Erling Haaland - Hoće li Real Madrid napraviti istu grešku kao i s Ronaldinhom 2003. godine?

Deja vu od prije 19 godina

Erling Haaland - Hoće li Real Madrid napraviti istu grešku kao i s Ronaldinhom 2003. godine?

E. Ganibegović

Na ljeto bi dvojica najboljih mladih igrača, Kylian Mbappe i Erling Haaland, trebali da promijene klubove, a obojica se povezuju, između ostalih, s Real Madridom i Barcelonom.

Real Madrid trenutno ima za cilj dovesti Mbappea kojem na ljeto ističe ugovor s PSG-om, no također ne bi imali ništa protiv kada bi u svojim redovima vidjeli i Erlinga Haalanda, te bi radije da norveški napadač ostane još jednu sezonu u Borussiji Dortmund i na Santiago Bernabeu stigne 2023. godine.

Iz perspektive Kraljeva, ta opcija nudi samo prednosti: imali bi vremena da skupe više novca koji bi ponudili Borussiji Dortmund, dalo bi Mbappeu godinu dana da preuzme ulogu vođe napada, spriječilo bi Norvežanina da potpiše za velikog rivala Barcelonu... 

Drugi par rukava je ono što igrač misli, njegov agent Mino Raiola i njegov otac. Odlazak iz Dortmunda ovog ljeta prolazi kroz umove sve trojice kako bi potpisali za ekipu koja je spremna boriti se za trofeje na svim frontovima.

Ova taktika Real Madrida nosi očigledan rizik: neborba u ljeto 2022. za potpisivanje s Haalandom otvorila bi put ostatku klubova koje ga namjeravaju angažovati, poput Barcelone, PSG-a, Bayerna ili Manchester Cityja. Ako dođe do ove situacije, Real Madrid će se već na ljeto potruditi da potpiše Haalanda, ali će to očito biti uvjetovano izdacima koje mora napraviti za Mbappea, koji će stići bez troškova transfera, ali uz veliku transfernu premiju. I Florentino Perez prisjeća se slične situacije koja je kobno završila po Madrid, a naravno riječ je o Ronaldinhu.

Bilo je to u ljeto 2003. godine, kada je Joan Laporta postao predsjednik Barcelone; Florentino je tri godine bio u Madridu, u koji je doveo Figa, Zidanea i Ronalda u tri uzastopna ljeta, osvajajući između ostalih naslova, Ligu prvaka i špansku ligu. Za ljeto 2003. njegov je cilj bio jasan - David Beckham. Engleksi fudbaler nije bio previše potreban u sportskom smislu, s obzirom na to da je na njegovoj poziciji igrao Figo, ali ekonomski vrlo isplativ, sposoban marketinški podići Real Madrid na drugu razinu.

Oglasi

Real Madrid - La Liga: Beckham brought in 'marketing era' to Real Madrid |  Marca

Tamo se sudario s Barcelonom, jer je Laporta postao predsjednik Barcelone obećavajući potpis Engleza, unatoč tome što je znao da već ima inicijalni dogovor s Real Madridom.

"Bio sam na odmoru u Sjedinjenim Američkim Državama s Victorijom, nazvao me prijatelj i rekao da je čuo da je Manchester United dogovorio uslove mog novog ugovora s Barcelonom, rekao sam mu da to nije slučaj i tako sam se vratio u London gdje sam razgovarao sa svojim agentom i rekao sam mu da ako idem, to će biti u Real Madrid", objasnio je sam Beckham godinama kasnije.

Nakon fijaska, odnosno nakon prelaska Beckhama u Real, Barcelona je pogledala svoju drugu opciju: Ronaldinha. Vrlo rado, i Real Madrid se pojavio u borbi za potpis. Zapravo, Florentino Perez je brzo kontaktirao predsjednika PSG-a i dogovor između klubova bio je jednostavan.

"Znamo da je Real Madrid postigao dogovor s PSG-om i to je razlog zašto je zaustavljen transfer u Manchester United (tim koji je prvi bio zainteresovan za Brazilca? On nas je usmjerio i čekamo", Roberto de Assis, igračev brat i agent, objasnio je za AS tog ljeta.

Oglasi

No, namjera Real Madrida da odgodi potpisivanje za godinu dana sve je slomila - Kraljevski klub je razmišljao o uplati 35 miliona eura (ponuda 10 miliona veća od Unitedove), ali ostavi igrača u Parizu do 2004., kada će se pridružiti Real Madridu. PSG je mislio da je plan savršen, mogli bi zadržati nogometaša godinu dana više od očekivanog, dobio je pomoć iz Madrida da isplati plaću i zaradio je jako dobar iznos.

Jedini nezadovoljan tim planom bio je Ronaldinho, koji je bio nestrpljiv da napusti PSG kako bi se počeo natjecati na vrhunskoj europskoj razini, što tada u dresu PSG-a nije bilo moguće. Barcelona je tada ponudila za transfer istog ljeta 25 miliona eura uz bonus od pet miliona eura za golove, koji je zadovoljio PSG i Ronaldinha.

Scholes Reveals What Man Utd Players Wanted to Do to 'Brilliant' Ronaldinho  After He Chose Barcelona | 90min

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ostalo je historija. Brazilac je bio kamen temeljac nove Barcelone, u svojoj prvoj sezoni završio je s Barcelonom drugi u ligi, a Real Madrid je bio četvrti. U drugoj je osvojio naslov prvaka, a 2005.-06. postigao je trofej Lige prvaka, dok je bujala kriza u Real Madridu, koja je na kraju dovela do ostavke Florentina Péreza.

Fotografija na kojoj Ronaldinho odlazi uz pljesak tijekom El Clasica na Bernabeuu koji je završio rezultatom 0:3 dio je fudbalske historije. Fotografija koja se ne bi mogla dogoditi, da Real Madrid za godinu dana nije odgodio dolazak Brazilca. Prilično upozoravajuća situacija vezana za Erlinga Haalanda i predstojeće ljeto.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

soccero
Mbappe u Real je gotova priča. Halandu bi vrlo lako pohlepa Raiole mogla uništiti karijeru. A veći je talenat od Kyliana
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti