O novom fudbaleru Veleža piše ugledna "Marca": On je čudo, ispisao je historiju svoje države

Španci posvetili poseban tekst

O novom fudbaleru Veleža piše ugledna "Marca": On je čudo, ispisao je historiju svoje države

Haris Zilić

FK Velež ispisao je ove zime jedan historijski momenat u svijetu fudbala. Novi fudbaler Veleža je Raphael Lea'i, momak sa Solomonskih Ostrva koji iza sebe ima nevjerovatnu priču.

O ovom fudbaleru i njegovom transferu u Velež pisala je i ugledna španska "Marca".

Kao što smo ranije pisali Raphael Lea'i (19) postao je prvi fudbaler sa Solomonskih Ostrva koji je potpisao profesionalni ugovor u Evropi.

Tako će FK Velež ući u historiju ove male okeanske države koja posljednjih sezona bilježi uspon u Okeaniji.

Igrali su dva puta finala okeanskih kvalifikacija za Mundijal 2018. i 2022. godine i oba puta bolji je bio Novi Zeland.

Što se tiče Le'aia on je kao tinejdžer već pokazao da će biti dobar fudbaler. Kada je imao 16 godina postigao je 24 gola na sedam utakmica za Henderson Eels, a sa 33 gola bio je i najbolji strijelac lige Solomonskih Ostrva u dresu isatog kluba.

Oglasi

Za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je sedam utakmica, postigao pet golova od čega je bio i hat-trick u kvalifikacijama protiv Tahitija (3:1).

Lea'i je i dobar futsaler, nastupao je i za futsal reprezentaciju Solomonskih Ostrva.

Što se tiče Solomonskih Ostrva, Raphael Le'ai postao je prvi igrač u Evropi iz ove države, a tek drugi koji igra van granica svoje zemlje. Pored njega van Solomonskih Ostrva igra i Ali Mekawir koji je član Adelaide Citya u Australiji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Raphael Lea’i je u petak uspješno prošao ljekarske preglede i potpisao je ugovor s Veležom. Inače, ponikao je u dresu Henderson Eelsa s kojima je igrao i u OFC Ligi prvaka, kao i u Internacionalnom kupu Okeanije.

U Španiji su posvetili pažnju pomenutom fudbaleru jer je jedno vrijeme bio na radaru pojedinih klubova iz Španije kada su imali kampove u Okeaniji, tačnije na Novom Zelandu gdje je dolazio veliki broj igrača s ovog kontinenta na probe i treninge.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Sretno momak i ispisi historiju i sa nasim Veležom
13 1
Drakula
Bravo Velez bravo momak. Nadam se da nije promasaj ni on ni ovi moji sto su ih doveli u Sarajevo. Bit ce to dobro sve
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi