Da li Real Madrid štiti Barcelonu u jednom od najvećih skandala u historiji?
Barcelona se trenutno nalazi u centru skandala, a Real Madrid je pasivan. Vjerovatno Kraljevima ni ne odgovara da Barcelona bude kažnjena.

Kraljevima odgovara

Da li Real Madrid štiti Barcelonu u jednom od najvećih skandala u historiji? · Riječ, dvije...

E. Ganibegović

"Bez jakog Reala nema jake Barcelone i obrnuto", izreka je koju smo čuli mnogo puta. Čini se da je sada došlo pravo vrijeme kada se to pokazuje kao tačno, što možemo vidjeti na očiglednom primjeru.

Barcelone se nalazi u centru skandala, vjerovatno jednog od najvećih u svojoj dugogodišnjoj historiji. Prema podacima koje su objavili mediji u Španiji, katalonski tužioci pokrenuli su istragu o navodnim djelima korupcije između Barcelone i kompanije Jose Maria Enriquez Negreire, koji je bivši sudija i potpredsjednik Tehničke komisije sudija. On je navodno od 2016. do 2018. godine od Barcelone dobio 1,4 miliona eura.

Prema njegovim riječima Barcelona mu je plaćala da osigura da sudijske odluke ne idu protiv njih, što je svakako van svake pameti, jer bi se to trebalo podrazumijevati. Tako je Javier Tebas, predsjednik La Lige upozorio Barcelonu da mora ponuditi razumna objašnjenja za tu situaciju, te da bi Joan Laporta trebao dati ostavku ukoliko ne ublaži ovaj skandal.

Laporta je rekao da je sve normalno odnosno da je klub plaćao konsultantske usluge i da je ova vijest izašla zato što je Barcelona konačno stala na noge kada je u pitanju fudbalski dio. Sumnjivo je i to što je Negreirina firma imala 95% prihoda samo od Barcelone. Firma je navodno navodno napravljena za marketing, kojim se nikada nije bavila.

Nakon svega, jasno je da je došlo do pobune određenih klubova u Primeri. Šefovi Atletico Madrida uputili su jasan upit ostalim klubovima da izađu u javnos sa zajedničkim saopštenjem, da pokažu nezadovoljstvo i zahtjev da se nešto napravi po ovom pitanju.

Sevilla je izašla sa saopštenjem sa zahtjevom da se sve istraži do kraja jer je u pitanju integritet španskog fudbala. Istu stvar je napravio i Barcelonin gradski rival, Espanyol. 

Oglasi

Međutim, izgleda da je Real Madrid pasivan u ovome svemu i da će oni stati u zaštitu Barcelone barem time što će biti pasivni, jer, kako smo u uvodu i rekli - bez jake Barcelone nema jakog Real Madrida.

U slučaju da Barcelona zaista bude kažnjena izbacivanjem iz La Lige, Real Madrid bi ostao bez najvećeg rivala što bi se direktno odrazilo na njihovu zaradu, ali i konkurentnost u ligi i kvalitet same lige. 

Također, ne treba zaboraviti ni ideju Florentina Pereza da se bogati klubovi odijele od UEFA-e i Lige prvaka, te pokrenu evropsku Superligu. Glavni saveznik u toj ideji predsjednika Real Madrida upravo je Barcelona.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Stoga, Real Madrid je, čini se, vrlo oprezan i ne želi ni u kom smislu ići protiv Barcelone, kako ne bi izgubio najbližeg saradnika u ideji da se osnuje Superliga, koja se kao potencijalno novo takmičenje nameće već godinama unazad.

Jasno je da su u pitanju veoma osjetljive stvari. Odluka vrlo vjerovatno neće biti donesena u skorijem vremenskom periodu, no u slučaju da se Barcelona na kraju zaista izbaci iz lige, bit će to najveća kazna u najboljim evropskim ligama još od izbacivanja Juventusa u Seriju B 2006. godine.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi