Rafinha ušao u posebno društvo, rekord Gabigola, Jorge Jesus se pridružio Joziću

Rekordi s finala Copa Libertadoresa

Rafinha ušao u posebno društvo, rekord Gabigola, Jorge Jesus se pridružio Joziću

Edmir Škorić

U nevjerovatnom finalu Flamengo je sinoć pobijedio River Plate s 2:1, osvojivši tako drugi naslov Copa Libertadoresa.

Flamengo je meč riješio u svega tri minuta, spektakularnim preokretom i osvojio titulu u ovom takmičenju nakon punih 38 godina i generacije koju je predvodio Zico.

Da nije bilo Gabriela Barbose, teško da bi Brazilci danas slavili, no bivši Interov napadač je u 89. pogodio za 1:1, a potom i za pobjedu u sudijskom vremenu.

Gabigol je dva gola postigao u razmaku od tri minute i tako je srušio rekord jer niko u finalu nije uspio da postigne dva gola za tako kratko vrijeme. Rekorder je prethodno bio Luis Perez Munoz koji je za Colo Colo 1991. godine protiv Olimpije postigao dva gola za pet minuta.

Također, Flamengov nogometaš Rafinha postao je tek 10. nogometaš u povijesti koji je osvojio u karijeri i Ligu prvaka i Copa Libertadores.

Prethodno su u tome uspjeli Dida, Cafu, Sorin, Roque Junior, Tevez, Samuel, Ronaldinho, Neymar i Danilo.

Trener Flamenga Jorge Jesus (Portugal) je tek drugi trener koji je iz Evrope ili izvan Južne Amerike i koji osvojio Copa Libertadores, prvi je bio Mirko Jozić s Colo Colom 1991. godine.

Španac Pablo Mari koji ima 42 godine postao je prvi Evropljanin koji je osvojio ovo takmičenje nakon Dantea Mircolija. Ujedno je prvi španski igrač koji je slavio naslov prvaka Južne Amerike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi