Sjajne vijesti za Deschampsa uoči finala Svjetskog prvenstva

Oporavili se Rabiot i Upamecano

Sjajne vijesti za Deschampsa uoči finala Svjetskog prvenstva

Esmer Oštraković

Francuska je na utakmici protiv Maroka u okviru polufinala Svjetskog prvenstva bila bez dva standardna prvotimca, a radi se o Upamecanu i Rabiotu.

Konate, koji je zamijenio Upamecana na mjestu štopera odigrao je fenomenalnu utakmicu, te se tako nametnuo selektoru.

Sumnjalo se čak i na koronavirus kod Upamecana i Rabiota, ali oni su se brzo opravili i vratili treninzima reprezentacije.

Tako će njih dvojica biti spremni za utakmicu protiv Argentine koja se igra u nedjelju, ali pitanje je hoće li igrati.

Tu se posebno misli na Upamecana jer je Konate odigrao zaista fenomenalno protiv Maroka, te je možda i zaslužio da igra protiv Argentine.

Sa današnjeg treninga Francuske izostao je Coman, te je gotovo sigurno da on neće igratu protiv Argentine.

Oglasi

Francuzi su danas odradili lakši trening koji je uključivoa istezanje i trčanje, a taktički trening pred Argentinu očekuje se u petak ili subotu.

I to je moguće: Po prvi put u historiji finala nastupiće dvije 'desetke' iz istog tima

Po prvi put će dva saigrača iz istog tima nastupati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva sa brojem 10 na leđima.

Francuska i Argentina u nedjelju 18. decembra igraju veliko finale, a biće to ujedno okršaj PSG-ovih zvijezda Kyliana Mbappea i Lionela Messija.

Iako oni neće biti jedini PSG-ovi igrači u ovom duelu, svakako je fokus baš na njima dvojici. Ono što je posebno zanimljivo je da su obojica vlasnici broja 10 u reprezentativnoj opremi.

Mbappe u Francuskoj nosi broj 10, dok je Messiju taj broj namijenjen kao kapitenu Argentine.

Oglasi

Messi ide u svoje drugo finale, no tokom prvog, protiv Njemačke 2014. godine, je još igrao za Barcelonu. I za Mbappea je ovo drugo finale, a prvo je također dočekao kao igrač PSG-a. Bilo je to u Rusiji 2018. godine, kada je Francuska pobijedila Hrvatsku s 4:2.

Zanimljivo je da niti jedan od njih nema broj10 u klubu, pošto je taj broj u PSG-u rezervisan za Brazilca Neymara, koji je ispao s Brazilom u četvrtfinalu nakon poraza od Hrvatske na penale. Messi u Parizu nosi broj 30, a Mbappe broj 7.

Njih su dvojica postali saigrači u sezoni 2021/22. Do sada su za PSG odigrali 48 utakmica, uz 34 pobjede, 10 remija i četiri poraza. Bit će to četvrti put da se međusobno susreću, a Messi još nikada nije uspio da pobijedi.

Sastali su se u osmini finala SP-a 2018. godine i Mbappeova Francuska je tada bila bolja sa 4:3 ukupno, dok su 2021. godine dva puta odmjerili snage u osmini finala Lige prvaka. PSG je slavio sa 4:1 kao gost, dok je u Parizu bilo 1:1.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Paris Saint - Germain pridružuje se grupi ekipa koje su imale više od jednog broja 10 u finalu SP-a. Barcelona, Juventus i Real Madrid imali su dva, dok je rekorder Inter s tri.

Inter su s desetkom na leđima predstavljali Sneijder kao reprezentativac Nizozemske u finalu SP-a, Matthaus s Njemačkoj i u nekoj davnoj prošlosti Italijan Bertini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi