Trebao je biti jedan od najboljih, ali nije imao mira u glavi: Danas se kaje i proziva bahate klince
Ono što je s loptom mogao Ricardo Quaresma nije mogao niko drugi

Ricardo Quaresma se kaje

Trebao je biti jedan od najboljih, ali nije imao mira u glavi: Danas se kaje i proziva bahate klince

Midhat Šljivak

Ricardo Quaresma (39) čovjek je kojeg su mnogi smatrali boljim igračem od Cristiana Ronalda, ali 'luda glava' zaustavila je njegovu eksploziju na evropskim terenima, pa se njegova karijera može smatrati prosječnom. Danas se Portugalac kaje što nije radio pametnije.

Ricardo Quaresma je na fudbalskim terenima bio istinski romantik. S loptom je mogao apsolutno sve i činilo se da će on i Cristiano Ronaldo činiti nezaustavljivi tandem u narednim godinama.

2003. godine je prešao u Barcelonu. Međutim, napustio je Kataloniju nakon samo godinu dana, a zatim je lutao od kluba do kluba tražeći sreću koju nije mogao pronaći na Camp Nou.

Većinu karijere je proveo u Portu. Završio ju je prošle godine u dresu Vitorije Guimaraeš, a danas se kaje što nije bio barem za trunku pametniji. Volio bi da vrati vrijeme.

"Volio bih da imam 18 godina. Mladi ljudi su danas mnogo više razmaženi. U moje vrijeme morao si biti mnogo bolji od drugih da bi igrao. Dosta je primjera mladih fudbalera o kojima svi pričaju, a nisu toliko dobri. Nevjerovatno je to što je njihova cijena 80 ili 100 miliona eura", rekao je Quaresma.

Oglasi

Za kajanje je sada kasno. Quaresma je izgleda konačno odrastao 'u glavi', ali vrijeme se nažalost ne može vratiti.

Portugalac je tokom karijere radio razne gluposti. Tukao se sa saigračima, svađao s navijačima, no bio je genijalac na terenu kakav se rijetko viđa.

Spektakularni golovi, driblinzi, čudesni potezi, nešto je po čemu će se zauvijek pamtiti jer je na terenu bio zaista nevjerovatan.

Najveći uspjeh karijere definitivno mu je trostruka kruna s Interom 2010. godine. Nije previše igrao kod Josea Mourinha koji nije mogao da ga promijeni, iako je pokušao.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Veliki je talenat, ali morat će još da uči i inače neće igrati. Uvjeren sam da će se promijeniti i da će više postati disciplinovan u igri. Voli udariti loptu 'vanjskom' i ako me pitate, za nekoliko mjeseci ćemo pričati o drugačijem Quaresmi", rekao je 2008. godine Jose Mourinho.

To se očekivano nije desilo. Portugalac je postao najgori od sve djece i zatim je počelo njegovo lutanje od kluba do kluba. Zadržao se najviše u Bešiktašu i zaista je velika šteta što je ovakav talenat ostvario tek prosječnu karijeru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti