Rangnicku je bilo potrebno nekoliko dana da United napokon zaigra kao pod vodstvom Fergusona

Lopta uvijek ide naprijed

Rangnicku je bilo potrebno nekoliko dana da United napokon zaigra kao pod vodstvom Fergusona

E. Škorić

Manchester United nije blistao ove sezone unatoč igračima svjetske klase kojih je veliki broj na Old Traffordu, ali tmurni dani mogli bi postati prošlost.

Rano je suditi na osnovu 90 minuta igre, ali nakon utakmice Manchester United - Crystal Palace (1:0), može se komotno reći da je Ralf Rangnick pravi potez uprave kluba i da je došla osoba koja će najzad vratiti nogometnu dominaciju na Tetar snova. Odavno je nema, još od perioda velikog Sir Alexa Fergusona, a potpuni krah u smislu užasne igre prepune motonije doživljen je pod vodstvom Olea Gunnara Solskjaera.

Michael Carrick je privremeno preuzeo tim Uniteda, obezbijedio ekipi pobjede nad Villarrealom u Ligi prvaka te Arsenalom u Premiershipu, ali i osvojio vrijedan bod na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja. Ipak, Carricku je bilo jasno da je tu svega nekoliko utakmica, sada je u potpunosti sve preuzeo Rangnick, mada postoje i nagađanja da je upravo Nijemac diktirao sastav za neke od ovih gore navedenih utakmica.

Jučerašnji Unitedov meč završen je tek minimalnom pobjedom, ali je napokon klub uspio da sačuva mrežu i da uveliko limitira i osujeti napad protivnika. Ovaj put je to urađeno kroz ogroman presing, što je osnovna karakteristika u taktičkim sposobnostima Rangnicka.

On je "izumitelj visokog presinga", objašnjavao je to još davnih 90-ih godina gostujući u njemačkim sportskim emisijama. Inzistirao je na tome da njegovi igrači prave konstantno pritisak na protivnika i da lopta uvijek ide naprijed, a ne nazad. Tako smo napokon mogli da uživamo u brzim akcijama Unitedovih zvijezdi, a defanzivci poput Maguirea i Lindelofa nisu ni pomišljali da šalju loptu jedan od drugoga, a tek nazad do Davida de Gee...

U tom je susretu United imao čak 77 dodavanja u posljednjoj trećini terena, što je najbolja brojka u ovoj sezoni za Crvene vragove.

Oglasi

“Način na koji smo se branili, način na koji smo kontrolisali cijeli meč i sačuvali gol, to je sve veoma važno. Postoje stvari koje moramo da promijenimo, za početak je važno da sačuvamo i mrežu, da ne primamo golove. Poslije samo jednog zajedničkog treninga, zaista sam prezadovoljan. Bili smo bolji nego što sam očekivao. I moram da dodam, Ronaldov rad u igri bez lopte, kapa dole”, rekao je između ostalog Rangnick.

Dobar posao radili su bekovi Diogo Dalot i Alex Telles, koji su ofanzivniji od Wan-Bissake i trenutno povrijeđenog Shawa, a sveukupno je dojam da je za nekoliko dana United doživio potpunu promjenu u načinu igre.

U redu, bilo je daleko od savršenog, međutim, to je za očekivati kada se uzme u obzir da je Rangnick imao samo nekoliko dana da svoje metode prenese igračima na treningu.

Rangnickov dolazak na Old Trafford mogao bi na kraju biti najbolje što se dogodilo Unitedu otkako je Sir Alex Ferguson najavio povlačenje još 2013. godine. Navijači će bez sumnje biti vrlo uzbuđeni pratiti kako će momčad igrati u svojoj sljedećoj utakmici Premier lige na gostovanju u Norwich Cityju nakon što Rangnick bude prethodno imao cijelu sedmicu za rad sa igračima.

Doduše, prije toga imat će meč u Ligi prvaka s Young Boysima, ali čini se da će od sada utakmice Uniteda biti pravi užitak, a na nekim profilima na Twitteru napravljeni su video isječci promjena u samoj igri Uniteda i dokaz da je Rangnickov potpis već uveliko vidljiv.

Oglasi

Ono što takođe navijače Uniteda raduje je činjenica da slijede uslovno rečeno lakše utakmice protiv Brentforda, Brightona, Newcastlea, Burnleyja, Wolverhamptona...

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467584919199232023[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467626398089195526[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467635196757479435[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467624880183070721[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467620700403941379[/twitter]

Potražite više informacija na temu Premier league:

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467620656657444865[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/YanitedScout/status/1467620254050304009[/twitter]

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko
@Sars33 da li si zadovoljan prijatelju?Ja jesam.GGMU
4 3
davide.azzurri
Sad se nek naprave visoki pressing na peto mjesto
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi