspio osvojiti veliki trofej. Ipak, Željina, a i Zvezdina legenda i dalje redovno kontaktira sa svojim saigračima iz tog perioda.

"Jučer sam se čuo sa Dikom Stojanovićem koji je bio golman Zvezde kad smo bili prvaci Evrope, čuo sam se i sa Darkom Pančevom. Sa Savićevićem se često vidim kada odem do Podgorice, sa Piksijem, sa kojima se redovno prisjetim lijepih uspomena iz igračkih dana", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba Refik Šabanadžović.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.