Reorganizacija Druge lige 'na ledu', da li slijedi skraćenje broja klubova u Prvoj ligi FBiH ?

Održana Skupština NS FBiH, Durić otvoreno govorio za SportSport.ba

Reorganizacija Druge lige 'na ledu', da li slijedi skraćenje broja klubova u Prvoj ligi FBiH ?

S. Mlaćo, foto: S. Bošković

Danas je u Sarajevu održana sjednica Skupštine Nogometnog saveza Federacije BiH. Sve je proteklo u korektnoj atmosferi, a sjednici je prisustvovalo 37 od 40 delegata.

Prisutni su bili i predsjednik NSBiH Elvedin Begić i generalni sekretar krovne kuće bh. nogometa Adnan Džemidžić.

Usvojeni su svi izvještaji, a raspravljalo se i o reorganizaciji Druge lige FBiH, te smanjenju broja klubova u Prvoj ligi FBiH.

Za sada od toga sigurno neće biti ništa, što je priznao i predsjednik NSFBiH Irfan Durić u razgovoru za SportSport.ba.

"Zahvaljujem se delegatima, predsjedniku Begiću, Ivan Beusu i gen. sekretaru Džemidžiću koji su prisustovali Skupštini i dali uvodnu potporu. Što se tiče Izvještaja, svi su prošli jednoglasno. Usvojen je jednoglasno i plan rada, te finansijski plan za narednu godinu. Izvršili smo i dopunu i izmjenu statuta, a to je naputak UEFA-e i NS BiH i sada se uvodi Prvostepena komisija za licenciranje klubova Prve lige FBiH, te Drugostepena komisija za licenciranje klubova Prve lige FBiH koja će ići od naredne takmičarske godine. To je novi momenat da bi olakšali klubovima koji se plasiraju u Premijer ligu i da ne bi imali problema prilikom dobijanja licence. To će biti u jednom labavijem obliku", kazao je Durić.

Jasno je govorio o temi koja zanima sve ljubitelje nogometa u našoj zemlji - reorganizaciji Druge lige.

"Bila je otvorena diskusija na tu temu i stekao se dojam da u ovom momentu nisu ispunjeni elementi koji bi zadovoljili sve županije i kantone, te klubove koje se takmiče u Drugim ligama. Tako da smo to prolongirali da i dalje razrađujemo i obrađujemo za narednu Skupštinu sa akcentom da se u narednom periodu razmišlja i o reorganizaciji Prve lige, odnosno smanjenju broja klubova".

"Narednu sezona ostaju četiri Druge lige i svi su složni da je potrebna reorganizacija, ali uz transparentan način jer svi znamo kako je skrojena Federacija".

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

I na samoj Skupštini se govorilo da je 16 klubova puno za Prvu ligu FBiH.

"Mislim da je potreban dobar prijedlog da se razmišlja o skraćenju. Diskusija je išla u dobrom pravcu i mislim da ne treba stati na ovome. Možda će neko iza nas to završiti, a bio bi najsretniji kada bi to ovaj saziv uradio", dodao je Durić.

Top Komentari

Gari Garinča
Dok ove face sjede u organima saveza nema napretka nogometnog sporta.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi